Få en 1-1-2-akuthjælperordning til din by

Få en 1-1-2-akuthjælperordning til din by

17. april 2014 - kl. 0:08 - af

Akuthjaelper_600x250Region Nordjylland ønsker i år at oprette to nye 1-1-2-akuthjælper-ordninger, og interesserede områder skal søge senest 30. maj. Erfaringer viser, at ordningerne øger trygheden i lokalområdet.

Region Nordjylland har i øjeblikket fem 1-1-2-akuthjælperordninger, som er etableret i områder, hvor ambulancerne typisk ikke er hurtigt fremme. Her fungerer en gruppe af borgerne som 1-1-2-akuthjælpere, og de bliver alarmeret med en sms og rykker ud og yder førstehjælp, når der er akut alvorlig sygdom i lokalområdet.

De første 1-1-2-akuthjælperordning blev etableret i Øster Assels og Sillerslev på Mors, hvor de lokale akuthjælpere har været kaldt ud over 100 gange siden 2010. En af dem, der oftest har været ude, er den lokale brugsuddeler Lisbeth Pedersen, som har den aflåste kasse med akuthjælpernes udstyr hængende på Daglibrugsens murværk.

– Når vi bliver kaldt ud, kommer vi sjældent alene. Der er oftest nogle stykker, der reagerer på beskeden. Vi kan være der på 3-4 minutter, og så kommer ambulancen typisk omkring ti minutter senere. Indtil da når vi at få lidt ro på det hele, og så overlader vi det ellers til ambulancefolkene, fortæller Lisbeth Pedersen.

Hun meldte sig hurtigt, da den lokale beboerforening tog initiativ til ordningen.

– Det er en god ting for lokalområdet, og man får en mulighed for at hjælpe lokalbefolkningen. Folk er glade for vores indsats, og jeg har flere gange oplevet, at folk kommer her i Brugsen og takker. Samtidig er det spændende og lærerigt at være med til, siger Lisbeth Pedersen.

Regionen glæder sig over nye ordninger

Præhospital leder i Region Nordjylland, Poul Anders Hansen, er glad for, at 1-1-2-akuthjælperordningen nu kan udvides med to nye lokaliteter i løbet af 2014.

– De nuværende akuthjælpere har klaret opgaven med bravour, siden vi etablerede den første ordning i 2010. Brugerundersøgelser viser, at ordningerne er med til øge trygheden i lokalområder, hvor ambulancerne har lang responstid. Derudover er ambulancepersonalet også glade for den indledende førstehjælp, som akuthjælperne giver.

Der er sat penge af til to nye ordninger i 2014, og så forventes der at komme to ordninger yderligere i 2015. Interesserede områder skal selv søge om en ordning via eksempelvis borgerforeningen. For at komme i betragtning skal området dog gerne leve op til en række kriterier.

– Der skal være en interesseret forening, som kan mønstre 10-15 frivillige. Derudover skal antallet af akutte opgaver i området om året gerne overstige 40, så akuthjælperne oparbejder en vis rutine. Og sidst men ikke mindst skal det være et område med en gennemsnitlig høj responstid for ambulancerne. Vi har sat den til 12 minutter, forklarer Poul Anders Hansen.

På hjemmesiden www.akuthjaelper.dk kan man finde en liste, som viser hvilke geografiske områder, der lige nu opfylder kriterierne for en 1-1-2-akuthjælperordning. I sidste ende beslutter regionsrådet hvilke to områder, der får tildelt de to nye ordninger. Der er ansøgningsfrist 30. maj.

Fakta

– Der er 1-1-2-akuthjælperordninger i Øster Assels og Sillerslev på Mors samt Agger, Stenbjerg og Nørre Vorupør i Thy.

– Der vil blive udvalgt og etableret ordninger i to nye områder i 2014. Det forventes, at processen kan gentages med yderligere to ordninger i 2015.

– Man skal være fyldt 18 år og have en ren straffeattest for at blive 1-1-2-akuthjælper. Derudover skal man gennemføre en uddannelse i udvidet førstehjælp og brug af hjertestarter, og forpligtiger sig til vedligehold af uddannelsen.

– Regionsrådet træffer beslutning om tildeling af de nye ordninger ud fra blandt andet følgende tre kriterier: En gennemsnitlig responstid på over 12 minutter pr. år. At antallet af opgaver skal overstige 40 pr. år. At der er en interesseret forening, der kan mønstre 10-15 frivillige.

– Ansøgningsfristen for at komme i betragtning til en ny ordning er 30. maj kl. 12.00.

– På hjemmesiden www.112akuthjaelper.dk kan du finde ansøgningsmateriale og yderligere information om ordningen – blandt andet en række web-tv-indslag.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Få en 1-1-2-akuthjælperordning til din by' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger