Voerså-maleri indleveret på museet

Voerså-maleri indleveret på museet

29. juli 2013 - kl. 13:35 - af

Det er hverken i stil med de kendte kunstmalere Van Gogh eller Rembrandt og slet heller ikke i denne prisklasse, men alligevel blev der glæde blandt lokalhistoriske medlemmer på Voerså Museum, da Elly Rasmussen fra Frederikshavn trådte ind på museet søndag 28. juli, da der var åbent, og spurgte om museet ville have maleriet, som hun bar under armen.

Elly Rasmussen fortalte, at hendes far var Chr. ”Dansk” Rasmussen fra Voerså. Han ejede huset på Havnevej 21, som også er på maleriet.

– Maleriet hang i stuen i mit barndomshjem, og da jeg flyttede hjemmefra, tog jeg det med.

Nu har det hængt i min stue i over 50 år. Jeg er 78 år gammel og har sat min ejerlejlighed til salg, og syntes maleriet hørte til her på museet.

Det viste sig at være et maleri fra byen malet af Celius Jensen, og han har slået sine folder i Voerså.

Han var ansat som pottemager, på det daværende Voerså Pottemageri. Omkring 1920 havde familien Sørensen startet Voerså Savværk, men fortsatte sideløbende med pottemageriet. Familieforetagendet producerede nu både fiskekasser og lervarer. Lervareproduktionen blev dog gradvist indskrænket. Celius Jensen var i en årrække eneste faste ansatte mand i pottemageriet.

Celius Jensen arbejdede på pottemageriet så længe, han selv kunne kravle op på drejeskiven – til sidst måtte han dog have hjælp til at komme derop. Han sluttede sit håndværk i 1939, netop 40 år efter han startede i Voerså første gang.

Allerede året efter ophørte pottemageriet. Dels på grund af Celius Jensen stoppede, dels på grund af savværket skulle bruge noget af ejendommen til tørring af generatorbrænde og træ til konserveringsemballage og fiskekasser.

Celius Jensen var en dygtig formgiver, og der findes stadig rundt om eksempler på hans produktion af lerpotter, isbjørne og elefanter.

Ud over sin produktion af lervarer var Celius Jensen også ivrig producent af malerier.

Peter Celius Jensen blev født 4. juni 1859 og døde i Voerså 20. januar 1954. Han ligger begravet på kirkegården i Lyngså.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Voerså-maleri indleveret på museet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger