Hvor er vores hjertestarter?<br>…

Hvor er vores hjertestarter?

14. juni 2013 - kl. 12:56 - af

Er du opmærksom på, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig, når du er i dit hjem, på arbejde, i træningscenteret eller nede for at handle ind? Hvis svaret er nej, kan du finde den nærmeste hjertestarter igennem TrygFondens Hjertestarternetværk, som giver et overblik over alle hjertestartere, der er registreret i Danmark.

Mange privatejede hjertestartere er dog ikke registreret på hjertestarternetværket, og kan derfor ikke findes af almindelige borgere eller ved AMK-vagtcentralen, som ikke vil kunne henvise til den, hvis uheldet skulle være ude.

Ved Elling Tømmerhandel i Frederikshavn, hvor man har anskaffet sig en hjertestarter og uddannet personalet i at give livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter, var man overbevist om, at man havde registreret den nyanskaffede hjertestarter, da den var registreret ved forhandleren. At registrere en hjertestarter ved forhandleren er dog ikke ensbetydende med, at den bliver synliggjort, således vagtcentralen og andre borgere kan finde den.

Administrerende direktør Kristian Nielsen fortæller, at en medarbejder ved Elling Tømmerhandel, igennem projektet ’Parat Til Hjertestart’ i Frederikshavn Kommune, blev gjort opmærksom på fordelene ved at registrere virksomhedens hjertestarter på hjertestarternetværket. Den ansatte opdagede, at virksomhedens hjertestarter ikke kunne findes på hjertestarternetværket, og opfordrede efterfølgende virksomheden til at registrere hjertestarteren. Hos Elling Tømmerhandel har man valgt at registrere deres hjertestarter, da man ønsker, at hjertestarteren skal være tilgængelig for alle i nærheden af virksomheden.

Hvorfor er det vigtigt at registrere en hjertestarter i hjertestarternetværket? En registreret hjertestarter kan redde liv og skaber tryghed i området. Årligt falder 3.500 om med et hjertestop i Danmark. 73 procent af disse hjertestop sker i hjemmet. En ud af ti overlever, men chancen for at overleve, hvis en hjertestarter bliver brugt indenfor 5 minutter, er hele 75 procent. Derfor er det vigtigt at registrere så mange hjertestartere som muligt, således de er tilgængelige for alle.

Læge og forsker Carolina Malta Hansen fra Gentofte Hospital, der forsker i implementering af hjerterstartere uden for hospital siger:

Når der er mistanke om hjertestop, kan personalet i vagtcentralen se, hvor den nærmest tilgængelige hjertestarter befinder sig og tage stilling til, hvordan den kan bringes til personen med hjertestop. Det kan være, der er en hjertestarter 20 meter fra personen med hjertestop, men hvis den ikke er registreret, kan vagtcentralen ikke identificere den, og det kan være forskel på liv og død. Vi har flere eksempler, hvor vagtcentralen via Hjertestarternetværket identificerede en hjertestarter, som reddede personens liv.

Projektet ’Parat Til Hjertestart’ har siden 2012 uddannet over 8000 af Frederikshavns kommunes borgere i at udøve livreddende førstehjælp ved brug af hjertemassage og hjertestarter. Nu sætter projektet fokus på at registrere de privatanskaffede hjertestartere.

I dag kan man finde lidt over 8000 hjertestartere på TrygFondens Hjertestarternetværket, men der er ifølge forhandlere af hjerterstartere solgt mere en 20.000 hjertestartere i Danmark. Årsagen til dette kan være, at mange privatejede hjertestartere ikke bliver registreret, fordi indehaveren enten ikke er klar over hvor eller hvordan hjertestarteren skal registreres, eller fordi de fravælger at registrere den.

Du kan gå ind på www.hjertestart.dk eller hente app’en ’TrygFonden Hjertestarter’ til din smartphone, som gør det let at finde en hjertestarter nær dig.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hvor er vores hjertestarter?
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER