Skifergas under Dybvad til 30 års forbrug

Skifergas under Dybvad til 30 års forbrug

6. november 2012 - kl. 0:14 - af

Når Energiselskabet Total om få uger starter boringerne efter Skifergas i Dybvad kan det blive et nyt dansk gaseventyr.

Danmark har måske skifergas i undergrunden til at dække energiforbrug i godt 30 år, skriver Politiken.

Det kan blive starten på et nyt dansk gaseventyr, der kan lukker noget af hullet i statskassen efter de svigtende olie- og gasindtægter fra Nordsøen.

EIA under USA’s energiministerium vurderer, at der på dansk landterritorium er 650 milliarder kubikmeter, mens det polske geologiske institut efter prøveboringer vurderer, at niveauet i Polen og andre Nordeuropæiske lande ligger på cirka en tiendedel af¸ hvad USA har skønne, og det er ifølge danske eksperter nok mere realistisk.

”Men selv det niveau er højere end gasreserverne i Nordsøen, så vi taler formentlig stadig om mindst et stort tocifret milliardbeløb til statskassen”, siger Thomas Krogh, der er afdelingschef i Dansk Energi.

”Et selskab som Total bruger ikke mange millioner, hvis de ikke vurderer, at der er gode muligheder”, udtaler Peter Helmer Steen, direktør i Nordsøfonden, der ejer 20 procent af skifergas koncessionen i Nordjylland.

I USA har skifergas mest erstattet kul og skabt store CO2-reduktioner. Der har dog også været problemer. Gassen hentes op med den såkaldte fracking, hvor klippelag flækkes med kemikalier, der i enkelte tilfælde er endt i drikkevand.

Derfor er ngo’er som Danmarks Naturfredningsforening (DN) imod.

”Udvinding af skifergas er en tvivlsom affære, og vi skal lade tvivlen komme vores grundvand til gode”, siger Janne Wichard Henriksen fra DN, mens Den grønne tænketank Concito mener, at risikoen for drikkevandet kan undgås med de miljøregler, der er i Danmark.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) lover, at skifergassen kun bliver hentet op, hvis der er 100 procent sikkerhed for, at det kan gøres miljø- og klimamæssigt forsvarligt.

En kommentar til “Skifergas under Dybvad til 30 års forbrug” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Skifergas under Dybvad til 30 års forbrug”

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skifergas under Dybvad til 30 års forbrug' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER