Fokus på udgifter til medicin har bragt forbruget ned

Fokus på udgifter til medicin har bragt forbruget ned

26. april 2011 - kl. 13:24 - af

Region Nordjylland er den region, der i 2010 havde den laveste udgift pr. indbygger til medicin både på sygehusene og i primærsektoren. Alene på Aalborg Sygehus har man sparet ca. 40 millioner kroner på nogle grupper af medicin fra 2009-10. På en konference den 27. april vil en række fagfolk fra hele landet tage ved lære af hinandens erfaringer.

Flere indsatser har båret frugt
Det markante fald i udgifterne skyldes både patentudløb af nogle dyre lægemidler, men også stor opmærksomhed på valg af lægemidler, hvor man har valgt et billigere alternativ, hvis det blev vurderet ikke at have betydning for kvaliteten af behandlingen.

Overlæge Birgitte Klindt Poulsen, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aalborg Sygehus – Århus Universitetshospital har siden begyndelsen af 2010 arbejdet med medicinområdet på Aalborg Sygehus – Århus Universitetshospital. Her har flere indsatser båret frugt.

– I forbindelse med akkrediteringsprocessen har vi haft stort fokus på medicinområdet, herunder valg af lægemiddel. I tæt dialog med afdelingsledelserne er alle de kliniske afdelingers medicinforbrug gået igennem, og udvalget i medicinrummene er blevet opdateret. Samtidig har de fleste afdelinger fået tilbudt skemaer som hjælp til at skifte fra enkelte dyre lægemidler til et billigere og ligeså godt alternativ. Det betyder færre bestillinger på dyre lægemidler, der skal skaffes specielt hjem til den enkelte patient. Dette har kunnet lade sig gøre på grund af et rigtigt godt samarbejde med sygehusapoteket og frem for alt med lægerne på afdelingerne, siger overlæge Birgitte Klindt Poulsen.

Derudover er der i regi af Den Regionale Lægemiddelkomité udarbejdet flere lommefoldere med vejledninger til bl.a. smertebehandling og til behandling med antibiotika.

– De har til formål både at øge kvaliteten af behandlingen og at understøtte et rationelt valg af lægemiddel, siger Birgitte Klindt Poulsen.

Kun svag stigning i udgifter trods meget dyrere medicin
Region Nordjylland brugte i 2010 394 millioner kroner på sygehusmedicin, købt via Amgros, regionernes fælles indkøbssystem. I 2009 lå tallet på 361 millioner kroner og i 2008 på 286 millioner kroner. Hertil kommer, at også de praktiserende læger i Region Nordjylland gør et stor arbejde for at udskrive det billigste alternativ til deres patienter. Her ligger regionen også bedst placeret blandt de fem regioner.

– Tallene viser, at vi kan spare, også selv om medicin – specielt på kræftområdet – bliver dyrere og dyrere. Det, der betyder noget er, at vi er blevet bedre til at tage stilling til, hvad vi køber, ligesom regionerne har fået en bedre fælles indkøbspolitik, siger Birgitte Klindt Poulsen.

Gode erfaringer deles på lægemiddelkonference
På vegne af Region Nordjylland og Region Midtjylland står Birgitte Klindt Poulsen bag en konference om lægemiddeløkonomi og kvalitet. Konferencen finder sted onsdag den 27. april kl. 10-17 på Comwell Rebild Bakker, Rebildvej 36, 9520 Skørping.

På konferencen vil en række fagfolk udveksle erfaringer omkring hvordan man forener økonomisk fokus på forbruget af lægemidler med høj kvalitet i behandlingen og patientsikkerhed.

– Det er vigtigt, at man ikke mindsker kvaliteten i behandlingen med lægemidler blot for at spare. God kvalitet og fornuftig ordination af lægemidler er jo ikke modsatrettede faktorer, men bør gå hånd i hånd, siger Birgitte Klindt Poulsen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fokus på udgifter til medicin har bragt forbruget ned' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER