Kirsebærfagligt møde med foredrag…

Kirsebærfagligt møde med foredrag…

24. maj 2014 - kl. 0:48 - af

IMG_6314SFOs lokaler på Stensnæsskolen i Voerså lagde lokaler til, da Voerså Kirsebærlaug afholdt årsmøde/generalforsamling torsdag 22. maj.

Det var lykkedes lauget at komme i kontakt med indehaveren af vinfirmaet Cold Hand Winery, Jens Skovgaard Pedersen, der øste ud af sin viden, om hvordan man fremstiller frugtvin. Han er tidligere lærer og efterskoleforstander, men bruger nu al sin tid på vinfremstilling med en målsætning om at lave verdens bedste vin. At blive nr. 2 var ikke godt nok for ham.

På ejendommen i Læsten, hvor Jens Skovgaard Pedersen bor, 7 km nordvest for Randers, var svin og malkekøer i stalden udskiftet med ståltanke og egefade til vinfremstilling.

Vinmanden, Jens Skovgaard Pedersen, er ikke en hvem som helst. Han er noget af en kapacitet på området. Sidste år blev han blandt andet kåret som ”Årets frugtvinmager i Danmark”.

Onsdag 24. september sidste år afholdt, de danske erhvervsvinavlere, deres årlige Vinshow på Axelborg i København. Her havde man sat hinanden stævne med 80 forskellige vine for at kåre årets bedste frugtvine og møde vinpressen, restauratører og vinhandlere. I alt blev der uddelt 7 guldmedaljer, og her snuppede Cold Hand Wineri de 3, mens en hård konkurrent, Frederiksdal Kirsebærvin fra Lolland, tog sig af 4 guldmedaljer.

Vinmageren fra Randers havde på forhånd sat sin lid til æbledessertvinen Feminam – som også blev kåret som årets bedste æblevin, men det var en stor overraskelse, da kirsebærvinen Prunus Nigra løb, med den fornemme pris som årets bedste kirsebærvin. Prunus Nigra er en forstærket vin fremstillet efter portvinsbillede, hvor kirsebærrene er stampet af vinfabrikantens egne to døtre, og efter en kort gæring forstærket med æblebrændevin, hvorefter vinen har tilbragt næsten et år på fad.

Jens Skovgaard Pedersen mente, der indenfor vinfremstilling var en hel del snobberi – især ved fremstilling af rødvin. En sund filosofi var; hvorfor ikke bruge vore egne produkter i Danmark og Norden, herunder eksempelvis kirsebær og æbler, i stedet for importerede sydfrugter til vinfremstilling.

Foredragsholderen viste sig at være en dygtig og underholdende fortæller med mange små sjove historier flettet ind fra dagligdagen.

Flittige notater
Under foredraget var der flere, der noterede flittigt, og det var da også det, Kirsebærlauget gerne ville opnå med foredraget, der skulle inspirere nogle af medlemmerne til at gå i gang med fremstilling af kirsebærvin. Efteråret 2011 blev der plantet 200 nye kirsebærtræer i private haver i Voerså, og nu ventes der spændt på, om der kommer flere bær end sidste år. I det flotte majvejr har træerne i hvert fald blomstret flittigt.

Smagsprøver
På mødet fik de fremmødte smagt på 3 kirsebærvine. Prunus Nigra, Det sorte X samt Ceranus. Alle 3 vine er fremragende til oste og desserter. Kirsebærlaugets bestyrelse havde bagt flere forskellige kirsebærkager, der blev nydt sammen med kaffe og te – og et glas kirsebærvin.

Nyvalg
Esther Christiansen blev valgt til bestyrelsen i stedet for Lone Pilgård, der ikke ønskede genvalg. Hun fortsætter dog som ”støttepædagog” for Kirsebærlauget og kasserer udenfor bestyrelsen. Bestyrelsen består herefter af Anni Thomsen, Susanne Fleron, Jonas Drejer, Isa Borregård, Hanne Tørholm og Esther Christiansen. Benny Tørholm er ikke i bestyrelsen, men er en nyttig hjælper for sin kone Hanne. Benny er blandt andet ivrig vinfremstiller.

Regnskab
Siden sidste år har Kirsebærlauget investeret i forklæder til kr. 419 -. Et flag med logo til kr. 680 -, som hvert år skal hejses 1. maj på den gamle krogrund, og tages ned igen når kirsebærsæsonen er slut. I Dronninglund Sparekasse var der en konto på kr. 1.183 – og kassebeholdningen var kr. 1.140 -.

IMG_6320 IMG_6326 copy IMG_6331

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kirsebærfagligt møde med foredrag...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER