Boligejere i Sæby risikerer budgetchok

Boligejere i Sæby risikerer budgetchok

8. juli 2014 - kl. 0:02 - af

250x600 Finans3Omkring 70.000 boligejere løber næste år tør for afdragsfrihed, og det betyder i mange tilfælde en seksdobling af den månedlige ydelse. Spar Nord Sæby opfordrer boligejere med afdragsfrihed til at forberede sig i god tid.

27.000 boligejere løber tør for afdragsfrihed i år, og næste år vokser tallet til omkring 70.000. Efter 10 års afdragsfrihed skal hele realkreditlånet nu afvikles over bare 20 år frem for 30 år, og det betyder i mange tilfælde en voldsom stigning i den månedlige ydelse.

For en boligejer med et afdragsfrit F1-lån på en million kroner betyder det, at den månedlige ydelse efter skat stiger til næsten det seksdobbelte – fra 830 kroner til 4.835 kroner ved uændret F1-rente. Tilsvarende står boligejere med 4 procents fastforrentede lån over for en fordobling af den månedlige ydelse fra 2.980 kroner efter skat til 5.720 kroner efter skat.

– Du risikerer altså noget af et budgetchok, hvis ikke du er forberedt, og det er derfor, vi råber vagt i gevær, siger Camilla Nørgaard i Spar Nord Sæby.

– En stor del af den her udfordring kan du nemlig planlægge dig ud af, fortsætter hun.

Prisfald gør ondt værre
Ifølge Camilla Nørgaard er udfordringen størst de steder, boligerne i dag handles til priser, der er lavere end det niveau, som priserne lå på for 10 år siden, og som størrelsen på de afdragsfrie lån afspejler.

– Normalt er det sådan, at tiden løser en del af problemerne med overbelåning, fordi boligerne stiger i pris over tid, men det er ikke nogen selvfølge, pointerer Camilla Nørgaard.

– Og vi har i dag et skævvredet boligmarked, hvor det kun er boliger i vækstområderne, der stiger nævneværdigt i pris. Og så længe den udvikling fortsætter, vil der være en del af boligejerne, der ikke kan forlænge deres afdragsfrihed, og som derfor skal være særligt opmærksomme på at forberede sig, tilføjer hun.

Afdrag uundgåeligt
Ifølge Camilla Nørgaard er der flere muligheder for at undgå, at ydelsen på realkreditlånet fra den ene dag til den anden stiger til op imod det seksdobbelte.

– Hvis dit realkreditlån udgør mindre end 80 procent af boligens værdi, kan du vælge et nyt, 30-årigt realkreditlån med afdragsfrihed og på den måde udskyde afdragene. Hvis dit realkreditlån derimod overstiger 80 procent af boligens værdi, så kan du enten vælge et nyt, 30-årigt realkreditlån med afdrag eller, du kan vælge et nyt, afdragsfrit realkreditlån svarende til 80 procent af boligens aktuelle værdi og finansiere resten i et banklån, forklarer Camilla Nørgaard.

Hun tilføjer afsluttende:
– Og selv om der måske er flere år til, at din afdragsfrihed udløber, så skal du allerede nu i gang med at forberede dig, så overgangen fra afdragsfrihed til afdrag ikke bliver en bombe under budgettet.

En kommentar til “Boligejere i Sæby risikerer budgetchok” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Boligejere i Sæby risikerer budgetchok”

  • Søren Christensen

    En eventuel stigning kan vel ikke komme bag på blot tilnærmelsesvis normalt begavede personer. De har hele tiden vidst at der vil komme en dag, hvor der også skal betales afdrag.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Boligejere i Sæby risikerer budgetchok' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER