Denne uges klumme: <br>Stormen

Denne uges klumme:
Stormen

15. juni 2013 - kl. 0:31 - af

Allerede da de nærmer sig det vinterlukkede ishus ved broen, der går over åen, kan Svend Sulbæk og Søren se, at der er noget helt galt. Der ligger en bræmme af opskyl fra havet og åen midt på vejen, der går forbi Smed Pedersens værksted, og når man kigger til venstre op mod Fiskerstien, er der en stor sø på arealet med skræpper og bjørneklo. Også på den anden side af åen – på ”Paradisjordene” – er der skyllet ting og sager op fra åen, der har været langt over sine bredder.

Det har været et forfærdeligt stormvejr i går. Først startede vinden i sydøst med regn og rusk, drejede derefter med stormstyrke rundt til sydvest og vest for til sidst at ende i nord, med kraftige bølger og ekstremt højvande til følge. En klassisk vejrsituation der forekommer jævnligt hver vinter, men denne gang har det været kraftigere end normalt. Far og søn skynder sig at komme over broen for via strandpromenaden at komme ud til Nordstranden. Her er der højlydt aktivitet. Kommunens folk, anført af den gæve og brede ”Kilde Egon”, er travlt beskæftiget med at fylde sandsække i de store huller, stormen har slået i strandpromenadens asfalt helt herinde på den sydligste del af stranden, hvor den normalt er bredest. Her blev der for år tilbage etableret nogle små høfder, nærmest som et eksperiment som værn med naturens kræfter. Sandsækkene skal begrænse skaderne, indtil man til foråret kan lave en mere permanent reparation af promenaden. Vi er kun i november, og med en strand, hvor stort set alt sandet er forsvundet, vil promenaden være meget sårbar, hvis vejrguderne vil gentage det netop overståede uvejr i løbet af vinteren.

Svend og Søren skal helt til Sulbæk for at besøge Svends forældre, så det kan blive interessant at se, hvordan situationen ser ud på hele strækningen. Havet har ikke trukket sig helt tilbage endnu, bølgerne er høje, og der er næsten ingen strand at gå på. De fortsætter derfor turen på promenaden, hvor ødelæggelserne kun bliver kraftigere jo længere nordpå de kommer.

Lige efter Søbadet, hvor Strandkøbmanden ligger, og kysten slår et lille knæk, venter der en endnu større opgave for kommunens folk. Promenaden er her næsten helt væk. Kun en skrænt og de nedsunkne fliser er tilbage, sammen med stykker af den asfalt, der udgør den skrånende flade ned mod stranden. Ødelæggelserne fortsætter helt til det punkt, hvor promenaden ender og går over i marker. Bønderne har også mistet adskillige meter af deres jord. På de marker, der i sin tid tilhørte Sørens oldefar, Thomas Mortensen – hvor der senere vil blive etableret campingplads – ligger hegnspælene på standen i et virvar af ståltråd og græstørv, som bølgerne skyller ind over. Da de til sidst kommer helt til Sulbæk, hvor vejen nord for bækken går op til Valdemar og Johannes lille ejendom, kan de se, at en af de store Tyskerbunkere – der oprindeligt har været nedgravet et stykke inde i klitterne, for at kunne true forbipasserende skibe tyve år forinden – er faldet ned fra brinken, og nu ligger på stranden. Den har været på vej i nogle år, da kysten på stedet er blevet nedbrudt efter flere storme, men nu er den faldet ned på stranden. Her pynter den ikke, men den bliver jo nok ikke let at flytte, konstaterer Svend Sulbæk.

Svends spådom kom til at holde stik. I dag ligger bunkeren der stadig, og et par mindre er senere fulgt efter. Nedbrydningen af Nordkysten er imidlertid stoppet af et massivt høfdebyggeri, der har vist sig som det eneste effektive værn mod naturens kræfter. Høfderne har sikret, at kysten nu atter lægger til nord for Sæby. Der er nu igen klitbevoksning på selve stranden, der danner ”gryder” og læ for de solbadende turister.

Desværre er situationen den modsatte på Sønderstranden, hvor man de seneste år – måske som følge af inddæmningerne syd for Sæby Havn – har oplevet ødelæggelser, der i en svagere udgave kan minde om følgerne af den storm jeg netop har beskrevet. Her bør der etableres høfdebyggeri i samme stil som nord for byen, da alle andre forkølede kystsikringstiltag har vist sig ikke at virke. Som kompensation til de der mener at høfder er grimme, kan man da på Sønderstanden trøste sig med, at den stort set ikke eksisterende og mudrede strandbred kun kan blive pænere af, at der aflejres noget sand udefra – hvem ved, måske kan der ligefrem med tiden blive en bred sandstrand med klitter og gryder til glæde for både turister og Sydbyens faste beboere?

Hvem siger, at der ikke kan skabes både badestrand og strandpromenade syd for byen? Den nuværende strand har i hvert tilfælde ikke nogen særlig rekreativ værdi, med sit lave vand og rådnende tang, de sammenskredne brinker og den bløde okkerstribede sandbred. Her er der et område med uudnyttede naturmuligheder, hvor naturgenopretning oven i købet kan gå hånd i hånd med turisme og øget tilgængelighed – så (som de ynder at sige i Frederikshavn) ”hva dælen nøler vi efter”?

2 kommentarer til “Denne uges klumme:
Stormen” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Denne uges klumme:
Stormen”

 • Søger oplysning om, hvornår høfderne ved Sæby Nordstrand blev etableret. Vh. Vægter

 • Peter Jæger Christensen

  Til Vægter.
  Kystsikringen af Nordstranden med høfder blev påbegyndt i 1955. Høfderne blev senere, og måske af flere omgange, videreført (forlænget) ud i havet og sikkert også i udstrækning langs stranden og nordpå.
  Den første del af Strandpromenaden ca. 2 kilometer blev færdiggjort i 1960.

  Oplysningerne findes i en Sæby bog, husker ikke titlen, af afdøde fhv.. redaktør Jacobsen, tidligere Byhistorisk Arkiv i Sæby.
  m.v.h.. Peter jæger.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Denne uges klumme:
Stormen'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER