Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

7. juni 2011 - kl. 9:55 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Danmark tilbage i recession

Danmark

I sidste uge blev nationalregnskabet for 1. kvartal offentliggjort. Økonomien skrumpede 0,5 % i årets første kvartal, hvilket har den dystre konsekvens, at dansk økonomi nu er sendt tilbage i recession. Det er nemlig andet kvartal i træk, at økonomien skrumper. Det kommer som en stor negativ overraskelse for os, da vi havde regnet med at tallene ville vise økonomisk vækst på omkring 0,4 %. Udsigterne for dansk økonomi er oven på dagens tal er ikke blevet lysere. Vi havde ventet, at faldet i BNP i 4. kvartal sidste år var en enlig svale, og at væksten i årets 1. kvartal ville være tilbage på sporet, det er imidlertid ikke tilfældet. Da baggrunden for faldet dog er en voldsommere end planlagt opstramning af den økonomiske politik, så venter vi ikke yderligere fald i BNP i de kommende kvartaler.

Det store uventede fald i den økonomiske vækst var bredt baseret. Privatforbruget skuffer og falder 0,8 %. Vi havde godt nok ventet en lille tilbagegang i privatforbruget, men ikke i denne størrelsesorden. Faldet er større end hvad der umiddelbart kan forklares af den høje inflation, og de skattestigninger danskerne har oplevet i år. Noget af faldet skal måske forklares af et fald i energiforbruget. Vejret var i årets første tre måneder mildere end normalt og varmere end i 4. kvartal sidste år. Danskerne kan dermed have skruet ned for varmeforbruget i 1. kvartal, hvilket vejer negativt på privatforbruget. Udover et fald i det private forbrug, så faldt investeringerne også højst overraskende kraftigt tilbage. I første kvartal faldt de faste bruttoinvesteringer med -8,3 %. Det dækker blandt andet over et fald på hele 23,5 % i investeringerne i maskiner og transportmidler. Dette markante fald dækker imidlertid over et negativt bidrag fra udførelsen af en tidligere planlagt boreplatform. Dertil kommer, at de offentlige investeringer også trak kraftigt ned, og når man renser tallene for disse effekter, så er udviklingen i investeringerne knap så bekymrende. Hvor privatforbrug og investeringer trækker ned, så var eksporten det eneste, der trak en smule op i væksten. Der var således et positivt bidrag fra nettoeksporten på omkring 1,3 %. Dette var faktisk en positiv overraskelse, da vi ikke havde ventet et så stort positivt bidrag fra nettoeksporten. Vores naboers hurtige økonomiske genopretning er dermed med til at begrænse skadens omfang. Eksporten er dog kunstigt stimuleret af eksporten af selvsamme boreplatform som trak investeringerne ned, og man skal derfor tage den flotte vækst 4,3% med et gran salt. Derudover gav lagerinvesteringerne et positivt bidrag til væksten på 0,2 %.

Faldet i den økonomiske aktivitet har negative konsekvenser for beskæftigelsen. I første kvartal faldt beskæftigelsen ekskl. orlov med 1.000 personer. Det var dog udelukkende den offentlige beskæftigelse, der faldt. Antallet af offentlige beskæftigede ekskl. orlov faldt med omkring 4.000 personer i første kvartal, hvilket naturligvis skal forklares af det kraftige fald i det offentlige forbrug. Derimod steg den private beskæftigelse ekskl. orlov med i omegnen af 3.000 personer, hvilket isoleret set er positivt for dansk økonomi.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER