Tyske krigsfotos på Voerså Museum

Tyske krigsfotos på Voerså Museum

30. november 2011 - kl. 0:13 - af

For anden gang i år besøgte projektansat ved Bangsbo Fort i Frederikshavn, Kenneth Kristensen, Voerså Museum for at holde foredrag. Begge gange har det drejet sig om anden verdenskrig, og den tyske besættelse af Danmark i årene 1940 – 45.

Andet besøg var tirsdag 22. november, og her drejede foredraget sig om tyske soldaters egne fotos fra deres ophold i Frederikshavn og omegn. Omkrig 150 stk. fotos, der først indenfor de sidste ti år er kommet Fortet i hænde, viste Kenneth Kristensen på stort lærred med masser af sjove finurlige forklaringer om blandt andet soldater, der blev opstillet på rad og række i Danmarksgade hvert år 20. april, når Hitler havde fødselsdag. Det vakte bevågenhed hos modstandsbevægelsen, der benyttede ”forestillingen” til at finde ud af, hvor mange soldater der var i Frederikshavn og fra hvilke værn.

Foredragsholderen fortalte også om, den store transittrafik af tropper, der blev udskibet til Norge fra Frederikshavn, om engelske bombninger af disse troppeskibe, modstandsbevægelsens udlægninger af miner udenfor havnen og om hvilken skræk de tyske soldater havde for at blive stuvet ned i lasten under disse transporter.

En anden ting som tilhørerne bed mærke i, var de tyske propagandafotos, som i virkeligheden slet ikke holdt stik. De flotte skibe, fly, og uniformer på fotos viste en hel anden virkelighed, end den soldaterne oplevede. På de mange fotos, sås de tyske soldater i helt dagligdags situationer som kartoffelskrælning, gymnastik og fodboldspil til hurtigt sammenflikkede træmål, sove på halm i en idrætshal, eksercits, marchture, ensomme vagter samt mange andre dagligdags situationer.

De omkring 40 fremmødte fyldte godt op på det lille museum, og var lutter lydhør på den spændende foredragsholder. På et tidspunkt blev der uro i salen, da foredragsholderen viste et foto af tre tyske officerer, der sandsynligvis var fotograferet af en kollega et eller andet sted i området. Kenneth Kristensen vidste ikke selv hvor, men her kunne nogle af de indfødte tilhørere fortælle, at billedet var taget i Voerså Kros have med glasverandaen som baggrund. Voerså Kro nedbrændte i 2006, og det store træ, som officererne står foran, kunne flere fortælle om, at de havde klatret rundt i som børn.

Tilhørerne var ivrige for at få Kenneth Kristensen til at komme igen med et nyt foredrag senere, og det lovede han bestemt. Bestyrelsen bag Voerså Museum betragtede dette som en for tidlig julegave, og glæder sig allerede til han kommer igen.

Kenneth Kristensens tur til Voerså var bestemt ikke forgæves. En ældre dame havde i flere år gemt en tysk politistav fra krigens tid. Staven var fremstillet i træ og med et eller andet tungt metal monteret indeni, der kunne give en ordentlig en på ”goda´en”.  En anden tilhører havde syv uniformsemblemer gemt i lommen, som foredragsholderen også fik med hjem til Bangsbo Fort, hvor effekterne vil indgå i en udstilling på et eller andet tidspunkt.

Tekst Cille Strøm

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tyske krigsfotos på Voerså Museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER