Ivrig debat på borgermøde om skifergas

Ivrig debat på borgermøde om skifergas

11. april 2014 - kl. 10:42 - af

Skifergas_600x250Den store sal i Manegen i Sæby var godt fyldt med tilhørere, da Frederikshavn Kommune torsdag aften afholdt borgermøde om planerne for boring efter skifergas ved Dybvad.

Først var der informationer og gennemgang af planerne, hvorefter sidste del af mødet var debat, og den blev hurtig livlig og engageret, men holdt i en sober tone, dygtigt styret af konferencier Stenar Glamann.

Det stod hurtigt klart, at langt de fleste tilhørere var skeptiske – grænsende til bange – over for planerne.

I sin velkomst sagde formanden for Frederikshavn Kommunes Plan- og Miljøudvalg, Anders Brandt, at kommunen endnu ikke har taget stilling til, om det er fornuftigt at bore efter skifergas i Danmark. Han understregede, at kommunen vil sikre og fastholde miljøforholdene lokalt.

Det er det franske selskab Total med 80 % og Nordsøfonden med 20 %, som er ansøgere, og i første omgang er der tale om en enkelt prøveboring.

Rådgivende ingeniørfirma Rambøll gennemgik en lang række tekniske detaljer og risikovurderinger. Ovnstrupvej udvides, så den kan klare de tunge køretøjer og borerigge. Først laves vandboring i 3 måneder ned til 4 km dybde. Hvis der ikke findes skifergas, lukkes og plomberes boringen, og der kommer igen landbrugsjord. Findes der gas, lukkes der midlertidigt ned, indtil der er foretaget analyser af, om det kan betale sig at gå videre, og så kan der blive tale om mange boringer.

I miljøvurderingerne for området er der set på en lang række forhold. Kun på landbrugssiden skønnes der at være moderat påvirkning, idet boreriggen vil være synlig på lang afstand. Ellers skønnes der at være op til mindre påvirkning ved vandløb, grundvand, ressourcer, affald, trafik, støj, luftkvalitet, rekreative forhold samt radioaktivitet. Der anses ikke at være miljøpåvirkning for naturen, arkæologi, forurenet jord samt risikoen for jordskælv. Hvis man går videre efter prøveboringen, vil der komme en ny VVM-redegørelse.

En repræsentant for Energistyrelsen orienterede om statens rolle. Regeringen (og Folketinget) har en plan om at omlægge til vedvarende energi, men olie og gas vil spille en rolle mange år endnu. Hvis anbefalinger fra bl.a. Europakommissionen følges, skulle risiciene kunne reduceres/fjernes. Der er de seneste årtier foretaget mange boringer i Danmark, bl.a. over 600 i Nordsøen. Skulle der siden være basis for kommercielt salg, vil dette overgå til staten at vurdere.

Teknisk direktør i Frederikshavn Kommune, Christian Roslev, påpegede, at der er stor forskel på fase 1 og 2, nemlig efterforskning og test af boring/frakturering. Kommunen har i sommeren 2013 modtaget 31 indsigelser, der alle indgår i VVM-redegørelsen. Nu er der offentlighedsfase, hvor alle frem til 5. maj kan give deres mening til kende og komme med indsigelser eller anbefalinger på email: tf@frederikshavn.dk. Der forventes en endelig politisk beslutning i juni 2014, så prøveboring påregnes at kunne ske 2014-15. Kommunen kan dog beslutte at underkende planerne, og så er det op til staten at vurdere.

I debatten ville en spørger genre vide, hvor mange boringer Total har planlagt. Dette kunne firmaets direktør Henrik Nicolaisen dog ikke give noget konkret svar på. Han oplyste i et andet svar, at jorden for boringer aldrig vil blive eksproprieret; der vil alene blive tale om køb eller leje. På et spørgsmål om, hvor meget vand, der vil gå til boring svarede Nicolaisen, at hvis der sker fortsatte boringer og fraktureringer, vil man anvende havvand, som efter brug renses og føres tilbage til havet.

Jette Brønnum, Frederikshavn Kommune, ville ikke afgive garantier for, at der ikke kan ske uheld, men det var hendes opfattelse, at der træffes alle tænkelige forholdsregler, så risici skulle være elimineret.

Debatten bølgede frem og tilbage med stor spørgelyst. En spørger ønskede oplyst, om planerne for boring harmonerer med kommunens vandmiljøplaner og EU’s vandrammedirektiv, som skal sikre, at ”al vand får en god tilstand”. Formanden for Teknik- og miljøudvalget, Lars Mejlvang Møller, kunne bekræfte dette.

Mod mødets slutning fortalte en nabo til boringen, at man ingen skepsis havde, og at man hele tiden var blevet godt behandlet. Det kunne dog ikke berolige en anden tilhører, der sluttede aftenen af med at konstatere, at det sådan set var temmelig ligegyldigt at drøfte diameterstørrelse på borerør osv. ”Vi vil bare slet ikke have det!” lød salutten, der blev fulgt af aftenens største bifald.

Tekst af Per Rye

6 kommentarer til “Ivrig debat på borgermøde om skifergas” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

6 kommentarer til “Ivrig debat på borgermøde om skifergas”

 • Thomas Meinert Larsen

  I USA er erfaringerne, at mellem 5-10% af boringerne er utætte ganske kort efter etablering af brøndene. Dette er årsagen til, at der er adskillige mennesker som har fået deres drikkevandforsyning forurenet med methan. En række boliger får dernæst leveret flaskevand, og ejerne må acceptere at husets værdi falder markant. Det er videnskabeligt dokumenteret.
  At der sker lækage er ikke fordi at industrien decideret sjusker , men det er alene et udtryk for, at det er ingeniørteknisk udfordrende helt at undgå lækager. Det betyder imidlertid blot, at nok så skrap regulering ikke kan undgå disse lækager.
  Disse lækager af metan, sammen med et ukendt metan udslip i hele brøndens produktionstid, samt efter forsegling, har en ganske markant drivhusgas-effekt, som en række forskere mener samlet set fører til, at skifergas ikke er et mere drivhusgasvenligt alternativ til kul-fyring.
  Når dertil lægges, at de enorme mængder Fracking væske, som pumpes ned i undergrunden, eller som blot deponeres i store åbne bassiner, eller lægges til langtidsdeponi…dem kender man ikke til langtidsrisikoen ved.

  Konklusion: Skifergas er ikke et klimavenligt alternativ til kul, det giver stor risiko for drikkevandsforurening, og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser er totalt uafklarede.,…stop derfor dette galimatias!

 • Prøveboringer er ikke så uskyldige som det lyder. Det er velafprøvet trick fra gas-industriens side, som benyttes overalt i verden hvor “fracking-monsteret” ruller sig ud.

  For gasudvindings-virksomhederne handler det om at rulle sig forsigtigt ind på banen på en måde, hvor det ikke lyder for skræmmende for lokalbefokningen i den første runde. Viser prøveboringerne sig at give gode resultater – og det gør de sjovt nok stort set altid – så bliver kommunen og lokale landmænd stillet en masse dejlige indtægter i udsigt – og så tromler gasindustrien ind.

  Man kan vende det om og spørge: Tror du et firma ville bruge millioner af kroner på at lave en prøveboring, hvis de ikke derefter kunne få lov at tjene den investering ind igen?

  Når ‘frackerne’ andkommer forvandler de dit lokalområde til et industrielt minefelt og forurener det til ukendelighed.
  Det siger de naturligvis at de IKKE gør, men prøv at kig lidt ud omkring i verden (USA, Australien, etc) og se hvordan det foregår.
  Det er ikke raketvidenskab, det her. Det er skandaløst profitmageri i olie-gas-kul-alderens sidste dage.

  Og de kommuner, som lægger gasledninger ud til beboerne, låser dem fast til en teknologi, som kun vil blive dyrere og dyrere som årene går – mens de vedvarende energikilder bliver billigere og billigere.

  På den lange bane er det stærkeste våben imod fracking at vi alle frigør os af vores olie-gas-kul afhængighed på individuelt niveau, så meget som det lader sig gøre, med solceller og investeringer i smarte elløsninger, elbiler og vindmølleandele.

 • Ole Rasmussen

  Der er nyheder om skifergas problemer i USA på ing.dk.

  Søg på “skifergas” og en lang række nye artikler kommer frem.

 • Ole Rasmussen

  En ny artikel på ing.dk sætter fokus på de 66 høringssvar i VVM fasen.

  http://ing.dk/artikel/66-hoeringssvar-til-vvm-rapport-om-skifergasboring-168227

 • Poul Thomsen

  Det er alt for risikabelt at bore efter skifergas. Et eventuelt uheld vil kunne gøre uoprettelig skade for drikkevandet. Den risiko bør men ikke tage. Hvorfor mon det er ulovligt at bore efter skifergas i TOTAL´s hjemland, Frankrig? Den eventuelle indtægt kommunen vil få kan nemt være for dyrt købt. Der er alt for mange ukendte faktorer i sådan et projekt. Selvfølgelig vil TOTAL ikke lave en prøveboring uden at få lov til at udvinde et eventuelt fund. Tror man på det er man vist mere naiv end godt er. Nej det kan vist kun være personer med økonomisk interesse i det, der er for det. Min mening er helt klart at man skal glemme alt om det “eventyr”.

 • Flemming Sten

  FN’s klimaeksperter har for nylig lavet en rapport over de ressourcer verden kommer til at mangle indenfor få år. Resultatet af undersøgelsen angiver at drikkevand og fødevarer bliver de vigtigste mangelvarer fremover. Det er derfor indlysende, at vi i Danmark bør gøre alt for at beskytte vores vandressourser. Da gas ifølge FN’s eksperter ikke angives som en kommende mangelvare, kan vi roligt afvise fracking.
  Afvisningen bør allerede ske nu af hensyn til alle parter!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ivrig debat på borgermøde om skifergas' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER