Nordjyder kan afsløre tarmkræft…

20. februar 2014 - kl. 0:03 - af

LaegeNordjyder får fra 1. marts et brev med udstyr til at teste deres afføring. Testen kan være med til at afsløre, om de har tarmkræft.

Er du i alderen 50-74 år vil du inden for de næste fire år få et brev med opfordring til at deltage i screening for tarmkræft.

Inge Bernstein er ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital, og hun opfordrer nordjyder til at tage imod tilbuddet:

– Nogle nordjyder vil måske ikke benytte tilbuddet, fordi de skal teste deres egen afføring og sende det med posten. Men for det første er det ikke slemt at lave testen, og for det andet kan testen teoretisk set være med til at sikre, at ingen fremover skal opereres for tarmkræft, siger Inge Bernstein.

200.000 nordjyder får test
Nordjyder vil modtage et brev med et prøvesæt, som består af en serviet til at lægge i toilettet, en lille pind til at tage prøven med og en væskeholdig beholder. Prøvepinden er en lille børste, og den putter man i beholderen og sender med posten til undersøgelse.

Sundhedsvæsenet regner med, at der findes blod i afføringen i 5-10 procent af prøverne. I så fald vil man blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen. En kikkertundersøgelse kan også afsløre polypper i tarmene, der kan fjernes i forbindelse med kikkertundersøgelsen. Polypper kan udvikle sig til kræft.

I løbet af de næste fire år vil godt 200.000 nordjyder få tilbud om deltagelse i screening for tarmkræft. På baggrund af screeningen forventer man årligt at kunne finde godt 100 nordjyder med tarmkræft.
Læs mere på www.screening.rn.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyder kan afsløre tarmkræft... ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger