Se dit affald blive til energi – Åbent hus på søndag

Se dit affald blive til energi – Åbent hus på søndag

27. oktober 2011 - kl. 10:35 - af

Kom og se, hvordan vi omdanner 36.000 ton affald til billig el og varme. Sådan lyder invitationen fra affaldsselskabet AVØ, der holder åbent hus på affaldskraftvarmeværket søndag den 30. oktober kl. 11-16.

Det er første gang nogensinde, værket åbner dørene.

– AVØ har jo købt værket af DONG, og vi vil meget gerne vise borgerne i Frederikshavn Kommune, hvad de har fået for pengene. Det er et meget spændende anlæg, som på en miljørigtig måde producerer varme og strøm til flere tusinde forbrugere, fortæller Brian Pedersen (SF), der er formand for AVØ.

Rundtur på værket
Affaldsfolkene byder på en rundtur på værket. Alle gæster får en hjelm på hovedet og så går turen først op i kontrolrummet. Her sidder der folk døgnet rundt året rundt og flytter rundt på affald fra alle husstande i Frederikshavn og Sæby, fra virksomheder i området og fra containerne med brændbart på genbrugspladserne.

Det skal fordeles for at sikre den rigtige temperatur i ovnen.

Herfra stiger 1000 grader varm røg op. Dampen derfra løber til en turbine, som producerer strøm. Overskudsvarmen sendes til fjernvarmeforbrugerne i Frederikshavn by, og så er der en kæmpe proces med at rense røgen.

Rester til Norge og Ravnshøj
Støv, syre, tungmetaller og nogle få nanogram dioxin bliver vasket ud og samles i store sække, som deponeres i grotter i Norge. Tilbage er en klar 70-80 grader varm damp, som stiger op ad skorstenen.

Et andet restprodukt er slagger fra ovnen. De bliver sorteret på lossepladsen i Ravnshøj. Metaller sælger AVØ til genbrug, mens de øvrige slagger sælges til vejfyld.

Holder varmeprisen nede
Brian Pedersen og medarbejderne glæder sig til at vise anlægget frem.

– Det er en god historie. Ikke mindst for forbrugerne. Vi har købt anlægget til den nedskrevne værdi, og det betyder, at det er billigt at brænde affald af, og at varmeforsyningen kan købe energien meget billigere end naturgas. Det er en af grundene til, at Forsyningen har kunnet sætte varmeprisen ned, forklarer Brian Pedersen.

AVØ står for affald og genbrug i hele Frederikshavn Kommune og er en del af Frederikshavn Forsyning.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Se dit affald blive til energi - Åbent hus på søndag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER