Handicappede betaler ikke gebyr for madlavningen
15. december 2011 - kl. 13:43 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
I oktober måned skrev pressen, at handicappede borgere blev pålagt et madgebyr, når de ikke længere kunne deltage ved tilberedningen af maden. Denne kritik kunne formanden for Handicaprådet, Kurt Nielsen ikke overhøre, og formanden for Handicaprådet ønskede sagen belyst. Sagen blev derfor taget op i Handicaprådet.
Frederikshavn Kommune har oplyst, at handicappede borgere ikke betaler noget ekstra gebyr for at få tilberedt mad. Kommunen oplyser, at borgere som ikke kan visiteres til socialpædagogisk hjælp og støtte i forbindelse med madtilberedning, bliver visiteret til en madserviceordning. Dette er praksis som er i overensstemmelse med Ankestyrelsens praksis.
Borgere som er visiteret til en madserviceordning betaler for en ordning som består af en råvarepris samt de faktiske omkostninger i forbindelse med tilberedningen af maden. Der er således ikke tale om noget ekstra gebyr men én samlet kostpris. Borgere som er visiteret til socialpædagogisk hjælp og støtte til daglige opgaver som bl.a. madlavning, betaler ikke for den socialpædagogiske hjælp i forbindelse med madtilberedningen. Men skal som alle andre borgere, betale for råvarerne i forbindelse med madtilberedningen.
Når en borgers forhold ændre sig, skal der foregå en revisitering af deres behov. Eksempelvis kan der være tale om en borger, som hidtil har været visiteret til socialpædagogisk hjælp og støtte til daglige opgaver. På grund af, at borgerens situation har ændret sig og derfor ikke længere i stand til at modtage den socialpædagogiske hjælp og støtte, som kræver en vis deltagelse, er man nødsaget til at overgå til anden passiv ordning (madserviceordningen).
Hvis borgeren, efter en revisitering, oplever at de bliver opkrævet mere end hidtil findes forklaringen i, at borgeren overgår fra en ordning til en anden og således ikke, at der bliver pålagt et gebyr.
En kommentar til “Handicappede betaler ikke gebyr for madlavningen” under annoncerne.
Om vi kalder det gebyr eller ej. Den urimelige logik er, at jo mere handicappet du er – jo mere skal du betale! Det som kommunen kalder “..de faktiske omkostninger i forbindelse med tilberedningen af maden” er løn til personale, som tilbereder maden. Et gebyr er mig bekendt netop kendetegnet ved at skulle dække faktiske omkostninger.
Det er måske nok lovligt – men fulkommen urimeligt, at mennesker med omfattende handicap skal betale lønomkostninger for hjælp. En hjælp, som de udelukkende har brug for på grund af deres handicap.