Ordet er frit: <br>Skifergas

Ordet er frit:
Skifergas

14. januar 2013 - kl. 15:37 - af

Byrådsmedlem Jens Hedegaard (A), har fremsendt dette indlæg til debatten.

I 2010 indgik den Borgerlige Regering en aftale med det franske energiselskab Total om efterforskning af Skifergas i Danmark. Fulgt op i 2012 af den nuværende Regering. Nordsøfonden (den danske stat) deltager med 20% af de samlede udgifter ved en efterforskningsboring på ca. 250 mill. Alle partier var med. Undtagen Enhedslisten.

Staten ejer undergrunden og hermed også en eventuel fortjeneste. Ligeledes har Staten det overordnede ansvar i alle faser og kan trykke på knappen KØR eller STOP. Kommunen forbereder det lokale planlægningsarbejde og kan til enhver tid underkendes af Klima-og Energiministeren. Byrådet har behandlet efterforskningssagen 03 DEC og 19 DEC 2012 og begge gange med et markant flertal (24-6) besluttet at gå videre. Samtidig besluttede et spinkelt flertal (15-14), at skrive til Ministeren at han burde genoverveje beslutningen om, at udvinde Skifergas i Vendsyssel. Efterforskning er berammet til at vare ca. 2 år og en egentlig udvinding vil først være aktuel omkring 2022.

Jeg har den holdning, lad os nu finde ud af om der i det hele taget er noget Skifergas. Om 8 år kan vi tage stilling til hvordan vi vil anvende et eventuelt fund. På det tidspunkt ved vi meget mere om hvor langt vi er nået med omstilling til vedvarende energi. En ting er sikkert, både Danmark og resten af verdenen vil både i 2020, 2030 og 2040 have behov for de fossile energikilder kul, olie og naturgas. Af disse energikilder har Skifergassen en markant lavere CO2 udledning. Det ville være forkert ikke at lade Skifergassen aflaste kul og oliereserverne i denne overgangsperiode. Samlet vil det globalt give et meget bedre miljøregnskab.

At hele processen skal foregå under de største sikkerhedshensyn overfor miljø og mennesker skal være et overordnet krav. Vi skal hente erfaring fra de mange tusinde boringer der har fundet sted verdenen over efter Skifergas siden 1990. Det er en god teknologisk ballast, at bygge en efterforskning på.

En kommentar til “Ordet er frit:
Skifergas” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Ordet er frit:
Skifergas”

 • Ifølge TOTAL så forventes det færdige produktionsapparat klar i år 2022.

  DER ER KUN 9 ÅR til at en eventuel produktion skal igang. Hvor mange boringer forventer man der skal laves i de 9 år? Hvor mange skal der til for at en produktion er rentabel? I hvilke områder skal der bores? Hvor mange mennesker her i Vendsyssel vil blive berørt af boringerne de kommende 9 år?

  Derefter begynder efter planen en egentlig produktion hvor dens højst omdiskuterede “High pressure Hydraulic Fracturing” tages i brug, hvor TONSVIS AF BL.A. TOKSISKE KEMIKALIER skal transporteres, håndteres og pumpes ned i undergrunden, hvorefter en del af det kommer op igen og atter skal håndteres, genanvendes eller DEPONERES.

  Det er jo IKKE KUN ET ENKELT STED NÆR BRØNDEN der, i tilfældet af en fuld udbygning, skal bores. Jeg har de forløbne måneder vendt blikket mod USA, der hvor erfaringerne findes. Der er efterhånden rigtig meget materiale også videnskabeligt, om de alvorlige miljø- sundheds- og samfundsmæssige konsekvenser udvindingen af skifergas har.

  I EU regi er der udfærdiget en rapport som scorer “high risk” på de fleste områder af negative indvirkninger på miljøet. Kan FREDERIKSHAVN BYRÅD se bort fra det? Og hvis det er sådan at klima- og energiministeren til enhver tid kan underkende byrådet, hvorfor så disse afstemninger?

  JEG VIL OPFORDRE BYRÅDSMEDLEMMERNE til at sætte sig godt ind i de langsigtede konsekvenser for udvinding af skifergas. Jeg tror ikke Vendelboerne kan være tjent med det. Jeg synes byrådet skal holde fast i at Kommunen forsat skal SATSE UDELUKKENDE PÅ VEDVARENDE og sende et kraftigt politisk signal til regeringen ved at stemme “NEJ” til skifergasudvinding i Vendsyssel.

  Venlig hilsen Eva Haugum

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ordet er frit:
Skifergas'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER