Nordjylland er fortsat helt i front på uddannelsesområdet

Nordjylland er fortsat helt i front på uddannelsesområdet

9. februar 2012 - kl. 5:01 - af

Helt nye tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at Region Nordjylland fortsat er den region, hvor flest unge forventes at få en ungdomsuddannelse.

I Nordjylland forventes næsten 91 % af en ungdomsårgang at få mindst en ungdomsuddannelse. Disse tal gør Region Nordjylland til den region, hvor flest unge får en ungdomsuddannelse sammenholdt med de øvrige danske regioner. Kun Region Midtjylland ligger på niveau med Nordjylland, som altså ligger over såvel Region Hovedstaden, Sjælland og Syddanmark.

De nye tal fra ministeriet er beregnet ud fra uddannelsesaktiviteten i 2010 og vækker stor glæde hos regionsrådsformand Ulla Astman, som betegner det som et stort skridt i den rigtige retning:

– De nye tal viser, at det store fokus, som Regionsrådet og alle uddannelsesaktørerne har haft på at løfte uddannelsesniveauet i Nordjylland, bærer frugt. Vi er rigtig godt på vej til at indfri målsætningen om, at 95 % af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse. Det er en cadeau til det gode samarbejde, vi har på uddannelsesområdet i Nordjylland på tværs af geografi og institutioner, siger Ulla Astman.

I 2007 kunne 86,6 % af en nordjysk ungdomsårgang forventes at opnå mindst en ungdomsuddannelse, og sidenhen er udviklingen kun gået i den rigtige retning i Nordjylland.

Positiv udvikling på flere fronter

Også i forhold til de videregående uddannelser, er der sket en markant positiv udvikling. På bare ét år er andelen, som forventes at få en videregående uddannelse, steget fra 47,9 % til 53,6 %. En ganske betydelig stigning, som gør Nordjylland til den region, der har oplevet den mest positive udvikling fra 2009 til 2010. Det er især de mellemlange og lange videregående uddannelser, som står for stigningen.

Der er også sket en positiv udvikling i andelen af unge, som slet ikke opnår erhvervs- eller uddannelseskompetence. Denne gruppe er faldet fra 11,1 % i 2009 til 9,2 % i 2010.

– Udviklingen er især positiv, fordi den kan spores i begge ender af uddannelsesspektret, siger Ulla Astman og fortsætter:

– Det er utrolig glædeligt, at der ses et stort løft fra bunden i de nye tal. Regionsrådet har sat fokus på et sammenhængende uddannelsessystem i den nye regionale udviklingsplan, og vi har i flere år arbejdet målrettet på at mindske andelen af nordjyder uden erhvervskompetencer gennem vores udviklingsprojekter, slutter Ulla Astman.

Fra den 16. januar til den 16. marts er forslaget til den regionale udviklingsplan i offentlig høring. I planen satses der netop på et bredt kompetenceløft for at sikre vækst og innovation i Nordjylland – og de nye tal viser med tydelighed og stor aktualitet, at Nordjylland er godt på vej mod at indfri udviklingsplanens vision for Det kompetente Nordjylland.

Yderligere informationer

Fakta om nye tal for uddannelse i Nordjylland

Stigningen i antallet af unge, som forventes at gennemføre en ungdomsuddannelse dækker over en stigning i såvel andelen af unge, som får en erhvervsuddannelse, som i andelen af unge, der får en gymnasial uddannelse.

23,8 % af de unge nordjyder forventes at opnå en lang videregående uddannelse. Én af de målsætninger, som Region Nordjylland opstiller i sin regionale udviklingsplan er, at 25 % af en nordjysk ungdomsårgang skal have en lang videregående uddannelse. Med den nyeste udvikling er Nordjylland godt på vej imod at indfri dette mål.

Pigerne er stadig foran drengene uddannelsesmæssigt. For såvel ungdomsuddannelserne som de videregående uddannelser tegner der sig et mønster i forhold til, at flere piger end drenge forventes at få en uddannelse. En væsentlig del af den samlede stigning i de nye tal kan dog forklares med, at drengene er kommet bedre med.

Fakta om den regionale udviklingsplan (RUP)

Den regionale udviklingsplan 2012 er en vision for, hvordan Regionsrådet gerne vil have, at Nordjylland er om ti år, og den kommer med en række mål og handlinger, som skal hjælpe med at drive udviklingen fremad. Planens fokus er især de områder, hvor region, kommuner, erhverv, uddannelsesinstitutioner og interesseorganisationer kan – og skal – mødes for at skabe nordjysk vækst og udvikling.

Udviklingsplan er i høring fra den 16. januar til den 16. marts 2012.

Læs mere om planen og høringsfasen på www.rup.rn.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjylland er fortsat helt i front på uddannelsesområdet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER