Stor opbakning ved indvielse af Lyngså kirkehus

Stor opbakning ved indvielse af Lyngså kirkehus

19. november 2012 - kl. 11:10 - af

Lyngså kirkehus blev indviet med manér søndag 18. november. Kirkehuset nåede lige at blive færdigt, inden indvielsen fandt sted, og nøglerne blev først overdraget i torsdags. Inden indvielsen var det blevet lovet, at alle nok skulle komme til at sidde ned – det kom de også til, men det kneb både i kirken og i kirkehuset. Menighedsrådets medlemmer og frivillige i aktivitetsudvalget kom på overarbejde i kirken ved at fremskaffe ekstra taburetter og senere under frokosten og talerne i kirkehuset, da der i hast måtte rigges ekstra borde og stole til de omkring 150 deltagere, hvoraf en del måtte tage til takke med at sidde i forhallen. Ingen sure miner af den grund, alt fungerede flot hele dagen.

Dagen startede med gudstjeneste i kirken, hvor der var fanevagt ved Knud Søhane spejderne og YA fra Voerså missionshus. I dagens festlige anledning var organist Jørgen Wolff ikke alene om at klare opgaverne i kirken, men havde hjælp af trompetisten Jacob Sørensen. Senere optrådte tre piger fra kirkens børnekor med sang på dansk og engelsk under ledelse af kirkesanger Dina Flyvbjerg Ledet.

Biskoppen i det lune hjørne
Biskop Henning Toft Bro fortalte i sin prædiken om sognepræst Anton M. Jensen, der levede fra 1871 til 1941. Han blev i 1899 sognepræst i Harboøre-Engbjerg, et sogn der var helt præget af indremissionsk vækkelse, især blandt fiskerne. Han mente, at befolkningen var ”helvedesskræmt” og satte ind med diverse former for oplysning og prædikede en ”kærlighedens religion”, som udelukkede ”evige helvedesstraffe”. I foredrag og aviser publicerede han også sine tanker.

Hans fremturen skabte en voldsom debat, og kun få støttede ham. I 1901 blev han afsat for kætteri og insubordination. Herefter levede han i stor fattigdom indtil sin død, hvor han ernærede sig som børstesælger i Århus.

Biskoppen mente, det var en tung tekst at skulle forholde sig til på en festdag, men sammenlignede den med de utallige gange i bibelen, hvor lignende problemer er beskrevet.

Biskoppen var på dagen i det lune hjørne, og fortalte den fyldte kirke om en 100 års fødselsdag i et sogn. Fødselaren fik besøg af en ung journalist, fra den lokale ugeavis for et interview. Da dette var færdigt, spurgte den unge journalist, om han måtte komme igen næste år, når vedkommende fyldte 101 år for et nyt interview. Joh, det mente, den ældre herre nok kunne lade sig gøre, for som han sagde.

– Du ser jo ung og rask ud!

Denne fortælling skabte en del latter og moro i kirken.

Henning Toft Bro takkede for invitationen, og roste den flotte smukke Lyngså kirke.

Efter gudstjenesten var der altergang, som omkring 50 personer benyttede sig heraf. Altergangen blev forrettet af sognets præst Helge Morre Pedersen assisteret af kirkesangeren.

I det ny Lyngså kirkehus bød menighedsrådets formand Kurt Kvesel velkommen og redegjorde for husets tilblivelse gennem en lang periode, hvor det nu var blevet en realitet.

Mere lune fra biskoppen
Biskoppen var igen på talerstolen i kirkehuset, og igen var han i det lune hjørne, hvilket de fremmødte syntes var meget morsomt. Bl.a. kom han med en hentydning til muren på parkeringspladsen, der har adskillige revner og er faldefærdig, men som er en af de ting, der i første omgang var sparet væk. Biskoppen havde spurgt sognepræsten, om det var Jerikos mure, der var ved at bryde sammen, men sognepræsten forsvarede sig med, at provstiet nok skulle hjælpe med det senere, når der skulle bygges ny parkeringsplads.

Endnu lidt grin fik tilhørerne med på vejen af biskoppen, da han også fortalte en lystfiskerhistorie.

Til slut ønskede han tillykke med det nye kirkehus, og håbede det måtte blive til glæde for alle, og de kommende generationer.

–       I har rammerne – nu må i se at få dem fyldt ud, sluttede Henning Toft Bro.

Frederikshavn Kommune havde sendt byrådsmedlem Helle Madsen, der sagde, at området havde både vækst og vilje.

–       Vi er stolte af jer i kommunen og tillykke fra hele byrådet.

Helle Madsen havde medbragt kommunens gave, som menighedsrådet selv havde ønsket – en nodebog til salmerne i salmebogen.

Lidt musikalsk underholdning skulle der også til i kirkehuset. Dina Flyvbjerg Ledet havde medbragt fire musikskoleelever fra Frederikshavn/Sæby Musikskole. Her blev der spillet på klaver, spillet tværfløjte og sunget.

Sognepræsten også i det lune hjørne
Sognepræst Helge Morre Pedersen fortalte på en morsom og sjov måde, om den glæde og velsignelse, en kirke kan give, når den føder et barn. Selv om der var foretaget fertilitetsbehandling, hjalp det lige lidt. Jo længere tid der gik, jo ældre folket blev, så lykkedes det til sidst, selv om meget var kommet på tværs.

Menighedsrådet kom i brunsttid, og nu ville man have det barn, inden det blev for sent.

Sognepræsten flettede sin tale sammen med mange af Bibelens hændelser, som Sara der fødte barn som 90 årig, og nu Lyngså kirke som 110 årig, kunne den vel også føde barn.

–       Slægter føres videre, brøndene bliver ikke kastet til. Det levende vand skal strømme fra dette hus, sluttede sognepræsten.

Andre talere på talerstolen var arkitekt Øjvind Jørgensen og Arne Waage Beck fra provstiet.

Menighedsrådsformand Kurt Kvesel takkede til slut for de flotte gaver, som var blevet givet. Især var han glad for gaven fra arkitekt, ingeniør og håndværkere – et flot crusifix af den lidende Jesus på korset, der har fået plads på en væg i forhallen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stor opbakning ved indvielse af Lyngså kirkehus' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger