Nordjyderne bedst til at huske reflekserne

Nordjyderne bedst til at huske reflekserne

5. oktober 2014 - kl. 10:22 - af

600x250 Politi0Allerede nu er det mørkt om morgenen, når danskerne kører på arbejde og i skole. Det er derfor ikke særligt betryggende, at en ny nordisk undersøgelse fra Codan og Børneulykkesfonden viser, at danskerne er de dårligste i hele Norden til at gå med reflekser. Reflekserne giver nemlig markant bedre synlighed, og det kan redde liv i trafikken.

Kun 36 procent af danskerne siger, at de husker reflekserne, mens nordmændene indtager en klar førsteplads – i Norge siger hele 74 procent af de voksne nemlig, at de bruge reflekser, når de bevæger sig ud i mørket. Sverige følger på en fin andenplads med 65 procent.

”Vi blev ærligt talt målløse over, at der er så stor forskel på, hvor gode, vi mener, vi er til at huske reflekserne i de nordiske lande. Vi ved, at de i Sverige og også Norge har en stærk tradition for trafiksikkerhed, men nordmændene er alligevel dobbelt så gode som danskerne til at sikre sig i mørket. Og når vi samtidig ved, at reflekser øger synligheden overfor biler med mere end 100 meter, så er der god grund til at minde danskerne om at blive bedre til det med reflekser. I sidste ende kan det redde liv,” siger Dorte Eckhoff, der er CSR- og kommunikationschef hos Codan.

Dorte Eckhoff skønner, at tallene i undersøgelsen endda er optimistiske, fordi de afspejler danskernes egen opfattelse af, hvor gode de er. Typisk vil de reelle tal være væsentlig lavere. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at nordmændene fremstår væsentlig bedre. Og det kan der være flere gode grunde til. Hos Trygg Trafikk, der er en norsk medlemsorganisation for trafiksikkerhedsarbejde, fortæller de, at de har en lang tradition for forebyggende indsatser omkring reflekser.

”Vi har i mange år haft en national årlig refleksdag, og i skolerne bliver der fokuseret meget på brugen af reflekser som et effektivt middel til at reducere alvorlige ulykker. Desuden har vi en national handlingsplan på vej. På trods af at vi har disse traditioner, så kunne vi sagtens blive væsentlig bedre i Norge. Og vi kigger da også til Finland, hvor reflekser er påbudt ved lov. For én ting er, hvad borgerne ønsker at gøre, noget andet er, hvad de faktisk gør, når de træder ud i trafikken,” forklarer Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk Norge.

Falsk tryghed i de større byer
I Danmark er nordjyderne bedst til at huske reflekserne. Tæt på hver anden (45 procent) nordjyde svarer nemlig, at de har reflekser på overtøjet, når det er efterår og vinter. Københavnerne er klart de ringeste, når det kommer til reflekser i den mørke tid – kun godt hver tredje har dem på overtøjet.

”Vi oplever desværre ofte, at folk i de større byer ikke tror, at det er nødvendigt med reflekser, fordi der er så meget gadebelysning. Men det er en falsk tryghed, du har lige så meget brug for reflekser i byerne, så bilerne ikke overser dig mellem reklameskilte, butiksbelysning og billygter. Og reflekserne skal helst sidde i knæhøjde, men i første ombæring er det vigtigste, at vi begynder på at huske reflekserne, inden vi går ud af døren derhjemme,” fortæller Dorte Eckhoff.

Hos Politiet nikker de genkendende til den falske tryghed, som mange bløde trafikanter har.

”De fleste uheld i byerne skyldes især uforsigtighed, hvor de bløde trafikanter kører/går over for rødt eller lignende, og her er bilisterne jo slet ikke opmærksomme på, at der kommer en gående eller en cykel. Hvis nu bilisten havde set den bløde trafikant på reflekserne, så kunne bilisten have reageret. Derfor er reflekserne mindst lige så vigtige i byerne, selvom der er mere gadebelysning. Når det for eksempel er regnvejr, så kan gadelyset være en direkte modstander, fordi der er så meget genskin fra vejen og bilruder. Her er det altså ekstra vigtigt, at man kan ses,” siger Lars Haugaard, vicepolitiinspektør færdselsafdelingen, København.

Årets Refleksdag
For at minde danskerne om at huske refleksen holder Børneulykkesfonden og Codan for fjerde år i træk Årets Refleksdag den sidste torsdag inden, vi stiller urene om til vintertid. I år falder det på den 23. oktober. I forbindelse med Årets Refleksdag bliver der blandt andet uddelt 105.000 gratis reflekser i hele Danmark til de bløde trafikanter i morgentrafikken, samt til deltagende skoler og børnehaver. Læs mere om de mange aktiviteter på www.refleksdag.dk og se, hvor du kan være heldig at få en refleks.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyderne bedst til at huske reflekserne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger