Studiepraktik gavner de unge<br>…

Studiepraktik gavner de unge

21. oktober 2014 - kl. 9:45 - af

ac0882_studiestart_forsikring2391 elever fra ungdomsuddannelser er i denne uge i praktik på en videregående uddannelse i Nordjylland. Nordjylland er den region, hvor forholdsmæssigt flest unge deltager i Studiepraktik.

Studiepraktik er med til at skabe mønsterbrydere
Studiepraktik finder sted fra onsdag til søndag i uge 43, og er de unges mulighed for at afprøve og opleve, hvordan det er at studere på en videregående uddannelse. Studiepraktik er for unge der er i gang med det sidste år på en ungdomsuddannelse, eller måske allerede har afsluttet den, og studiepraktikken er særlig udbytterig for de unge, hvis forældre ikke har en videregående uddannelse.

Generelt får unge nordjyder et højt fagligt udbytte af at være i praktik på en videregående uddannelse. Men studiepraktikken bliver særlig vigtig for unge, hvor ingen af forældrene har en videregående uddannelse. Disse unge har ikke en voksen derhjemme at spejle sig i, når det gælder deres valg af videregående uddannelse og dermed bliver det i særlig høj grad studiepraktikken, der hjælper dem til at træffe en kvalificeret beslutning omkring, hvilken uddannelse de vil starte på, og hvor hurtigt de vil begynde.

Studiepraktik er dermed et tilbud, som medvirker til at skabe en positiv uddannelseskultur og mønsterbrydning i Nordjylland. Region Nordjylland og Studievalg Nordjylland har i 2014 bl.a. fokuseret på at nå unge med en såkaldt uddannelsesfremmed baggrund, da netop disse unge har lav søgning til videregående uddannelse, og der er lavet intensive kampagner særligt i de geografiske områder, hvor overgangsfrekvensen til videregående uddannelser traditionelt er lav.

Oplever uddannelse, inden de træffer studievalg
Studiepraktik skal ligeledes bidrage til målsætningen om, at 60 % af nordjyderne skal have en videregående uddannelse.

– De nyeste tal viser, at knap 61 % af en nordjysk ungdomsårgang forventes at tage en videregående uddannelse. Så vi er godt på vej til at indfri de uddannelsespolitiske målsætninger i Nordjylland. Det er en meget positiv udvikling, og tallet har været støt stigende siden 2007, hvor forventningen lå på knapt 48 %. Vi ser med glæde på, at unge nordjyder i så høj grad benytter sig af muligheden for at komme i Studiepraktik og opleve en videregående uddannelse, inden de træffer deres uddannelsesvalg, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Også hos Studievalg Nordjylland er man glade for udviklingen.

– Studiepraktik er et enestående godt redskab i processen med valg af uddannelse, fordi de unge får muligheden for at opleve og afprøve uddannelsen og studiemiljøet på første hånd. Det bidrager stærkt til at afmystificere uddannelserne og bidrager formentlig til et mere afklaret og sikkert valg. Studievalg Nordjylland er ude og præsentere Studiepraktik ved samtlige afgangsklasser i gymnasierne, og vi gør en særlig indsats for at få især unge, hvis forældre ikke har en videregående uddannelse, til at deltage. Gymnasierne bakker generelt meget op om elevernes deltagelse i Studiepraktik, men desværre er der stadig enkelte skoler, hvor deltagelse medfører fraværsregistrering, og det afholder nogle elever fra at tilmelde sig, siger Studievalg Nordjyllands leder Martin Rovs Hansen.

Økonomisk har Region Nordjylland bl.a støttet projekter om rollemodeller for videregående uddannelse rettet mod unge med uddannelsesfremmed baggrund, som er langt mindre tilbøjelige til at tage en videregående uddannelse. Derudover har Regionsrådet bevilget ekstra midler til Studievalg Nordjylland til udvikling af særlige initiativer for de unge på erhvervsuddannelser. Det kan nemlig være rigtig svært for disse unge, at komme til den eksisterende studiepraktik, når de er ude hos mester. Disse særlige studiepraktikforløb for erhvervsuddannelseselever forventes at være klar til afprøvning i 2015.

Fakta: Studiepraktik
Siden 2007 har Region Nordjylland haft et samarbejde med Studievalg Nordjylland om initiativer med Studiepraktik som omdrejningspunkt.

Formålet er at synliggøre videregående uddannelse i Nordjylland, for eksempel gennem udvikling af vejledningsmodeller og en række nye kampagner. I år har kampagnen bl.a. fundet sted i busser, i udvalgte aviser, i google-søgning etc. Som en støtte til at få nordjyder i studiepraktik tilbyder Region Nordjylland også transport til de nordjyske videregående uddannelsesinstitutioner.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Studiepraktik gavner de unge
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER