5. maj 1945 – 1. del – ”En bondedreng skal i banken”

5. maj 1945 – 1. del – ”En bondedreng skal i banken”

15. februar 2014 - kl. 0:05 - af

Soeren-Visti_600x250Svend Sulbæks cykel kommer med sin ejermand op i høj fart på sin vej ned ad Fladholtvejens stejle bakke mod hovedvejen.

Svend har denne lørdag ærinde i Sæby, og han har tiltusket sig en fridag – også selv om det på den tid ikke var skik at holde mere end en ugentlig fridag, nemlig søndag.

Den 20-årige unge mand har siden november været fæstet som karl på ”Øster Fladholt” ved Understed, og fridagen havde han sikret sig ved at tage ekstra arbejde 1. maj, da hans arbejdsgiver var kommet bagefter med at få sået roer. Svend og bondemanden havde en fornemmelse af krigen var tæt på at være forbi, og så kunne det måske være rart med at have en fridag til gode til at fejre dette.

I går aftes var nyheden om tyskernes kapitulation så blevet bekendtgjort i radioen, og Svend Sulbæk fik sin lovede fridag – og nu skulle han så ind til Sæby. Dels fordi der sikkert skete noget spændende der, og dels fordi han havde sit ærinde: han skulle oprette en bankkonto.

Dengang var det skik og brug, at bønderkarlene blev fæstet for et år ad gangen – fra november til november – og 1. maj fik man så 1/3 af årslønnen udbetalt. Selvfølgelig nøje fratrukket eventuelle forskud man havde bedt bondemanden om i den forløbne periode.

Svend har altid været sparsommelig og havde derfor et pænt beløb i tegnebogen.

Han skulle i banken og oprette sin første bankkonto, da han havde en fornemmelse af, at han måske fik brug for at lægge lidt penge til side: han ville sikkert snart blive indkaldt som soldat. Værnepligten havde været udsat på grund af krigen, men ville nu blive genoptaget, og da Svend var 20 år, måtte man formode at han stod for tur ved førstkommende indkaldelse.

Da han kommer til hovedvejen og drejer sydpå mod Sulbæk og Sæby, slår han følgeskab med en anden cyklist: en ung mand et par år ældre end ham selv. Han hedder Peter og beretter om, hvordan han i det sidste års tid har levet ”under jorden” på grund af illegalt modstandsarbejde – men nu vil han til Sæby for at mødes med nogle ligestillede. Måske er der nogle regnskaber der skal gøres op – han kender i hvert fald flere, han gerne ville møde og konfrontere med deres handlinger under krigen!

Svend lytter opmærksomt på den unge mands beretning, men må desværre hurtigt tage afsked, da han må dreje fra i Sulbæk. Han skal lige besøge sine forældre, Valdemar og Johanne, inden han selv kan fortsætte til Sæby…

Allerede da Svend nærmer sig ”Møllebroen”, kan han se at denne lørdag er noget ganske særligt – også i det ellers så søvnige købstadsmiljø i Sæby. Der er mange folk på gaden – Svend er vist ikke den eneste der holder fridag, og de mange børn antyder at skolen sikkert også holder lukket.

Folk går midt på gaden og vifter med små dannebrogsflag af papir. Alle har det pæne søndagstøj på og stråler om kap med den varme majsol. Sang og latter følger Svend forbi vandmøllen og ved Sæby Banks bygning – der er et af de første huse i Søndergade på vest siden lige efter broen – er folkemængden ekstra stor. Det viser sig at det er Sæby Bank, der rundhåndet deler papirflag ud til byens borgere på denne glædens dag – enden på fem forbandede år under tyskernes herredømme. Svend hilser på folk han kender, men må næsten mase sig frem til Bankens skranke, hvor kassereren forsøger at bevare alvoren midt i den uvante hurlumhej. Endelig lykkes det Svend at få afleveret sit indskud og oprettet sin konto – en konto der består den dag i dag, selv om banken har ændret såvel navn som adresse flere gange siden.

Efter at have forrettet sit ærinde, vil Svend Sulbæk lige en tur om af havnen, som han altid har haft for vane, når han har været i Sæby. Han cykler derfor forbi Alderdomshjemmet og Sagførerens Hus og kommer til ”Retfærdigheden”, hvor der også er et mindre optog af festklædte og flagende borgere. Svend kommer til at tænke på sin onkel Christian, der i sin tid var arrestforvarer i Sæby – en stilling han her i 1945 i stedet beklæder i Hjørring. Han håber i sit stille sind at onklen også er kommet godt igennem krigen og dens afslutning. Han har hørt at Christian har været dybt involveret i modstandsarbejde – også selv om sådanne oplysninger ellers var omgærdet af dyb tavshed af hensyn til de involveredes sikkerhed.

På havnen er der også aktivitet – men af en ganske anden art. I Sæby har tyskerne deres hovedkvarter på Frederikshavnsvej i de bygninger, der i dag udgør feriekolonien. Hertil blev folk også hentet til forhør og det der var værre. Men på Sæby Havn har de også et mindre samlingssted omkring Sømandshjemmet og nogle barakker.

På pladsen foran Sømandshjemmet observerer Svend de første tyskere han ser denne dag. De er travlt beskæftiget med at brænde papirer, som de slæber fra bygningerne og kaster ned i flammerne i et par store opstillede cementrør – så gnister og sortsvedne papirstykker hvirvler op i luften og bæres af vinden ud i havnebassinet.

Svend er forarget: her burde der vist være nogen der greb ind. Gad vide hvilke beviser om grusomme handlinger og menneskeskæbner der blev bortskaffet for eftertiden i disse bål?

Han cykler tilbage til byen for at runde torvet, hvor der er forsamlet en større folkemængde. Alle butikker er smukt pyntede i rød/hvide farver, og alt der kan bære et flag er besmykket med dannebrog. For første gang ser han nu også enkelte danskere med våben. Der er midt i feststemningen klart optræk til, at der også er nogen ting der skal gøres op. Nogle personer der skal konfronteres med deres handlinger i de forløbne fem år – og måske have en kontant afregning for disse.

Selv om Svend gerne ville have blevet lidt længere for at følge udviklingen, er han imidlertid nødt til at vende cyklen nordpå: han har lovet at være barnepige på sine mindste søskende mens mor og far, Johanne og Valdemar, skulle til Sæby for at handle. De ville ikke lade børnene være alene hjemme på denne dag, der i den grad var ladet med både positive og negative spændinger!

Fortsættes…  

 

2 kommentarer til “5. maj 1945 – 1. del – ”En bondedreng skal i banken”” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “5. maj 1945 – 1. del – ”En bondedreng skal i banken””

 • Søren Visti Jensen

  Denne historie – og den næste – fik jeg de første stikord til, da jeg under snestormen kørte min gamle far i banken. Han begyndte at fortælle den flinke kassedame om, hvor mange år han havde været kunde – og om den dag hvor han oprettede sin konto. Jeg kunne høre at der var meget mere han gerne ville fortælle, og resten blev så fortalt over en kop kaffe og et par fastelavnsboller, hvor jeg havde medbragt papir og notesblok. Jeg håber læserne kan lide disse historier. Jeg tror der er flere på vej, og jeg synes de fortjener at blive fortalt så længe de der husker dem stadig er iblandt os!

 • Kære Søren , jeg kan sagtens nikke genkendende til din beretning om ,hvordan i fik fastelavnsboller og kaffe i banken, ( kan du ikke give et hint om navnet på banken?, så vil jeg overveje at skifte straks )

  Jeg har været kunde i Danmarks største bank i 43 år, det var dengang man kunne ringe direkte til sin bankrådgiver, eller komme ind fra gaden og kun skulle vente i et par min. for at tale med sin rådgiver.

  Det var også dengang jeg kunne tage min selvangivelse med ned i banken hvis der var noget jeg ikke jeg ikke lige kunne overskue, ” kom lige med ind ved siden af, så kigger vi på det over en kop kaffe og nogle småkager “.

  Da vi skulle giftes i 1990, bankede det på døren kl 9 om morgenen og udenfor stod der et bud fra blomsterhandleren med en kæmpebuket og et sødt lille kort.

  Ja Søren, det var godt du lige ruskede op i nostalgien.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '5. maj 1945 – 1. del – ”En bondedreng skal i banken”' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER