Demografisk bombe under boligmarkedet

Demografisk bombe under boligmarkedet

20. april 2011 - kl. 9:59 - af

Danmark står foran et historisk, demografisk skred, der vil få afgørende betydning for udbud og efterspørgsel på boligmarkedet. Ifølge en ny analyse fra Spar Nord risikerer 230.000 nye seniorborgere at oversvømme markedet for parcelhuse, mens 100.000 flere unge modsat vil skabe en stærkt forøget efterspørgsel efter lejligheder.

Alderssammensætningen i Danmark ændrer sig de kommende år så markant, at det vil få store konsekvenser for, hvilke boligtyper der udbydes og efterspørges på boligmarkedet frem mod år 2020.

En ny analyse fra Spar Nord peger på, at markedet for Danmarks godt en million privatejede parcelhuse vil blive ramt af både øget udbud og faldende efterspørgsel, mens den demografiske forskydning modsat vil betyde et boom i efterspørgslen efter lejligheder.

– Der tales og skrives meget om den såkaldte ældrebyrdes betydning for arbejdsmarkedet. Men når antallet af danskere i bestemte aldersgrupper ændres så markant, som de kommer til i de kommende år, så vil det også have store konsekvenser for boligmarkedet, konkluderer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, der står bag den nye analyse.

For mange parcelhuse

Inden 2020 vil der være knap 22 procent svarende til 234.000 flere seniorborgere over 65 år i Danmark, og det er typisk i den alder, at danske parcelhusejere vælger at skille sig af med huset til fordel for en anden boligtype. Samtidig vil der blive markant færre af de typiske parcelhuskøbere, idet antallet af danskere i 30’erne falder med knap 13 procent svarende til 95.000 personer frem mod 2020.

– Historisk set har det været sådan, at det typisk er danskere i 30’erne, der vælger at købe eget hus og således tegne sig for en stor del af efterspørgslen på det marked. Men nu er situationen den, at der bliver 95.000 færre potentielle købere samtidig med, at der bliver 234.000 flere potentielle sælgere, forklarer Jens Nyholm.

– Så populært sagt kan man sige, at der simpelthen bliver for mange parcelhuse på markedet – i hvert fald i perioden frem til 2020, fortsætter han.

For få lejligheder

Helt modsat tegner billedet sig på markedet for lejligheder. Det er i høj grad unge i 20’erne, der efterspørger lejligheder som boligtype, og den gruppe af danskere vokser indtil 2020 med godt 16 procent eller knap 104.000 personer.

– Ud over boomet i unge danskere i 20’erne, så får vi også en stor gruppe af ældre over 65 år, hvoraf en del vil ønske at erstatte parcelhuset med en lejlighed. Tilsammen stiger disse to befolkningsgrupper med 17 procent, og det vil sende en masse potentielle lejlighedskøbere på markedet, som alt andet lige vil presse priserne på lejligheder op, uddyber Jens Nyholm.

Danmark deles

I analysen af udviklingen på boligmarkedet hæfter Jens Nyholm sig også ved, at de kommende års befolkningsudvikling vil ramme vidt forskelligt både regionalt og inter-regionalt. Men generelt betyder urbaniseringen, at et overskud af boliger vil blive absorberet af befolkningstilvæksten i de store byer, alt imens randområderne risikerer at blive ramt dobbelt hårdt.

– På grund af urbaniseringen vokser befolkningen i Danmarks fire største byer med over 100.000 i løbet af de næste ni år. Det betyder stigende efterspørgsel og dermed en hånd under priserne i storbyområderne, vurderer Jens Nyholm.

– Men i de randområder, hvor der er netto fraflytning, vil de demografiske ændringer ramme boligmarkedet med forstærket effekt. Derfor vil vi også komme til at se store forskelle i efterspørgsel og prisudvikling både fra region til region og lokalt i de enkelte regioner, uddyber han.

Om Spar Nord

Med 280.000 kunder og mere end 1.500 medarbejdere er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 70 lokale banker fordelt over hele landet. Spar Nord ejes af mere end 110.000 aktionærer.

For yderligere oplysninger se: www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Demografisk bombe under boligmarkedet ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER