Kirkesti-forvirring: Skilt opsat på helt anden sti

Kirkesti-forvirring: Skilt opsat på helt anden sti

31. oktober 2014 - kl. 1:10 - af

DSC02574-001Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Ole K. Petersen.

Kirkesti-føljetonen i Sæby synes ikke at få nogen ende. For nu har Sæby nemlig pludselig to stier benævnt Kirkestien. Et skilt med teksten ”Kirkestien” er  nemlig af kommunen blevet opsat på en helt anden sti end den, striden har stået om!

Vejskiltet er fjernet – ifølge borgmester Birgit Hansen for evigt – fra den sti, der efter sigende har været benyttet i århundreder og kaldet Kirkestien

Til gengæld har kommunen  så et helt andet sted i byen på en sti opsat et skilt med teksten ”Kirkestien”!

Forvirret? Det er der ikke noget at sige til. Men sandt er ovennævnte..

Debatten om Kirkestien, som har eksisteret i århundreder, startede for mere end et år siden. Der er tale om en sti mellem Vinkelvej og Gasværksvej. To husejere klagede til kommunen over, at offentligheden brugte stien. Det gjorde Dronning Margrethe i øvrigt også under hendes seneste officielle bsøg i Sæby, da hun valgte at spadsere fra Sæby Kirke til Sæby Ældrecenter.

Frederikshavn Kommunes tekniske udvalg gav efter husejerklagen ordrer til, at skiltet skulle tages ned, da det ikke har kunnet bevises, at der er tale om en offentlig sti. For den er ikke registreret som offentlig sti hos kommunen, som dog i sin tid ikke veg tilbage for at opsætte og betalte et skilt med teksten Kirkestien.

Der er nu indgået et kompromis gående på, at de to husejere er med på, at offentligheden gerne må benytte Kirkestien. Men skiltet med ”Kirkestien”-teksten ønsker husejerne ikke opsat igen. Og det er de ifølge borgmester Birgit Hansen i deres gode ret til.

Spørgsmålet er så, om kommunen har været i sin gode ret til pludselig at døbe en helt anden sti mellem Sæby Kirke i Strandgade og Sæby Havn- Kirkestien? Her skiltes der skam nu med navnet Kirkestien!!! Hvem har mon givet stien mellem Strandgade og Sæby Havn dette navn? Betegnelsen er i hvert fald af nyere dato. Jeg har ikke på teknisk udvalgs dagsordener kunnet se, at sagen har været behandlet. Og jeg har ikke hos kommunen kunnet få oplyst om netop denne sti er registreret, og hvornår det i givet fald må være sket.

DSC02574

10 kommentarer til “Kirkesti-forvirring: Skilt opsat på helt anden sti” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

10 kommentarer til “Kirkesti-forvirring: Skilt opsat på helt anden sti”

 • Peter Jæger Christensen

  Jeg har altid kendt den her omtalte sti som “Strøms sti”, og af den grund at stien var en smutvej til havnen fra Strandgade ved daværende kirkebetjent Strøms ejendom.
  Og i lighed med “købmands Børges sti” der var en smutvej imellem Strandgade og Gasværksvej ved daværende Børge Pedersens købmandshandel, men sikkert over privat grund som alle de andre af datidens smutveje.

 • Peter Jæger Christensen

  “Fiskerstien” langs det kommunale Anlæg er blevet kaldt sådan, så længe jeg husker og længe før skiltningen blev opsat. Det er i den grad et oplagt navn, også i dag med alt det fiskeri der foregår langs åen.
  Måske har du forvekslet de to navne Ole Malle?

 • For at hjælpe med at gøre sagen endnu mere forvirret kan jeg fortælle at skiltet som nu sidder på stien mellem Strandgade og Havnen også sad der i Sæby Kommunes tid. I den gamle kommune har jeg ved flere lejligheder gjort vejvæsenet opmærksom på at man arbejdede med to lokaliteter som man kaldte Kirkestien. Jeg husker ikke at skiltet har siddet oppe på begge stier samtidig, men der har de senere år været skiltet, i perioder, med navnet begge steder. Om der så er tale om en lokalt kompetencestrid mellem to ansatte ved kommunen om hvor skiltet skal sidde ved jeg ikke. Sagen må imidlertid være sådan at stien mellem Gasværksvej og Vinkelvej vel var en kirkesti. Om den så i gamle dage har heddet det, er jeg mere i tvivl om. Jeg boede i hele min barndom nabo med denne og kan ikke huske den i daglig tale hed andet end “Gasmesterens sti”. Vel fordi der boede en gasmester i nabohuset.
  Den sti der i dag hedder Kirkestien tror jeg aldrig har har været kirkesti. Dem der brugte den var fiskere som skulle til ag fra havnen. Så egentlig burde den vel hedde Fiskerstien. Men det kan den jo heller ikke hedde for det hedder Fiskerstien jo. Vi siger tit at Sæbyfolkene har fået større problemer af at komme i kommune med Frederikshavn. Det er dog heller ikke helt uden problemer være os selv i Sæby.

 • Se nu efter at få det skilt sat op på den oprindelige plads hurtigst mulig hvis ikke i vil blive helt til grin.(byrådet)

 • Lars-Henrik Hyttel

  Iflg. borgmesteren er beboerne “i deres gode ret” til at bestemme, om skiltene skal op….. Uanset hvem der udtaler sig i denne bizarre sag, tales der i tåger. Uanset om det er politiker-tåger eller embedsmands-tåger. Nå nej, embedsmændene vil ikke udtale sig om, hvorfor beslutningen i Teknisk Udvalg ikke bliver fulgt (om at sættes skiltene op igen). Lars Møller har udtalt, at stien er offentlig, altså må kommunen kunne sætte skiltene op, hvilket borgmesteren åbenbart ikke mener. Men det kunne da være rart, om borgmesteren kom med en direkte udtalelse om denne sag. Birgit Hansen plejer jo at tale direkte ud af posen, så hun burde kunne kaste lys over denne ret enkle sag. HVORFOR modsætter hun sig (tilsyneladende) en beslutning truffet af Teknisk Udvalg?

 • Hold da op. De omtalte skilte mellem havnen og bagsiden af kirken, har siddet der i mange år. Det mod havnen var fjernet i en periode, da der blev bygget et nyt hus på hjørnet af P-pladsen. Og ja. De sad der også da der var skilte ved Vinkelvej og Gasværksvej. Men det er jo heller ikke altid man ser skoven for ene træer 😉

 • Ole. K. Petersen

  Hej Peter

  En tanketorsk betød, at jeg i første omgang skrev “Fiskerstien” i 3.afsnit i mti indlæg, der blev bragt i saeabyavis i morges. Det er, som du kan se, blevet rettet til Kirkestien i mit indlæg. Det skete, da jeg blev opmærksom på fejlen.
  Jeg er skam helt med på, at Fiskerstien løber langs åen fra det kommunale anlæg bag Algade 3 og ned til Havnekiosken!
  Godt du er vågen, Peter.

 • Hr. Ole K.

  De såkaldte “nye” skilte du omtaler, som kommunen har sat op, er nu ikke så nye som du gerne vil gøre dem til. Et hurtigt kik på det fine skilt der er i artiklen, og du ville have kunnet se at der er indgraveret årstallet 06-1984,. Så det “nye” skilt har godt 30 år på bagen. Skiltet i Strandgade er af en nyere dato, men en hurtig søgning efter billeder af Sæby Kirke på google, viste mig 2 billeder med det skilt på. Det ene billede var fra oktober 2007, og det andet var fra april 2008. Så heller ikke dette skilt kan vel siges at være nyt længere. Om det så har sin rigtighed, skal jeg ikke være dommer over, men jeg synes det er helt forkert at komme med en påstand om at kommunen har opsat nye skilte der.

 • Peter Jæger Christensen

  Før udvidelse og renovering af det dengang kommunalt ejede sømandshjem, husede bygningen adskillige børnerige familier.
  Ved kirkegang og dagligvare indkøb (udover at man selvfølgelig spiste fisk til hverdage) smuttede man over kirkepladsen imellem gravpladserne ( i dag er gravstenene samlet et sted) Kolonial og brødbutik lå dengang lige over for kirken. Der opstod en ikke anlagt, men naturlig opstået og flittigt brugt sti. Den er der stadig og pænt anlagt i nyere tid.
  Når jeg tænker på hvordan det daværende Teknisk Forvaltning har strøet om sig med uberettiget opsætning af “Kirkesti skilte” og tilsyneladende på flere private lokaliteter, så var det måske her, at ” kirke sti skiltet” havde sin fulde berettigelse og oven i købet på egen kommunal grund, dengang.

 • Henrik Christensen

  Redaktionen har modtaget dette indlæg fra en læser:

  Kirkesti skilt forvirring?
  Nej såmænd ikke.

  Den pågældende sti fra Sæby Kirke til Sæby Havn er sikret ved tinglysning af deklaration om offentlig sti tilbage i januar 2003 på foranledning af Sæby Byråd. Det er Sæby Kommune, der har truffet beslutning om, at den førnævnte sti skal hedde “Kirkestien”. Det pågældende areal er efterfølgende udskilt i matrikelkortet som “ah” Sæby Bygrunde. Skiltet med “Kirkestien” har været opsat tidligere.

  Sæby Kommune i sin tid har truffet den pågældende beslutning om at navngive begge stier “Kirkestien”.

  Det må være, fordi Kirkestien fra Sæby Kirke til Sæby Havn er en naturlig forlængelse af den oprindelig Kirkesti fra Gasværksvej. Man gik fra Gasværksvej ad Kirkestien over Algade/Strandgade og fortsatte ad stien forbi kirken ned mod havnen.

  Man kan med god samvittighed benytte Kirkestien hele vejen fra Gasværksvej, over Algade/Strandgade forbi kirken og ned til havnen.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kirkesti-forvirring: Skilt opsat på helt anden sti' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER