
Formanden har ordet: Det vigtigste er udsynet
4. marts 2012 - kl. 10:37 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Danish Crowns nye formand har bløde hænder, venlige øjne og et nærmest drenget udtryk i ansigtet. Og så er han høj. 196 centimeter for at være præcis. Men man skal ikke have været sammen med Erik Bredholt længe for at opdage, at man har med et menneske at gøre, som er yderst kompetent og målrettet. De, som kender ham bedst, siger, han er født med et råstof, der gør ham egnet til posten som den, der går forrest.
Erik Michael Bredholt blev født den 26. februar 1966 på slægtsgården Edelslund i Lindå lidt nord for Aarhus. Hans forældre hedder Yrsa og Jørgen Bredholt, og de lever i dag i bedste velgående ikke langt fra Edelslund.
Gården kom i familiens besiddelse, da Erik Bredholts oldefar købte den af kreditforeningen i 1893. I 1993 var det Eriks tur til at tage over, og han købte gården med tilhørende 80 ha og 35 jerseykøer.
Inden da var han startet op for sig selv ved at leje en byggegrund af sin far, hvor han byggede til 170 søer.
– Det var vigtigt for mig at starte op alene for at bevise, at jeg kunne klare mig selv.
Siden er bedriften løbende blevet udvidet og tæller i dag 300 ha, 550 søer, en produktion på 15.000 slagtesvin og seks ansatte. Derudover driver Erik Bredholt 150 ha i en driftsaftale.
I lære fra nyfødt
Fra Erik Bredholt blev født, var han med i arbejdet på Edelslund.
– Min mor tog mig ud i stalden til køerne, fra jeg var spæd. Jeg havde jo alt derude, og det var der, jeg legede. Det lå ligesom i kortene, at jeg skulle være landmand, og jeg har aldrig seriøst overvejet, om jeg skulle noget andet.
Og så alligevel. For den unge Bredholt skulle ikke snuse meget til de teoretiske fag på Bygholm Landbrugsskole, før han fandt ud af, at han havde evner og interesse for de administrative og ledelsesmæssige aspekter af landbrugsfaget. Derfor tog han flere merkonomfag i regnskab og ledelse. For som Erik siger:
– Så er man aldrig blevet dummere af at gå i skole.
Som 17-årig begyndte han som elev hos tidligere næstformand i Danish Crowns bestyrelse Rasmus Juhl Rasmussen, hos hvem han senere blev fodermester.
– Hos Rasmus lærte jeg, hvordan man driver et stort og professionelt landbrug, og så blev jeg inspireret af hans arbejde i f.eks. Danish Crown, husker Erik Bredholt.
Selv siger Rasmus Juhl Rasmussen om den unge Erik, der kom i lære på gården som 17-årig:
– Erik var en dygtig elev og alt det der. Men det var først, da han som færdiguddannet vendte tilbage hos mig som fodermester, at han for alvor fandt sin plads. Da han kom for bordenden og fik ansvar, så skete der sgu noget, siger Rasmus Juhl Rasmussen og fortsætter:
– Erik er gjort af det bedste råstof, der findes. Jeg kender hans forældre godt, og han har arvet det bedste fra dem begge. Han vil arbejde som sin mor, og han har formatet fra sin far.
Gav konkurrenterne bag-plov
En anden person, der kender Erik Bredholt særdeles godt, er den tidligere kollega og ven, svineproducent Erik Poulsen fra Ødum. De to Erik’er mødtes som teenagere til pløjekonkurrencer i det østjyske.
– Hans grej var altid i orden, og han ville vinde hver gang. Og det gjorde han som regel også. Vi blev jordet fra en ende af og kom aldrig videre end amtsstævnerne. Erik derimod kom altid til DM, og han vandt da også et juniormesterskab, husker Erik Poulsen.
Den gamle ven forklarer, at det er de samme egenskaber, som Erik brugte i sin pløjning, som han i dag bruger som formand for Danish Crown; vilje, koncentration, konkurrenceevne og overblik.
Om de mere private egenskaber betegner Erik Poulsen den anden Erik som en god og trofast ven, én, som har megen humor og en høj grad af impulsivitet.
En vinter, hvor det sneede helt utroligt, skrabede de to Erik’er sneen sammen, så den dannede en stor og høj rampe på gårdspladsen. Bredholt nuppede derefter Erik Poulsens gamle VW Variant, trykkede sømmet i bund og blæste op ad snerampen.
– Han stoppede først på toppen med halvdelen af bilen gyngende ud over kanten. Havde den ikke haft motoren bagi, så var han sgu væltet forover ned i tagrenden, erindrer Erik Poulsen.
Danish Crown set udefra
Om sit arbejde som formand er Erik Bredholt afklaret. Linjen fra Niels Mikkelsen skal føres videre. Danish Crown skal drives kommercielt og med et udsyn, der rækker ud i verden. For 10 år siden var Danish Crown et dansk slagteriselskab, i dag er det en international fødevarekoncern.
– Vi er ikke en andelsbevægelse. Det, der er tilbage af andelsbevægelsen, er ejerformen. I dag drives Danish Crown som en hvilken som helst anden koncern. Vi har en strategi, der siger, at vi skal vokse i udlandet og på de områder, vi er stærke. Det er den eneste måde, vi kan sikre de meget store værdier, der er i Danish Crown, siger Erik Bredholt.
– Det er derfor, udsynet er så vigtigt. Vi kan ikke drive selskabet kun med udsynet fra stalddøren, men ude fra verden i den buldrende konkurrence. Hvis ikke selskabet følger med tiden, vil vi en dag vågne op og opdage, at vi er hægtet af udviklingen, siger Bredholt.
– Vi skal turde have modet og visionerne til at træffe de modige og svære beslutninger i tide – ligesom vi altid har gjort.
Erik Bredholt tiltrådte som ny formand for Danish Crown den 22. december sidste år, da han afløste Niels Mikkelsen.
Fakta om Erik Bredholt
· 46 år
· Gift med Susanne
· Har en lillebror, Klaus Bredholt, der er officer i hæren
· Har børnene Julie på 20 år, Jette på 17 år og Anders på 15 år
· Har siddet i Danish Crowns bestyrelse siden 2001
· Formand for SPU fra 2003 og frem til overtagelse af formandsposten
· Tidligere næstformand i Århus-Hadsten Landboforening
· Medlem af Dansk Industris hovedbestyrelse, af Landbrug & Fødevarers virksomhedsbestyrelse samt bestyrelsen i Dansk Arbejdsgiverforening og Industriens Pension. Formand for slagteriernes arbejdsgiverforening, og så er han er desuden medlem af bestyrelsen i Danish Crowns datterselskaber Tulip Ltd., Tulip Food Company, Friland A/S og Sokolow
· Ejer bedriften Edelslund i Lindå ved Mejlby med 300 ha, 550 søer, 1.500 smågrise og en produktion på 15.000 slagtesvin.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Formanden har ordet: Det vigtigste er udsynet' til en bekendt