Så meget kommer du til at tjene…

Så meget kommer du til at tjene…

12. oktober 2014 - kl. 13:34 - af

pengesedler_600x250De unges valg af uddannelse bliver afgørende for deres levestandard resten af livet. En længere videregående uddannelse giver i gennemsnit 14.000 kroner mere om måneden end en kort videregående uddannelse

Når tusindvis af unge i de kommende dage starter på deres drømmestudie, tager de hul på et kapitel, der har stor betydning for deres indkomst og levestandard resten af livet.

Der følger nemlig vidt forskellige indkomster med de forskellige uddannelsesvalg, ligesom mulighederne for at få job med eksamensbeviset i rygsækken også er varierende.

En lang videregående uddannelse giver i gennemsnit 34 procent mere i løn end en kort videregående uddannelse, hvilket svarer til næsten 14.000* kroner per måned. Det viser en opgørelse, som Spar Nord har lavet på baggrund af de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord giver de store lønforskelle god grund til at tænke langsigtet, når det handler om uddannelse: – Det kan godt være, at et ufaglært job i Netto er fristende nu og her, men på længere sigt kan det
bedst betale sig at uddanne sig. Uddannelse er en investering – og jo længere den er, desto bedre løn kan du forvente, siger Jens Nyholm.

Lange uddannelser inden for sundhed topper

Det er ikke kun uddannelsesniveau – men også -retning – der er afgørende for din indkomst. Eksempelvis kan en person med en lang videregående uddannelse indenfor sundhedsområdet se frem til en gennemsnitlig månedsløn på godt 63.000 kroner. Til sammenligning tjener en person med samme uddannelsesniveau inden for kunst 40 procent mindre svarende til en gennemsnitlig månedsløn på knap 38.000 kroner.

Endnu større er skellet mellem en forskeruddannet inden for sundhed og en lønmodtager med afsluttet grundskole. Forskeren tjener her i gennemsnit 127 procent mere svarende til en månedlig lønforskel på 37.000 kroner.
Dertil kommer jobsikkerheden, som også er i de højtuddannedes favør:
– Ud over god løn, har høj jobsikkerhed også stor betydning for din livsindkomst. Og jo højere et uddannelsesniveau du befinder dig på, desto højere er beskæftigelsesgraden, siger Jens Nyholm og Fortsætter:
– Risikoen for lange perioder med sygdom og ledighed – blandt andet på grund af sæsonarbejde – er med andre ord mindre for de højtuddannede, og det må alt andet lige øge incitamentet for uddannelse, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 86 procent af de længere uddannede er beskæftiget. Til sammenligning har de ufaglærte en beskæftigelsesgrad på 54 procent, mens den for de korte og mellemuddannede ligger på 77 procent.
Beskæftigelsesgraden er generelt lavere i dag på alle uddannelsesniveauer, end den var ved finanskrisens start i 2008. Det er dog de ufaglærte, som er hårdest ramt af krisen med et fald i beskæftigelsen på 18 procent siden 2008. Mindst hårdt er det gået ud over de længere uddannede med et fald på knap tre procent i samme periode.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Så meget kommer du til at tjene...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER