Masser af gamle potteskår på Voerså Museum

Masser af gamle potteskår på Voerså Museum

8. februar 2012 - kl. 10:41 - af

Det skabte bestemt ikke skår i glæden, da Lokalhistorisk Forening for Voerså og Omegn afholdt mødeaften på Voerså Museum med et emne som ”Potteskår fra Stensnæs”.

Og potteskår var der nok af, og det var gamle rester af keramiske potter, der gennem flere århundreder er havnet ude på den lille øbanke ud for fuglereservatet i Voerså, og er samlet sammen af både lokale og turister.

Pottemageren fra Asaa vil han helst kaldes, og tager man et af hans fremstillede lervareprodukter og vender det om, står der da også indridset ASAA POTTER samt et F, der dækker over navnet Finn Risom. Og netop Finn Risom var aftenens foredragsholder, og han ved en hel masse om de gamle potteskår fra Stensnæs. For det første har han selv færdedes meget derude og samlet adskillige potteskår sammen og havde da også medbragt mange af disse skår i kasser, som de 28 fremmødte kiggede på med stor interesse. De mange potteskår, der gennem tiderne er drevet i land på Stensnæs, stammer helt tilbage fra omkring 1200 tallet, men langt de fleste er fra perioden omkring 15 – 1600 tallet.

Hvad finder vi, hvor gammelt kan det være og hvor kommer det fra? Disse tre punkter brugte Finn Risom i sit foredrag, der var understøttet af billeder, og han havde selv en teori om, hvor det kommer fra, men han var ikke sikker.

– Min egen teori på hvor disse mange potteskår kommer fra, og hvorfor de i store mængder lander ude på et forholdsvis lille område er, at det er lossepladsaffald far Sæby, hvoraf noget er havnet i Sæby Å, og herefter har strømmen i vandet og vejrforholdene ført potteskårene ud på Stensnæs.

– Den første pottemager i Voerså kom til byen fra Aalborg i 1859, og herfra kan de mange ældre skår ikke stamme, forklarede pottemageren.

Pottemagerens teori understøttes af Frants Kristensen, bedre kendt som ”Ravfrants”, der kender Stensnæs lige så godt som sin egen bukselomme, da han er født og opvokset i Voerså og har færdedes en hel del ude på den lille sandede ø, der om sommeren er befolket af rugende vadefugle.

Finn Risom fortæller, at ”Ravfrants” af og til finder golfbolde på Stensnæs. Disse bolde kan kun stamme fra golfbanen ved Sæbygård, hvoraf nogle er havnet i åen og altså ført ud til Stensnæs, så i den retning passer pottemagerens teori.

I anledning af Finn Risoms besøg havde museet en lille ekstra udstilling om pottemageriet i Voerså, hvor der var flere billeder, lervareprodukter og gamle gipsforme at kigge på samt museets egen samling af potteskår fra Stensnæs.

Blandt gæsterne var blandt andet den foreløbige sidste pottemager i Voerså, Kirsten Østergaard Nielsen, født Sørensen, men bedre kendt under navnet ”Kisse”, og på sine fremstille produkter brugte initialerne KIS.

Netop dette besøg glædede Finn Risom meget, og disse to fik da også udvekslet adskillige erfaringer.

Finn Risom driver til daglig forretning i den gamle lægebolig i Asaa, og har værksted hvor venteværelset var.

Her er der faste åbningstider året rundt fra onsdag til lørdag mellem 10 og 17. Er flagene ude ved indkørselen, er der ekstra åbent, og så er man også velkommen.

I forbindelse med Voergård-dagene om sommeren er han en særdeles aktiv middelalder-pottemager, i den uge dagene varer.

Tekst og fotos Cille Strøm

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Masser af gamle potteskår på Voerså Museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER