Fra millionby til landsby<br>….

Fra millionby til landsby
….

27. juni 2013 - kl. 9:14 - af

Mexicansk udvekslingsstudent har lært rigtig meget om sig selv og om den danske kultur, og den er hun ret vild med.

Vi sidder på landejendommen Ellekær ved Try nær Østervrå sammen med den 17-årige Stephanie, der er udvekslingsstudent hos værtsparret Solveig Jensen og Morten Winther. Stephanie er en sød og smilende pige, som meget gerne vil fortælle om de oplevelser og erfaringer hun har gjort sig de sidste godt ni måneder, hvor hun har boet hos familien i Try, der også omfatter husets 18-årige datter Anne. Stephanie er allerede rigtig dygtig til dansk, men ind imellem tager vi også det engelske sprog til hjælp, for at få alle detaljer på plads.

Stephanie er selv meget overrasket over, at det på under et år er muligt at forstå og til dels tale et helt nyt og fremmed sprog. – I begyndelsen gik jeg på sprogskole, fortæller hun, men har selv gjort den erfaring, at det er langt lettere at lære et sprog, hvis man bliver kastet ud i det på egen hånd. – Det har hun også gjort med stort mod, fortæller hendes værtsforældre, der i begyndelsen talte meget med hende om, at bolden også lå hos hende, når det gælder om at få kontakt til danskerne. – Nogen siger, at danskerne er kolde og reserverede, siger Stephanie, men jeg synes, at de er rigtig søde, når først man lære dem at kende.

Sprogmæssigt har det især voldt hende problemer med den danske ironi og halve sandheder. – Det går meget bedre nu, fortælle Stephanie, men hun er godt klar over, at der stadig er nogle situationer, hvor hun ikke fanger pointerne i det, der bliver sagt. – Ja, du var ikke helt med på, hvad vi egentlig mente, lyder det med et drillende glimt i øjet fra Morten.

– Danskerne taler rigtig meget om vejret, har Stephanie konstateret, men mange aktiviteter er selvfølgelig også afhængige af vejret. I Mexico bliver vi bare inde, når det er dårligt vejr, det kan jeg god se, ikke er let i Danmark, hvor vejret skrifter så meget, som det gør. Den største oplevelse var den danske vinter, men selv en mexicaner kan få nok af det.

Nye udfordringer

Stephanie kommer fra en mexicansk millionby med ca. 4,8 mio. indbyggere, så det har været noget af en omvæltning at komme til en lille ejendom ude på landet lige midt i Vendsyssel. Der er dog ingen tvivl om, at hun helt har taget både omgivelserne og sit nye liv til sig. Jeg nyder freden og roen, det betyder bl.a., at jeg kan sove uden at blive forstyrret, og så kan jeg også mærke, at jeg kommer ned i et helt andet tempo.  Hun indrømmer dog, at det en gang i mellem godt kan blive lidt for stille, og at alt ting er noget langt væk fra Tryvej.

For Stephanie sidder ikke hjemme og hygge sig. Hun går til dagligt på Frederikshavn Gymnasium i 2. g, og her har hun fået rigtig mange gode venner. – Den venskabelige kommunikation mellem lærer og elev, er også rigtig dejligt, siger hun, og så er der alle de mange gode aktiviteter, idræt, musik og café. Hun har i øvrigt stor ros til gymnasiet, som hun synes er rigtig gode til at tage sig af udvekslingsstudenter.

Skolegangen betyder også, at de offentlige transportmidler, er noget af det, hun har stiftet bekendtskab med. At køre med bus og tog var helt ukendt for Stephanie, der i sit hjemland er vant til at blive kørt til alt p.g.a. risikoen for kidnapning. – Du har også lært at cykle, fortæller Solveig, og det er tydeligt, at det var en sjov tid, som får både værtsforældre og Stephanie til at grine indforstået.

Leverpostej – nej tak!

Stephanies forældre har ansatte til at varetage det daglige arbejde i hjemmet, og familien går ofte ud og spiser på restaurant, så der ventede den unge pige noget af en overraskelse på Tryvej, hvor der er et højt aktivitetsniveau både ude og inde. – Vi er samtidig en familie, der sætter stor pris på at lave og spise god mad, fortæller Solveig. Stephane har været med i det hele. Udendørs har hun f.eks. hjulpet med at save brænde og ordne haven. – Hun er efterhånden også ved at udvikle sig til en rigtig køkkenskriver, der både laver frikadeller og drømmekage, roser Solveig. Undervejs er der blevet tilberedt og smagt på meget forskelligt mad bl.a. marmelade, medisterpølse, rugbrød m.m. Et er dog sikkert, leverpostej bliver aldrig et hit.

Hen over de mange praktiske opgaver har der været gode muligheder for at snakke sammen, lære nyt og diskuterer spændende emner med hinanden, er de alle tre enige om. – Mange børn og unge i Mexico er ret forkælet, fortæller Stephanie, der synes, at de alle samme skulle have lov til at prøve at gøre tingene selv.

Den 28. juni går turen hjem til Mexico. Både Stephanie og hendes værter har stor lyst til at ses igen, og måske bliver der chance for et besøg i Mexico. – Vores ældste datter Marie har i nogle måneder rejst rundt som backpacker i Sydamerika, og lige p.t. opholder hun sig hos Stephanies familie, fortæller Solveig og Morten, og på den måde er der knyttet endnu et bånd mellem de to familier og kulturer.

Stephanie udelukker ikke, at hun en dag vender tilbage til Danmark.

ÅB

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fra millionby til landsby
....'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER