Brorson-aften i Lyngså kirkehus<br>…

Brorson-aften i Lyngså kirkehus

6. januar 2015 - kl. 10:04 - af

Lyngsaa kirkehus_600x250I anledning af 250-året for salmedigteren Hans Adolph Brorsons død, afholdes der i Lyngså kirkehus en aften om emnet. Her vil kirkemusiker Henrik Strøm fra Abildgård og sognepræst Helge Morre Pedersen fra Albæk fortælle historier og vise originale billeder og tekster fra Brorsons liv og salmedigtning. Herved tager de to foredragsholdere, de fremmødte med, ind i noget af den ypperste poesi, der findes. Under ledelse af Henrik Strøm, skal der også synges, nogle af de gamle og delvis ukendte tekster og melodier.

Hans Adolph Brorson regnes for en af, de tre største danske salmedigtere sammen med Thomas Kingo og N. F. S. Grundtvig. Brorson var dansk pietist, salmedigter og biskop i Ribe.

Han blev født 20. juni 1694 i Randerup i Sønderjylland, hvor han voksede op i præstegården og døde 3. juni 1764 i Ribe, hvor han var biskop fra 1741 til sin død i 1764.

I Ribe boede han i mange år privat i Taarnborg i Puggårdsgade.

Trods stor fromhed havde Brorson det ikke nemt i Ribe. Hans ældste søn, som hed Nikolaj, blev som 12 årig lam i underkroppen og sindssyg. Han blev holdt indespærret på et værelse med både tremmer for døre og vinduer i omkring 20 år. Brorsons kone døde i barselsseng med parrets 13. barn, alt imens han selv var til bispevielse i København.

I 1729 blev Brorson ansat som dansksproglig 3. præst i Tønder. Her havde han stor sympati for den Herrnhutiske Brødremenighed. Denne menighed, havde han i nogle år som biskop været hårde imod, og det plagede ham også en hel del. På grund af hans embede som biskop i Ribe blev han tvunget til at stille sig meget kritisk over for denne menighed.

Brorson dør i 1764 af lungebetændelse. Efter hans død fandt hans børn nogle efterladte salmer, som de fik udgivet i et hæfte ved navn Svane-Sang.

Til daglig er Brorson stadig til stede i Ribe. Ikke blot ved Taarnborg, men også udenfor Ribe Domkirke, hvor der står en statue af ham. Også gennem kirkens klokkespil kan der hver dag på bestemte tidspunkter høres toner fra hans salmer ud over Danmarks ældste by.

De allerfleste er bekendte med salmerne ”Op al den ting som Gud har gjort”, og ”Den yndigste rose er funden”. Begge disse kendte salmer og mange andre er Hans Adolph Brorsons værker.

Brorson-aftenen finder sted torsdag 29. januar, og der lægges ud 19.00.

Alle er velkomne.

imagesFSI00PBG images b

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Brorson-aften i Lyngså kirkehus
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER