Total & Nordsøfondens svar på Flemmings Stens åbne brev

Total & Nordsøfondens svar på Flemmings Stens åbne brev

21. oktober 2014 - kl. 0:02 - af

Skifergas_600x250Redaktionen har modtaget dette svar på Flemming Stens indlæg.

Kære Flemming Sten

Du har i flere nordjyske medier skrevet et åbent brev til Total E&P Danmark og Nordsøfonden, hvor du fortæller om dine bekymringer vedr. skifergas. Vi vil gerne sige tak for et klart indlæg, som bringer flere vigtige emner på banen. Du stiller nogle konkrete spørgsmål, som vi vil bestræbe os på at besvare her. En del af dit indlæg handler om en grundlæggende bekymring, så derfor vil vi – ud over de svar, vi giver her – gerne invitere dig til en nærmere dialog med vores lokale kontaktperson Preben Nielsen, som har kontor i Sæby. Han vil gerne tage en videre dialog om det, som du ellers har behov for at vide. Derudover vil vi af hensyn til andre læsere også henvise til Nordsøfondens og Totals hjemmeside www.skifergas.dk, hvor der er en hel sektion med nogle af de oftest stillede spørgsmål omkring skifergas og det aktuelle projekt.  

Som du selv påpeger, kan den information, der er fremlagt af forskellige kilder omkring skifergas, give et ganske broget billede. Det gælder især oplysningerne fra USA. Her er skifergasproduktion foregået i mange år, og den har bl.a. ført til en betydelig reduktion i landets CO2-udledning. Samtidig har især de første dårligt regulerede udvindingsaktiviteter dog forårsaget lokale miljøproblemer, som vi i energisektoren skal lære af – hvilket vi i stort omfang allerede har gjort. Det er vigtigt at forstå, at de fleste problemer ikke har noget at gøre med selve metoden til udvinding af skifergas i undergrunden, men i stedet er opstået som følge af dårlig kontrol og håndtering på borepladsernes indretning – noget vi kan håndtere med meget større sikkerhed i Danmark. Vi bør derfor ikke lade os skræmme af de amerikanske erfaringer, men vi skal i høj grad blive klogere af dem.

Den allervigtigste forskel er nok, at Danmark har en helt anden myndighedskontrol end den, vi har set i de tidlige skifergasprojekter i USA. I modsætning til i USA gennemføres alle aktiviteter i Danmark med tilladelser fra og under tæt kontrol af myndigheder, som i Danmark bl.a. er Energistyrelsen, Miljøministeriet og de lokale myndigheder. Dertil kommer, at de teknikker, der skal anvendes – herunder dybe boringer og frakturering – er noget, der er stor erfaring med i Danmark, fordi vi gennem mange år uden problemer har benyttet os af det som en del af produktionen af olie og gas i Nordsøen.

Du spørger til, om Total kan forsikre dig om, at der ingen risiko er ved det kommende arbejde, og at der ikke vil blive gjort noget tiltag, der kan true sikkerheden.

 • Al industriel aktivitet er ligesom det meste af det, vi gør i vores hjem og vores dagligdag, behæftet med en minimal risiko. Vi kan f.eks. aldrig sige, at det er risikofrit at køre på arbejde i bil, selvom de fleste af os vil gøre det alligevel. Men vi kan forsikre dig om, at Total aldrig vil foretage handlinger, som går på kompromis med sikkerheden og miljøet. Alle risici vil blive håndteret med størst mulig bevågenhed, sådan at vores aktiviteter er på niveau med al anden velkontrolleret industriproduktion. 

Du spørger også til, om der kan forekomme sygdom, næseblod, udslæt og hovedpine hos personer, der er i områder, hvor der søges efter skifergas.

 • Når boringerne bliver gennemført korrekt og med tilstrækkelig høj sikkerhed, er der ingen fare forbundet med de stoffer, der anvendes i processen. De lidelser, som du nævner, bør derfor ikke forekomme. Vi foretager målinger af både luft- og vandkvalitet, og vi måler støjniveauer m.m. på pladsen for at sikre den størst mulige beskyttelse for både medarbejdere og naboer.

Du spørger til risikoen for, at grundvandet bliver forurenet.

 • Risikoen for forurening er ikke opspind, men en reel faktor, som vi af samme grund er meget opmærksomme på. Og der er opstået få tilfælde af vandforurening, som er relateret til skifergas, især i USA. De fleste forureninger er forekommet tæt på overfladen, og ikke nede i de dybder, hvor selve fraktureringen foregår. Den mest sandsynlige kilde til forurening er nemlig spild på overfladen.  I Danmark anvender vi den bedste teknologi med foringsrør, som sættes i flere lag, og overfladen på borestedet beskyttes med dobbelte drænsystemer og vandtæt underlag. Det sikrer både grundvand og overfladevand. På skifergas.dk/nordjylland kan du se mere om, hvordan vi lige nu anlægger borepladsen i Dybvad, så den beskytter mod forurening. 

Vi har inden arbejdets start lavet målinger af vandkvaliteten i området, og vi vil løbende overvåge vandet under og efter vores boringer, så der ikke kan ske uventede udslip. De indledende målinger er offentliggjort, og det vil de kommende resultater også blive.

Du spørger til risikoen for jordskælv.

 • Geologisk set er Danmark et meget stabilt land, og derfor er der ingen grund til at frygte, at skifergas-efterforskningen vil give anledning til målbare jordskælv. Også her har vi dog installeret måleudstyr, som kan registrere, hvis der opstår uventet seismisk aktivitet. Dette emne har vi forklaret mere om på skifergas.dk

Endelig spørger du til, om der kan være en forbindelse mellem fracking med detonering af trotyl i undergrunden og de tilfælde, hvor der er set gas i vandhanerne.

 • Først vil vi gerne slå fast, at der ikke skal bruges fracking i den nuværende del af processen med den dybe efterforskningsboring. Der skal laves en ny, fuld VVM-redegørelse, reguleret af Miljøministeriet, før fracking kan komme på tale. Denne VVM vil se på alle de miljøpåvirkninger, som frackingprocessen vil kunne have. Resultaterne bliver naturligvis offentliggjort for alle. 
 • Vi bruger ikke eksplosiver (trotyl) til at sprænge eller frakturere skiferen. Det sker i stedet ved hjælp af vand, som pumpes ned under højt tryk – derfor kalder man det “hydraulisk frakturering”. Der vil dog blive brugt små indvendige sprængladninger i foringsrøret for at skabe huller i foringsrøret langt nede i undergrunden inden fraktureringen. Det er en teknologi, som anvendes i langt de fleste olie- og gasboringer.
 • Al fracking i Danmark vil ske på store dybder, dvs. ca. 4 km under jordoverfladen. I de tilfælde i USA, hvor der har været uheld, lå skiferen kun få hundrede meter nede, og det gør en stor forskel. På verdensplan er der ingen kendte tilfælde, hvor fracking i dybder som de danske har været skyld i forurenet grundvand.  Undergrundens tætte lag med en tykkelse på over 3 km over skiferlaget gør det usandsynligt, at grundvandet i Danmark bliver forurenet.  Den naturgas, der udvindes fra skiferen, bliver opsamlet i rør med flere lag stålforing, så gassen får ingen forbindelse til grundvandslagene ved overfladen. 

Vi håber, at dette har givet dig tilfredsstillende svar på de spørgsmål, du har stillet. Vi kan anbefale dig at følge med på skifergas.dk, hvor vi løbende fortæller om vores arbejde og svarer på en række af de spørgsmål, vi får ind.

På vegne af Nordsøfonden og Total

Henrik Nicolaisen
Projektkoordinator

 

En kommentar til “Total & Nordsøfondens svar på Flemmings Stens åbne brev” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Total & Nordsøfondens svar på Flemmings Stens åbne brev”

 • Svar til Total.

  Jeg ser i diverse nordjyske medier, at Total har svaret på mit åbne brev sendt til Total og medierne.

  Jeg takker for svarene på de fleste af mine spørgsmål, der imidlertid ikke har gjort mine bekymringer mindre.
  Naturligvis er jeg bekendt med, at der er risiko ved de fleste, om ikke alle tekniske operationer, men i dette tilfælde er der tale om en meget omfattende aktivitet, som bliver trukket ned over lokalsamfundets hoveder uden mulighed for, at de kan tage nogen form for forholdsregler.

  For at bruge jeres egen argumentation, så kan man f.eks.undgå at køre galt i en bil, ved at lade være med at sætte sig ind i den!

  I skriver, at I anvender de bedste metoder og at I vil gøre jeres bedste for at det ikke skal gå galt.

  Det loophul I tilføjer til jeres ”garantier” betyder netop, at jeg får en begrundet mistanke om, at I er langtfra sikre på, at det ikke kan gå galt.
  Som jeg anfører, går det stadig galt, og det endda allerede i forbindelse med etableringen af borehullerne.
  Når 5% af alle boringer er utætte allerede fra starten, og når 35%-50% bliver det hen ad vejen, så har jeg svært ved at forstå, at I udelukkende har 100% tætte boringer.
  I nævnte oplysninger, er nye boringer også en del af opgørelsen, altså gælder det ikke kun de ”gamle” synder som I omtaler!
  Jeg er selvfølgelig nu ude i den egentlige fraktuering, hydraulisk eller ej, men det er jo også jeres mål med hele øvelsen!
  Disse er nogle af årsagerne til, at jeg efterspørger en garanti, eller i det mindste en accept af at ansvaret er jeres, helt og aldeles!
  Dette er et af de store problemer i U.S.A. , selvom det allerstørste selvfølgelig er, at mennesker føler sig tvunget til at fraflytte deres hjem.

  Jeg spurgte også om I indenfor en rimelig tid vil tilbageføre naturen til sit oprindelige udseende, eller om I vil efterlade et skakbræt af et landskab, om I skulle få tilladelse til plastre det til med boresteder og diverse til-og frakørselsveje.
  På Google kan I og andre se hvad jeg mener.

  Sidst, men ikke mindst, forstår jeg ikke hvorfor kan I ikke garantere, at der ikke kan ske en forurening af grundvandet.
  Dette især fordi I nævner at det aldrig er sket før, angiveligt fordi den hydrauliske fracktuering vil ske i en dybde af ca. 4 km.
  Det er præcis her kæden hopper af!

  Venligst
  Flemming Sten

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Total & Nordsøfondens svar på Flemmings Stens åbne brev' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER