Flyveren krydsede sine spor<br>…

Flyveren krydsede sine spor

30. oktober 2014 - kl. 12:20 - af

IMG_7219_600x250Kenneth Kristensen, der er projektansat ved Bangsbo Fort i Frederikshavn, var tirsdag 28. oktober på besøg på Voerså Museum for at holde foredrag om to engelske flyvere, der blev skudt ned ved Kandestederne og i Limfjorden ved Hals – og overlevede.

Foredragsholderen havde selv den glæde i år 2000, at blive ringet op en fredag aften af den ene af flyverne, Norman Powell, der var i Danmark og ville besøge ham næste dag.

– Hvad gør man i sådan en situation? Man siger selvfølgelig ja tak, selv om man har fri, for det lød spændende og havde relation til sit arbejde, som er gjort til ens hobby, fortalte Kenneth Kristensen, og fortsatte.

– Jeg var guide for Powell hele lørdagen, hvor vi besøgte, de kendte steder som havnen i Frederikshavn og Knivholt Flyveplads. Ombord på bombeflyet var en besætning på 4 mand. Powell, der var skytte og radiotelegrafist, var den eneste, der overlevede. Den tyske værnemagt begravede, de 3 omkomne flyvere nogle få dage efter i Frederikshavn, og jeg troede egentlig, vi skulle en tur på kirkegården. Men det skulle vi ikke. Den ville Powell besøge næste dag, men det ville han bestemt være alene om, sagde foredragsholderen.

Norman Powell
Historien bag Norman Powell er den, at han er født i 1920 og altså kun 19 år, da krigen brød ud i 1939. Han meldte sig under fanerne i R.A.F. (Royal Air Force – det engelske flyvevåben. Red.) Her kom han i træning og uddannelse, og han oplevede endda at blive skudt ned af sine egne ved en fejltagelse under øvelse, der kostede ham et sygehusophold på et halvt år.

I september 1941 var Powell kommet på ”havearbejde”, der var et af kodeordene for dropning af miner i danske farvande ved indsejlinger til havne og fjorde. Powell var med det bombefly, der kom fra England og ind over Himmerland ud til Kattegat, hvor det gik nordpå mod indsejlingen til Limfjorden. Minerne blev droppet, men det var ikke uden sværdslag, for tyskerne skød hele 51 skud mod flyet fra Nordmandshage ved Hals. Flyet blev så beskadiget, at det styrtede i Limfjorden. Powell kom ud af flyet og op til overfladen sammen med en gummibåd, som han kravlede op i. Mens han drev rundt på fjorden, med det iskolde vand klokken 01.00 om natten, kom der en robåd med to mand sejlende hen til ham. Den ene pegede på ham med et skydevåben, og nu blev han anholdt af tyskerne.

Han besvimede, og næste dag vågnede han op i fængslet på Kong Hansgade i Aalborg. Her fik han besøg af en tysk soldat, der havde en stor rød tomat med til ham. Ingen af de to kunne hinandens sprog, men ved fakter og tegn blev Powell klar over, at det var soldaten, der pegede på ham med et skydevåben natten før.

Norman Powell kom i krigsfangelejr i Tyskland og var her indtil krigen sluttede i 1945.

Efter krigen lagde han alle rædslerne bag sig og blev købmand i Wales. Han giftede sig med sin ungdomskæreste, der døde sidst i 1990-erne. Efter konens død fik Powell internet, og ad den vej fik han mange informationer, som han slet ikke kendte til. Han troede blandt andet, at hans 3 omkomne kammerater på flyveren stadig lå ude i Limfjorden. Han søgte på navnene på nettet, og fandt ud af de var begravet i Frederikshavn. Efter megen udveksling af data med Bangsbo Fort fik Powell lyst til at komme til Danmark, hvor han krydsede sine spor.

Bernard ”POP” Green
Han blev født i 1887 og var også skytte på et lettere bombefly. Bombeflyet havde et øgenavn som ”Flyvende kuffert” eller Flyvende ligkiste”.

Bernard var med i både 1. og 2. verdenskrig og blev såret 2 gange. Når han ikke var i krig, arbejdede han på en papirfabrik, som ejedes af noget familie.

Under et ”havearbejdetogt” til Danmark, skulle der droppes miner ved indsejlingen til Frederikshavn. Togtet gik fra England i juni 1940 med pejling mod Lodbjerg Fyr, ind over Danmark og ud til Kattegat ved Voerså, og nordpå mod Frederikshavn. Minerne blev droppet, men flyet blev voldsomt beskudt af tyskerne og meget beskadiget. Piloten, der havde været i Danmark før, vidste, der var brede sandstrande på Vestkysten ved Kandestederne og ville prøve at lande der. Det blev på 3. revle i stedet for, og 2 flyvere, Green og Ferrow, kom begge levende fra styrtet i land uden nogensinde at få kendskab til hinandens senere skæbne. Begge endte i tysk krigsfangelejr.

De 2 andre besætningsmedlemmer omkom ved styrtet i bølgerne, og de ligger begravet på kirkegården i Skagen.

I forbindelse med Greens ophold i krigsfangelejr, blev der i 1962 produceret en autentisk film, som hedder ”DEN STORE FLUGT”, der blandt andet har Stewe Mc Queen, James Garner og Charles Bronson i nogle af hovedrollerne.

Et familiemedlem til Green har også skrevet en bog på engelsk, om hans oplevelser under krigene.

Sportsdykkere fandt flyet
Resterne af det forulykkede fly blev bragt i land af tyskerne og sendt til Tyskland for nærmere undersøgelser. Tyskerne havde ikke fået det hele med, og i 1985 fandt sportsdykkere fra Skagen og Frederikshavn en del af flyet, efter at vind og strøm havde frilagt vraget for sand. Flyet havde stadig en 250 kg tung bombe under den ene vinge, som minører transporterede væk fra flyet og sprang i luften.

Her kunne Kenneth Kristensen fremvise en lille stump af flyet, der beviste, at det var det fly, Bernard ”POP” Green fløj med.

Foredragsholderen kommer igen
Det var nu 4. gang, Kenneth Kristensen besøgte museet i Voerså. Hver gang har hans foredrag, der alle har været understøttet af masser af fotodokumentation, været af en kvalitet, som fanger tilhørerne, og der blev da også denne gang diskuteret ivrigt og stillet flere spørgsmål efter foredraget, som Kenneth Kristensen besvarede efter bedste evne.

Norman Powell nr 3 fra ven copy Fv formand Doris Nielsen,  copy B 30672 Engelske flyvere b copy

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flyveren krydsede sine spor
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER