Fodbold på skemaet i Hørby<br>…

Fodbold på skemaet i Hørby

9. maj 2014 - kl. 10:35 - af

IMG_1571To efterskoleelever fortæller om, hvordan det er at have fodbold på skoleskemaet på en efterskole, hvor fællesskabet betyder lige så meget som konkurrencen og kampen om at spille på 1. holdet.

Lukas Østergaard Vingtoft og Winnie Fenger Christensen går i hhv. 10. og 9. klasse på Hørby Efterskole. De har begge spillet fodbold siden de var helt små og tager deres sport meget seriøst. De har trænet hårdt for at opnå og bevare faste pladser på førsteholdet i deres klubber, og da de skulle vælge efterskole var det afgørende, at der var mulighed for at få fodbold på skemaet.

Lukas spiller normalt i Team Østvendsyssel i Dronninglund og brænder for sin sport:

– Fodbold er så fed en sport. For mig handler det om at brænde energi af og være aktiv sammen med mine venner. Samtidig er jeg et konkurrencemenneske, måske endda for meget, men det handler for mig også om at spille kampe – og vinde, fortæller Lukas.

Winnie plejer at spille i Fortuna Hjørring og hun kan slet ikke forestille sig en hverdag uden fodbold. På Hørby Efterskole har Winnie valgt at fylde skemaet op med alle de fag fra idrætslinjen, som hun kan, ud over fodbolden.

– Inden jeg kom til Hørby gik jeg i fodboldklassen på Holmegårdskolen i Hjørring, hvor man har fodbold i stedet for idræt og valgfag. Derfor var det en stor omvæltning at komme til Hørby, hvor jeg har fået mindre fodbold end før, men meget mere anden slags sport.

Træning på højt niveau
På Hørby Efterskole er der mange fag at vælge mellem på idrætslinjen, og det et bevidst valg fra skolens side ikke at fokusere udelukkende på én sportsgren, fordi man ønsker at styrke eleverne som hele idrætsudøvere teknisk, taktisk, fysisk og psykisk gennem den varierede træning. Samtidig oplever eleverne glæden ved at prøve sig selv af gennem forskellige former for idræt.

Lukas kendte lidt til miljøet på Hørby Efterskole i forvejen og endte med at vælge skolen, selvom det altså ikke er en egentlig fodboldefterskole:

– Jeg ville gerne på efterskole, men var nok lidt bange for, om niveauet i fodboldspillet nu var højt nok på Hørby. Det er jo ikke en egentlig fodboldefterskole, men har en idrætslinje, hvor man selv kan vælge fag. Det er ikke en kæmpestor skole, men der er et fedt fælleskab og mange muligheder, forklarer han om sit valg.

– Niveauet er faktisk ret højt heroppe og vi deltager også i turneringer og spiller kampe mod andre efterskoler. Konkurrencen er hård, særligt når vi møder fodboldefterskoler, hvor eleverne træner meget mere end vi gør. Men til gengæld er der også anden sport, som jeg gerne vil dyrke, f.eks. håndhold og floorball, som jeg også har på skemaet, fortæller Lukas.

– Jeg kunne godt tænke mig, at vi spillede endnu mere fodbold, siger Winnie. Jeg kan godt se, at det er der ikke rigtig plads til, når vi også skal kunne vælge andre sportsfag, men jeg savner nok at spille flere kampe mod andre hold. Jeg synes det er fedt at bruge de ting, vi lærer, når vi spiller mod andre. Når vi træner her, kender vi jo hinanden, men kampe og turneringer er med til at udvikle holdet som helhed og gør de enkelte spillere bedre. Så lærer man virkelig af sine fejl, siger Winnie.

Fodbold og fællesskab
– Selvom det er noget lettere at beholde en plads på førsteholdet her end jeg er vant til, så giver skolen samtidig en mulighed for at kæmpe for noget – og opnå det. Jeg har altid gerne ville være anfører, og det er jeg blevet på Hørby. Her bliver man anerkendt for den man er og for det, man kan, fortæller Winnie.

– Det er noget helt andet at spille fodbold på en efterskole end at træne i en klub. Det er rigtig fedt bare at kunne gå over til træning, man skal ikke bruge tid på transport, man går bare over til banen eller over i hallen, og så er man i gang. Vi spiller også tit fodbold om aftenen, bare for sjov og man får mange kammerater gennem fodbolden, siger Lukas.

– Når vi træner, tager både lærere og eleverne fodbolden seriøst, og det synes jeg er rigtig fedt. Vi kan jo alle lære noget, selvom vi er på forskellige niveauer. Vi hjælper også hinanden til træning – der er plads til alle, uanset niveau, og det synes jeg er fint. Jeg var nok vant til godt at kunne blive lidt irriteret, hvis andre begik fejl og jeg blev hurtigt utålmodig, når de ikke kunne finde ud af øvelserne. Fordi jeg nu har prøvet at spille håndbold og floorball, hvor jeg er begynderen, har jeg lært, hvordan det er ikke at være blandt de bedste. Derfor er jeg blevet bedre til at hjælpe andre, når vi spiller fodbold og jeg er blevet meget mere tålmodig, forklarer Lukas.

– Faktisk har det også hjulpet mig rent fysisk også at dyrke andre sportsgrene, supplerer Winnie: – Jeg spiller meget mindre fodbold nu end jeg er vant til, men jeg dyrker i stedet mere forskellig sport. Det er blevet sjovere at spille fodbold, fordi jeg kan bruge teknik fra det andet sport og relatere til de andre former for træning, siger hun.

– Man lærer virkelig af at starte på en ny sportsgren helt fra bunden. Jeg havde aldrig spillet floorball før jeg startede på Hørby og det havde mange andre spillere heller ikke. Men vi kæmpede for at blive bedre og lære at spille sammen og det endte med vi vandt NM (nordjyske mesterskaber) i floorball, smiler Winnie.

– I dag kan jeg glæde mig over at se, hvordan andre udvikler sig, siger Winnie. Det var jeg nok ikke så god til før. Det gør virkelig en forskel, at man ikke kun koncentrerer sig om én sport og kæmper for at blive ved med at spille på førsteholdet. Nu har jeg lært at tage ansvar og oplevet, at jeg kan være med til at hjælpe andre, der ikke har spillet så meget fordbold. Måske kunne jeg godt tænke mig at blive træner en dag, spekulerer hun.

Det sociale liv på efterskolen
– Det er enormt spændende at komme på efterskole. I starten er det svært at forholde sig til alle de nye mennesker, men selvom der er mange, så lærer man hurtigt hinanden at kende, særligt fordi skolen laver ture og den slags, hvor vi kan hygge os og blive rystet sammen, fortæller Winnie og fortsætter: – Når man har været her et stykket tid kan det blive helt kedeligt at være hjemme i weekenderne. Her på skolen ved man, at der er mindst 100 andre elever, så der er altid noget at lave. Man møder nye mennesker og får venner fra hele landet – det synes jeg er rigtig fedt.

– Det har helt klart været mit bedste skoleår indtil videre! Lærerne tager sig tid til en og eleverne hjælper hinanden i grupper. Her på Hørby arbejder man på at finde løsninger og der er plads til, at man er forskellige. Efterskoleliv betyder også, at man giver plads til alle. Man lærer hinanden at kende og respekterer andre, for det, de kan. Det, at man selv bliver respekteret giver selvtillid, forklarer Lukas, der frygtede fællesskabet lidt i starten, men allerede efter et par uger så sig selv som en del af dette fællesskab, der er så værdifuldt.

Ikke bange for at prøve nyt
Efter sommerferien skal begge elever videre mod nye udfordringer. De er overbeviste om, at de har fået værdifulde erfaringer med i bagagen fra opholdet på Hørby Efterskole:

– At have prøvet så meget forskelligt idræt har gjort mig bedre til at springe ud i at prøve noget nyt, og jeg er også helt klart blevet bedre til at acceptere andre, fortæller Winnie, der til august skal starte på gymnasiet i Hjørring.

Lukas skal efter sommerferien begynde på HHX i Aalborg: – Mine karakterer er steget i år, så nu føler jeg mig mere klar og ser frem til det. Det bliver selvfølgelig en faglig udfordring med flere lektier, men jeg håber at jeg kan fortsætte med at spille fodbold i Team Østvendsyssel, slutter han.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fodbold på skemaet i Hørby
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER