4 kommuner sammen om nyt behandlingstilbud

4 kommuner sammen om nyt behandlingstilbud

29. april 2011 - kl. 0:42 - af

Fra 1. maj overtager kommunerne misbrugsbehandlingen fra Region Nordjylland. I den forbindelse etablerer Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt og Læsø Kommune et nyt fælleskommunalt behandlingscenter målrettet alkohol- og stofmisbrugere

Behandlingscentret får navnet Behandlingscenter Nordenfjord og centret vil komme til at varetage den ambulante behandling af borgere med alkohol- eller stofmisbrug. Nøgleordene for Behandlingscenter Nordenfjord bliver kvalitet, fleksibilitet og mobilitet.

”Formålet med at etablere et tværkommunalt behandlingscenter er at fastholde og udvikle et højt fagligt niveau i behandlingen og sikre, at misbrugsbehandling sker i tæt samspil med den sociale indsats overfor borgeren”, siger Anne Lundgaard, der er leder af behandlingscentret. ”Behandlingscenter Nordenfjord tilbyder dagbehandling og ambulant behandling for voksne med alkohol- eller stofmisbrug, ligesom personalet på centret rådgiver pårørende. Et særligt mobilt ungeteam vil varetage behandlingen af unge misbrugere i de 4 kommuner.”

Flere behandlingsformer
Behandling tilrettelægges som individuelle samtaler, som gruppebaserede behandlingsforløb eller som en kombination af samtale og gruppeforløb. Behandlingscenter Nordenfjord vil få afdelinger i Brovst, Hjørring og Frederikshavn, og borgeren kan således vælge det behandlingssted, som er mest tilgængeligt eller mest hensigtsmæssigt for borgeren.

Misbrug berører oftest alle i familien, og derfor tilbyder Behandlingscenter Nordenfjord også samtaler og rådgivning af pårørende til borgere, som er i misbrugsbehandling på centret.

Det Mobile Ungeteam – en indsats målrettet unge
Ungeindsatsen retter sig mod unge stofmisbrugere, hvor indsatsen hovedsagelig sker i de unges nærmiljø. Unge kan tilbydes op til 3 anonyme, forebyggende og motiverende samtaler, som har til formål at afdække problemer eller sårbarheder i den unges liv, som kan være medvirkende årsag til et begyndende misbrug. Forebyggende samtaler kan følges op af et længerevarende, ambulant behandlingsforløb. Et længerevarende forløb forudsætter, at kommunen giver tilsagn hertil, så derfor inddrages kommunen altid ved opstart af et ambulant behandlingsforløb.

Det Mobile Ungeteam tilbyder desuden rådgivning af forældre, som har unge tilknyttet teamet.
Fagfolk, forældre, institutioner og de unge selv kan fra 1. maj henvende sig direkte til Det Mobile Ungeteam.

Kommunalt misbrugstilbud:
Åben anonym rådgivning og afklaring af relevant behandlingsbehov
Borgere med alkohol- eller stofmisbrug, som ønsker rådgivning eller et behandlingstilbud, skal henvende sig personligt eller telefonisk til den Åbne Anonyme Rådgivning i de respektive kommuner. Dette er således ikke en del af Behandlingscenter Nordenfjord, men ligger derimod i hver enkelt af de 4 samarbejdskommuner. I Frederikshavn og Hjørring har den anonyme rådgivning og Behandlingscenter Nordenfjord adressefællesskab (se faktaboks på næste side).

Ved henvendelse i den åbne rådgivning tilbydes borgeren en samtale, hvor borgeren sammen med den kommunale misbrugskonsulent afklarer relevante behandlingstilbud. I samtalen tager man også en snak om, hvorvidt der er behov for mere end et behandlingstilbud. Der kunne eksempelvis være brug for sideløbende social støtte og omsorg, som derved kan understøtte den forestående misbrugsbehandling.

Substitutionsbehandling
Substitutionsbehandling (eksempelvis metadonudlevering) er også en kommunal opgave, som sker i tæt samarbejde med en lægekonsulent. Metadonudleveringen tilrettelægges forskelligt i de respektive kommuner. I Jammerbugt Kommune sker medicinudlevering via apoteker, mens Hjørring og Frederikshavn etablerer egne kommunale udleveringssteder. Udleveringsstederne placeres fysisk på afstand af Behandlingscenter Nordenfjords afdelinger, så behandling og medicinudlevering holdes adskilt.

Behandlingscenter Nordenfjord ledes af  Anne Lundgaard, tlf. 41 72 5901, mail:lun@bcnf.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '4 kommuner sammen om nyt behandlingstilbud' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER