CO2-neutrale regionalbusser skal køre i Nordjylland

CO2-neutrale regionalbusser skal køre i Nordjylland

30. oktober 2014 - kl. 17:18 - af

600x250_busSom det første sted i Danmark får Nordjylland regionalbusser, som udelukkende kører på certificeret CO2-neutral biogas. Busserne indsættes på rute 73 mellem Frederikshavn og Aalborg, og samtidig med den nye miljøvenlige busrute åbner en biogas-tankstation i begge byer.

Region Nordjylland blev tilbage i 2010 udnævnt til Danmarks første klimaregion, og både Aalborg og Frederikshavn har i flere år været ambitiøse klimakommuner. Derfor er det et stort fælles ønske, der går i opfyldelse, når de tre parter sammen med Nordjyllands Trafikselskab den 21. november kan indvie Danmarks første regionalbusrute, hvor busserne udelukkende kører på CO2-neutral biogas.

De nye regionalbusser indsættes på regionalrute 73 mellem Aalborg og Frederikshavn. Og som noget helt særligt skal busserne som de første i Danmark køre på certificeret CO2-neutral biogas, som ikke belaster miljøet, og som oven i købet produceres lokalt i Nordjylland. Gassen til busserne leveres af HMN Naturgas, som ved samme lejlighed åbner to biogas-tankstationer i Nordjylland – én i hver ende af busruten i henholdsvis Aalborg og Frederikshavn.

Nordjylland styrker position på det grønne landkort
Initiativet med biogas-busser og -tankstationer har længe stået på ønskelisten hos både Regionen og de nordjyske kommuner. Det fortæller regionsrådsformand Ulla Astman, som mener, at det offentlige Danmark bør have både ambitionerne og viljen til at gå forrest i en miljø- og klimavenlig udvikling:

– De nye biogas-busser på rute 73 er et led i vores fælles nordjyske indsats mellem klimaregion og klimakommuner, og busserne er et vigtigt skridt mod en mere miljøvenlig kollektiv trafik. Samtidig får vi med to nye biogas-tankstationer styrket Nordjyllands position på det grønne landkort og banet vejen for, at vi kan gå forrest og udbrede miljøvenlig transport på nye områder i fremtiden, siger Ulla Astman.

Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Stenbak Hansen ser flere perspektiver i den grønne satsning:

– Etableringen af en gastankstation er et gennembrud i Frederikshavn Kommune, hvor vi har et mål om at blive 100 procent vedvarende energi-kommune inden 2030. Med biogas-tankstationen har vores transport-selskaber, virksomheder, borgere og gæster fra Norge og Sverige mulighed for at køre miljøvenligt i bil og i bus på rute 73. På kort sigt er planen, at også by- og oplandsbusserne i vores kommune kommer til at køre på biogas. Der er nye arbejdspladser og uddannelsespotentiale i halen af tiltaget for bl.a. Autobranchens Udviklingscenter i Frederikshavn og Stiholt i Sæby, som skal servicere busserne, udtaler borgmester Birgit Stenbak Hansen.

De to nye biogas-tankstationer bliver de første offentligt tilgængelige anlæg i Nordjylland, hvilket åbner mulighed for en udbredelse af både erhvervs- og privatkørsel på biogas. Tankstationerne skal ligge på henholdsvis Suderbovej 18 i Frederikshavn og Troensevej i Aalborg.

Fakta om biogas-busser og -tankstationer i Nordjylland
Ved overgang til biogas på busrute 73 spares klimaet for udledning af 1.050 tons CO2 pr. år.

De to tankningsanlæg i Frederikshavn og Aalborg indrettes med offentlig adgang til gastankning samtidig med, at der kan tankes busser.

Biogasdriften finansieres af Region Nordjylland gennem NT, og gastankstationerne finansieres af HMN Naturgas.

Satsningen på biogas er resultat af et samarbejde mellem Region Nordjylland, NT, Frederikshavn Kommune, HMN Naturgas og Aalborg Kommune.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'CO2-neutrale regionalbusser skal køre i Nordjylland' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER