Ældre Sagen hørte om Hvidsten-gruppen

Ældre Sagen hørte om Hvidsten-gruppen

20. maj 2014 - kl. 12:53 - af

hvidsten kroBussen var fyldt til sidste plads, og de 56 deltagere i Ældre Sagen Sæbys forårstur havde en oplevelsesrig dag.

Turen gik først til Hobro, hvor man besøgte Gasmuseet. Rundvisningen på museet bød på gensyn med mange ting og opfindelser fra bl.a. de første år i 1900-tallet. Deltagerne var delt op i to hold, der begge blev vist rundt af meget vidende guider.

Fra Hobro fortsatte turen til Hvidsten Kro, hvor middagen blev nydt. Efterfølgende fortalte en lokalhistoriker, Hans Nejsum, meget spændende om både kroens spændende historie under familien Fiils ejerskab – og ikke mindst om Hvidsten-gruppen, der ydede en heltemodig indsats i den danske modstandsbevægelse under den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig. I 1944 blev Hvidsten-gruppen afsløret og anholdt af Gestapo. Otte dødsdømte medlemmer af gruppen blev henrettet den 29. juni 1944. Andre af gruppens medlemmer blev idømt langvarige fængselsstraffe.

Hans Nejsum, der i øvrigt stammer fra Østervrå og har været lærer på Hvidsten-egnen i omkring 40 år, levede op til sit ry som en meget dygtig foredragsholder. Hans skildring af kroens historie og af Hvidsten-gruppens indsats under krigen var meget spændende, og det gjaldt ikke mindst hans skildring af Hvidsten-gruppens leder, kroejer Marius Fiil og dennes hustru, Gudrun Fiil.

Efter opholdet på Hvidsten Kro fortsatte turen til Mariager. En planlagt spadseretur i den gamle købstad blev på grund af kraftig regnvejr ikke til noget. I stedet blev kaffen nydt i bussen, inden hjemturen fortsatte langs Mariager Fjorde til Hadsund, hvorfra turen gik nordover.

Ældre Sagen i Sæby binder i øvrigt an med endnu en udflugt. Den går til Trolhättan i Sverige allerede  tirsdag den 27. maj. Alle pladser i bussen blev hurtigt solgt.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ældre Sagen hørte om Hvidsten-gruppen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER