
Ny reform for erhvervsuddannelser…
26. februar 2014 - kl. 0:03 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Et bredt flertal af partier i Folketinget (alle partier minus Enhedslisten) har indgået forlig om en ambitiøs reform for erhvervsuddannelserne i hele Danmark. Den har overskriften ”Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser”.
Undervisningsminister Christine Antorini understreger, at en bred politisk aftale er det bedste fundament for at fremtidssikre erhvervsuddannelserne i tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter.
Ifølge Undervisningsministeriet præsentation af reformen vil der være tale om et stort kvalitetsløft inden for erhvervsskolernes uddannelser. Det er nødvendigt for at sikre behovet for dygtige faglærte i fremtiden. Reformen skal bane vejen for, at erhvervsuddannelserne bliver endnu mere attraktive for de unge, og der skal sikres et bedre undervisningsmiljø på erhvervsskolerne. Desuden får voksne ufaglærte langt bedre muligheder for at opkvalificere sig til faglærte.
Der skal i højere grad slås på tromme for, at ambitiøse unge kan tage en eux, hvor de kombinerer en håndværksuddannelse med en gymnasieuddannelse – altså svendebrev og student på én gang.
I forliget indgår, at der fremover indføres et adgangskrav om, at de unge, når de forlader grundskolen, skal have bestået dansk og matematik med mindst karakteren 02 for at kunne komme ind på en erhvervsskole! Der kan dog blive mulighed for personlig samtale om optagelse, hvis den unge har en praktikaftale eller andre kvalifikationer.
Der indføres talentspor og efteruddannelse af undervisere, og antallet af timer for de unge øges til mindst 26 timer ugentligt i 2016. Det svarer til knap 35 lektioner.
For unge voksne over 25 år oprettes EUV, en erhvervsuddannelse, der tager afsæt i de erfaringer, den pågældende allerede har.
De nuværende 12 indgange til erhvervsskolerne erstattes af kun 4 hovedområder, og der vil blkivbe indført 45 minutters daglig motion som en del af undervisningen! Grundforløbet består af 2 dele på i alt 40 uger for unge, som kommer fra 9. eller 10. klasse. Andre elever går direkte på grundforløbets anden del og får dermed et grundforløb på 20 uger. Undervisningen på grundforløbet skal foregå i holdfællesskaber – sammenlignet med klasser – for at sikre et bedre ungdomsuddannelsesmiljø.
Der etableres en ny erhvervsrettet 10. klasse: EUD10, og der laves en ny kombineret ungdomsuddannelse til unge, som ikke besidder kompetencerne til at gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
Det blev samtidig vedtaget, at beslutningen om indførelse af et eventuelt karakterkrav til de gymnasiale uddannelser drøftes sidenhen.
Aftalen betyder også, at produktionsskolerne og uddannelsesgarantien styrkes. Endelig skal der mere fokusering på vejledningsindsatsen, som dog i realiteten ændres en del og dermed får en del færre ressourcer.
I en kommentar til dette hedder det i en udtalelse fra UU Danmark (en landsdækkende forening for lederne inden for uddannelsesvejledningen), at den nye reform er ”godt for erhvervsuddannelsesreformen, men skidt for vejledningen”. UU Danmark bakker helt op om reformens intentioner, men beklager, at selv om vejledningen placeres centralt,får den reelt reduceret ressourcerne markant.
Netop nu gennemgår mange UU-vejledere grundskolernes afgangselevers ansøgninger til ungdomsuddannelserne. ”Ofte ser vi, at der ingen problemer er med de 20 % af eleverne, mens der er fejl og mangler i 80 % af ansøgningerne. Fremover skal UU-centrene s vejledning koncentrere sig om de 20 %, mens de 80 % af eleverne skal klare sig selv understøttet af eVejledning,” lyder det fra UU Danmark.
Læs mere her:
Tekst af Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Ny reform for erhvervsuddannelser...' til en bekendt