Haves: attraktive nordjyske uddannelser…

Haves: attraktive nordjyske uddannelser…

1. maj 2011 - kl. 0:01 - af

…Ønskes: flere attraktive nordjyske jobs.
Den kompetente region: Studerende på Aalborg Universitet er glade for at læse der og har et godt indtryk af Nordjylland. Men hvad med efter endt uddannelse? Hvordan beholder vi kompetencerne i regionen?

Region Nordjylland har gennemført en analyse af unge studerende og kandidaters holdning til at bo og arbejde i Nordjylland efter endt uddannelse. Analysen afslører udfordringer, men også stort potentiale.

Flytter til fordel for bedre jobs
En af Nordjyllands største forcer, er adgangen til attraktive uddannelser. Aalborg Universitet tiltrækker mange unge fra andre regioner end den nordjyske, og de har et meget positivt syn på Aalborg som studieby og regionen som helhed. Men gode uddannelser og et godt studiemiljø er ikke nok til at holde på de færdiguddannede akademikere. For 5 ud af 6, der flytter fra Nordjylland efter endt studie, har arbejde haft stor eller afgørende betydning, viser analysen. Desuden er ingen af de 592 personer fra analysen meget enige i, at de i Nordjylland har adgang til attraktive jobs.

– Jeg er meget glad for, at analysen i den grad viser, at Nordjylland og Aalborg er et attraktivt sted at uddanne sig. Faktisk kommer over halvdelen af de unge på AAU fra andre steder i landet end Nordjylland, så vi har ikke problemer med at tiltrække unge til vores uddannelser, siger Ulla Astman (S), regionsrådsformand.

– Men når det er sagt, ser jeg meget alvorligt på problemerne med at fastholde de unge højtuddannede. Vi SKAL have mere ud af de unge, vi uddanner. Vi skal investere penge i forskning og innovation i de nordjyske virksomheder, så de skaber attraktive jobs for de unge. Derudover skal vi arbejde for, at vores små og mellemstore virksomheder får tradition for at ansætte akademikere, så vi kan skabe flere og bedre jobmuligheder til gavn for både virksomhedernes vækst og de nyuddannede, siger hun.

Fremtid som selvstændig
47 % af de studerende og de færdige kandidater fra AAU kan se sig selv som selvstændige på sigt. Yderligere 4 % er allerede selvstændig, mens 8 % har seriøse overvejelser om at blive det.

– Det er overordentlig positivt, at næsten halvdelen af de studerende kan se sig selv som selvstændige, og ikke pr automatik tænker i et lønmodtagerjob. Det er et potentiale, som vi ved fælles hjælp skal blive endnu bedre til at udnytte. Derfor er det rigtig godt, at de unge allerede under uddannelsen trænes i innovation, entreprenørskab og iværksætteri, kan prøve det af under relativt trygge rammer, og ved, hvor de kan hente råd og vejledning. Der har nok tidligere været et billede af, at det er rigtig svært at starte egen virksomhed, og at man bliver en “Palle alene i verden”. Men vi har jo faktisk i dag både rigtig god og lettilgængelig rådgivning hos erhvervskontorerne og Væksthus Nordjylland, ligesom der er mulighed for bofællesskab med ligesindede, f.eks. på NOVI og i Bretteville. Dertil kommer forskellige netværks- og klyngeaktiviteter, som giver gode muligheder for både at hente viden, samarbejdspartnere og ordrer – blandt andet understøttet af Vækstforum, siger Dorte Stigaard, direktør for Regional Udvikling.

Også fraflytning under studie
I 2009 udarbejdede Vækstforum Nordjylland en Flytteanalyse. Den viser, at vi udover fraflytning efter endt studie også oplever en markant fraflytning i løbet af studiet. Det er oftest ved overgangen fra bachelor til kandidat og under kandidatuddannelsen.

– Set i den sammenhæng er det ikke nok med attraktive jobs til kandidaterne, men også i samarbejde med regionens virksomheder at skabe flere attraktive studiejobs til de studerende, siger Ulla Astman.

Yderligere oplysninger
Rapporten om mobilitet og bosætning og Flyttenanlysen findes begge på www.regionaludvikling.rn.dk under analyser og rapporter.

TEMA: Den kompetente region
Region Nordjylland arbejder hele tiden for at tilføre endnu mere kompetence til landsdelen. Derfor har Region Nordjylland og Vækstforum Nordjylland iværksat flere initiativer, der blandt andet skal være med til at fastholde unge akademikere i regionen.

Se mere på: www.regionaludvikling.rn.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Haves: attraktive nordjyske uddannelser...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER