Danmark: Renter presset på to fronter

Danmark: Renter presset på to fronter

10. januar 2012 - kl. 16:57 - af

Nationalbanken i Danmark kommer ikke udenom endnu en rentenedsættelse, og det vil sende den danske rente ned i rekordlave 0,45 procent. Samtidig er også den massive efterspørgsel efter danske obligationer med til at holde den danske rente i et jerngreb.

Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes inden for de nærmeste måneder at sænke renten fra 1 til 0,75 procent. Sker det, vil Nationalbanken herhjemme højst sandsynligt følge efter og slå endnu en bundrekord for den danske rente ved at sænke den fra de nuværende 0,7 til kun 0,45 procent.

Med til at presse de danske renter ned er også en fortsat massiv efterspørgsel efter danske stats- og realkreditobligationer. Alene i årets første uge skønnes valutakassen at være forøget med 10 milliarder kroner, som for en stor dels vedkommende er blevet placeret i netop danske stats- og realkreditobligationer.

Rentenedsættelse udskudt
Selv om både ECB og Nationalbanken som minimum forventes at sænke renten med yderligere 0,25 procentpoint, ser det ud til, at danskerne kommer til at vente lidt længere end først antaget, inden nedsættelsen sker.

Forklaringen på udsættelsen er, at ECB har lanceret nye lånefaciliteter til de europæiske banker, og ECB vil formentlig afvente et bedre overblik over effekten af det nye tiltag, inden banken tager beslutning om en ny rentesænkning.

Indtil videre ser de nye lånefaciliteter imidlertid ikke ud til at have haft den ønskede effekt, og dermed tyder meget på, at ECB i februar eller marts endnu en gang vil trække rentevåbnet i bestræbelserne på at få gang i den skrantende europæiske økonomi. Sker det, vil Nationalbanken herhjemme højst sandsynligt følge trop med en sænkning af de danske renter.

Investorer vil nordpå
Spanien og ikke mindst Italien skal i de kommende måneder have refinansieret en betydelig del af deres enorme statsgæld. Investorernes villighed til at investere i det gældsplagede Sydeuropa ligger imidlertid på et meget lille sted. At dømme ud fra renteudviklingen vil investorerne nemlig langt hellere placere deres penge i det sikre Nordeuropa – herunder Danmark.

Renten på 10-årige italienske statsobligationer ligger aktuelt på godt 7 procent og er dermed igen over den uofficielle smertegrænse for, hvor høj en rente den italienske økonomi kan tåle. Også i Spanien stiger renterne, og den 10-årige spanske rente ligger nu på 5,5 procent.

De stigende renter i Sydeuropa er først og fremmest et udtryk for, at investorerne fortsat betragter investeringer i italiensk og spansk statsgæld som en risikabel affære. Resultatet er en fortsat massiv efterspørgsel efter danske obligationer og en fastholdelse af renten på de rekordlave niveauer – ikke mindst til glæde for boligejerne.

Kun midlertidigt
Selv om Danmark og danskerne i høj grad lukrerer på de rekordlave renter, så er det vigtigt at understrege, at der nødvendigvis er tale om en midlertidig situation.
Investorerne er lige nu så desperate for at få sikret deres hovedstol, at de er villige til at acceptere et negativt afkast i bytte for sikkerheden. Når investorerne køber en 10-årig dansk statsobligation, kaster den under 2 procent af sig i rente, og når inflationen samtidig ligger på 2,8 procent, får investorerne reelt et negativt afkast ud af deres danske papirer. Det kan investorerne i sagens natur ikke være tjent med i længden, og derfor vil udviklingen før eller siden vende. Og når det sker, bliver der kø ved udgangen fra det danske obligationsmarked med stigende renter til følge.

Om Spar Nord
Med 290.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og en egenkapital på 4,5 milliarder kroner er Spar Nord Koncernen blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 69 lokale banker fordelt over hele landet. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og har ultimo tredje kvartal 2011 et overskud før skat på 276 millioner kroner.

Spar Nord ejes af mere end 110.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danmark: Renter presset på to fronter ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger