Kunstuge på Toppen: Kunst på 76 nye måder

Kunstuge på Toppen: Kunst på 76 nye måder

3. maj 2011 - kl. 6:10 - af

Kunst kan være mange ting og antage mange former. Den kan skabes ud af mange materialer – lige fra chokolade til jernstænger – og den må gerne være skæv og overraskende. Det er præcis det, man finder ud af, hvis man tager til kunstuge i Toppen af Danmark i uge 20. Her kan man nemlig opleve kunst på 76 helt nye måder.

Toppen af Danmark, som dækker den nordligste del af Vendsyssel, kalder sig også Lysets Land – og det er med god grund. Heroppe er der nemlig flere lyse timer end i resten af landet – og det var netop dette særlige lys, som for godt 100 år siden fik en flok malere til at samles i Skagen og skabe den kunstnerkoloni, der blev kendt som Skagensmalerne.

Lyset heroppe var dengang en uudtømmelig kilde til inspiration og kreativ udfoldelse – og sådan er det stadig den dag i dag: Lysets Land er formentlig det område i Danmark, hvor flest glaspustere, keramikere, smykkekunstnere og malere har valgt at slå sig ned.

I uge 20 fra 16. til 22. maj er der nu en særlig mulighed for at få et helt personligt indtryk af de mange kunstnere og kunsthåndværkere, som lever og arbejder i Lysets Land. Det sker i løbet af Kunstugen, hvor kunstnere, kunsthåndværkere, gallerier og museer er gået sammen om at tilbyde en lang række – faktisk 76 i tallet – helt nye og anderledes oplevelser til gæsterne.

Fra genbrugskunst til landskabsmaleri og strikkepinde

Det tæt pakkede ugeprogram giver bl.a. mulighed for at blive keramiker for en dag i Strandby, at lave små glasfisk hos en glaskunstner i Tversted eller at male et lille landskabsmaleri hos en billedkunstner i Frederikshavn.

I Hjørring fortæller en møbeldesigner og indretningsarkitekt om genbrug som kunst, og ligeledes i Hjørring kan børnene være med til at skabe et kunstværk ved at dekorere et udgået træ i byparken. Der er også mulighed for at lave sin egen brik til et stort kunstugemesterværk i Skagen, i Tversted kan man blive klogere på kunsten at skabe et værk med strikkepindene, og i Sæby kan man selv udfolde sig kreativt hos en billedkunstner under overskriften ”Kælderkunst og klatmaling”.

Kunstugen starter med afsløring af ”Regnbuen”

Startskuddet til Kunstugen lyder søndag den 15. maj i Bangsbo Botaniske Have i Frederikshavn. Her afsløres den 76-årige Agnete Brittasius’ ”Regnbuen” – en kæmpestor skulptur, som er 8½ meter lang og 4 meter høj, og som er lavet af hårdt brændt stentøj i jernrammer. To gang i løbet af Kunstugen fortæller Agnete Brittasius i øvrigt under overskriften ”Kunst er liv” om sit lange liv med og i kunsten og viser rundt i sit atelier, i haven og på det hun kalder skulpturpladsen i hjemmet i Frederikshavn.

Og det skal nok blive spændende. Agnete Brittasius er hjemmefødt i det nordjyske og har boet og arbejdet i Lysets Land størstedelen af sit lange liv. Hun er autodidakt og har uddannet sig selv til kunstner i både Europa, USA, Rusland og Østen. Hun debuterede på ”Den Frie” i 1967 og har gennem årene haft en lang række seperatudstillinger både i Danmark og i udlandet.

En kunstner har ingen pensionsalder

En kunstanmelder har skrevet om Agnete Brittasius, at ”der så vidt vides ikke er andre i hele den vide verden, der laver sådan noget som Agnete Brittasius, som med lige dele frækhed, charme og ynde beklæder sine skulpturer med for eksempel pelsværk eller overrasker på så mange andre måder”. Præcis sådan arbejder Agnete Brittasius; hun er temmelig ligeglad med konventioner og tilvante forestillinger, og det er meget betegnende, at hendes biografi, der udkom i 2007, bærer titlen ”Du skal ikke lade dig kue”.

Agnete Brittasius har aldrig været i tvivl om, at hun skulle være kunstner, og hun er stadig i fuld vigør, selvom hun altså fylder 76 i maj. ”En kunstner har ingen pensionsalder. Man glemmer alderen, når man arbejder, og det er en daglig glæde at kaste sig over arbejdet, selvom der selvfølgelig indimellem skal kæmpes med tingene. Men erfaringen er en god ballast”, siger hun. På mange måder har det været en fordel for hende, at hun er autodidakt: ”Jeg er friere stillet, fordi jeg ikke er begrænset af konventioner og indlærte forestillinger. Kunst må gerne overraske,” tilføjer hun.

Programmet for Kunstugen i Lysets Land i uge 20 kan ses på www.toppenafdanmark.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kunstuge på Toppen: Kunst på 76 nye måder' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER