Grundlovs-eg og mindesten med i udbudsovervejelser

Grundlovs-eg og mindesten med i udbudsovervejelser

23. maj 2014 - kl. 12:23 - af

stationsvejFrederikshavn Kommunes ejendomscenter har af politikerne fået bemyndigelse til at arbejde videre på udbuddet af bygningen Stationsvej 1 i Sæby, som tidligere husede en børnehave. I udbuddet indgår tilhørende vejareal. En dagligvarebutik kan være på trapperne.

Sæby Avis har tidligere omtalt, at man med de første skitser også opererer med arealer på modsatte side af Stationsvej, hvori indgår, såvel den for mange sæbynitter navnkundige ”grundlovs-eg” omkranset af mindesten, som statuen af politikeren, tidligere finansminister Vilhelm Lassen. Sæby Avis har spurgt Ejendomscentret, hvad man har tænkt sig med lige præcis disse arealer. Ejendomscentret oplyser, at man netop har taget fat på en nærmere udbudsbeskrivelse, og man kan derfor ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvilke planer, man tilskriver ”grundlovs-egen” og mindestenene.

Egen midt i Sæby blev plantet for næsten 100 år siden i 1915 til minde om, at kvinder ved en justering af Grundloven fik valgret dette år. Forud var gået årtiers kamp med inddragelse af tusindvis af kvinder. Kulminationen var en stor demonstration på Christiansborg Slotsplads den 5. juni 1915, hvor mere end 12.000 kvinder manifesterede, at de med ændringer i Grundloven var blevet ”fuldgyldige borgere” i det danske samfund.

Mindestensbusten over Vilhelm Lassen blev rejst i 1911 for at hædre politikeren, der i 1901 opstillede i Sæby-kredsen for Venstre og i forbindelse med det historiske ”systemskifte” blev valgt på tinge og i årene fra 1905 og frem til sin død i 1908 bestred posten som finansminister i ministeriet J. C. Christensen. Vilhelm Lassen huskes bedst for udarbejdelsen af en toldreform, men også områder med oprettelse af Kongeriget Danmarks Hypotekbank, en statsbrandforsikringsfond samt en statslånefond til udstykning af store landejendomme indgik blandt hans væsentligste arbejdsområder.

Ønsker man at læse tidligere artikler om salg af den tidligere børnehave på Stationsvej i Sæby, er der links:

https://saebyavis.dk/2014/05/11/droeftelse-af-salgsform-for-boernehave-i-saeby/#more-68684

https://saebyavis.dk/2014/03/15/tidligere-boernehave-skal-saelges/

Tekst af Per Rye

 

4 kommentarer til “Grundlovs-eg og mindesten med i udbudsovervejelser” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

4 kommentarer til “Grundlovs-eg og mindesten med i udbudsovervejelser”

 • Peter Jæger Christensen

  Hvis jeg forstår det, jeg her læser ret, at man evt. vil nedlægge det lille anlæg med grundlovs-eg og mindesten for at opføre en dagligvarebutik i området, så synes jeg, at det går for vidt.

  Velkommen til dagligvareforretning i byen, men ikke på bekostning af vores gamle kulturelle værdier.

 • Per Østergaard

  Byen er efterhånden klinisk ryddet for grønne områder, og nu er det altså den lille tot græs som omkranser grundlovsegen der står for skud. Hvis det ikke var så sørgeligt var det nærmest hysterisk morsomt at byens første kvindelig borgmester kommer til at medvirke til afviklingen af den eg og det lille stykke ”anlæg” som markerede indførelsen af kvindernes valgret for 99 år siden.
  Man forstår jo heller ikke, hvis Venstre kan gå med til at mindestensbusten over venstremanden Vilhelm Lassen står for fald.
  Og så en 99 år gammel GRUNDLOVS-EG. Hvad tænker man da på? Selvom egen er fredet vil den rigtig nok se underlig ud, som langtidsparkeret i en bås midt på en parkeringsplads.
  Det lille hjørne kan vi da vel afse til at mindes kvindernes stemmeret og vores alle sammes grundlov. Og så for at lave det til parkeringspladser!
  Det´ en ommer!

 • Jeg synes det vil være rigtig ærgerligt hvis man fjerner mindesten og statue, vi er nød til at bevare nogen grønne arealer i byen. Selvfølgelig skal den gamle børnehave sælges så vi ikke for flere skampletter i byen lige som hjørnet af grønnegade og Vestergade for hvor ser det dog træls ud og det er alt for mange år det har fået lov at stå.
  Som kommunen skal spare så forstår jeg ikke hvorfor man ik gør mere for at få solgt nogen af de tomme bygninger de har rundt omkring, det kunne skade lidt liv.
  Vores by og opland rammes i denne tid af besparelser og lukninger og hvor er det godt at se at der er nogen i de små byer der kæmper og står sammen om deres by, kan bla. Nævne overså og Jerup.
  Hvordan mon vores by og opland ser ud om 5 -10 år hvis vi alle bare lader stå til ?
  Hvad er der tilbage når vores børn og børnebørn skal vokse op hvis ikke der var nogen der siger stop engang det vil vi ikke være med til….?
  Så helt klart fra min side så skal der ikke tillades at man fjerner minde eg osv for hvad bliver det næste så………..

 • Lars-Henrik Hyttel

  I Bevaringsforeningen vil vi gøre alt vi kan, for at arealet ikke bliver solgt. Såvel grundlovs-eg som buste skal naturligvis bevares. Ingen tvivl om det. Vi er ikke imod udvikling, og indebærer det en ny dagligvarebutik, så er det helt i orden. Men der må være grænser for hvor meget af arvesølvet, der skal sælges i den anledning. Mon ikke politikerne kan se fornuften i at bevare dette område intakt – det må vi håbe. Og som sagt, så vil vi i Bevaringsforeningen påvirke de steder vi kan.

  På vegne af Sæby og Omegns Bevaringsforening

  Lars-Henrik Hyttel
  formand

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Grundlovs-eg og mindesten med i udbudsovervejelser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger