Kroppens eget forsvar mod leddegigt

Kroppens eget forsvar mod leddegigt

24. marts 2011 - kl. 10:52 - af

Overlæge Grethe Andersen fra Sygehus Vendsyssel forsker i kroppens evne til at forsvare sig selv mod leddegigt. Hensigten er at udvikle bivirkningsfrie lægemidler, som efterligner kroppens egen forsvarsmekanisme.

Leddegigt er en destruerende betændelsesreaktion i leddene, som opstår, når immunforsvaret i stedet for bakterier og virus angriber kroppens egne celler. Leddegigt kan behandles med lægemidler med smertestillende og betændelsesneutraliserende virkning, men de eksisterende lægemidler mod leddegigt er alle forbundet med bivirkninger.

– Målet med forskningen er at udvikle et sikrere behandlingsalternativ, som vil kunne forbedre livskvaliteten for fremtidige leddegigtpatienter, siger Grethe Andersen.

Kroppens betændelsesdæmpende virkning

Det er allerede påvist, at kroppen via melanokortinsystemet kan dæmpe betændelse og dermed forsvare sig selv, men der foreligger ingen forskning om dets betydning for udvikling af leddegigt.

– Ved at måle på forstyrrelser i melanokortinsystemet hos leddegigtpatienter, kan man undersøge, om patienter med leddegigt danner mere betændelsesdæmpende hormon end raske personer, siger Grethe Andersen.

Grethe Andersen forsker også i, hvorvidt melanokortinsystemet har betydning for den enkelte leddegigtpatients behandlingsprognose.

– Jeg forventer, at de af leddegigtpatienterne, der danner mest betændelsesdæmpende hormon, har mindre ledbetændelse og generelt klarer sig bedre end patienter med lav produktion, siger Grethe Andersen.

– Hvis forskningen viser, at evnen til at danne betændelsesdæmpende hormon er af betydning for udviklingen af leddegigt, er næste skridt at udvikle lægemidler med hormonlignende effekt til fremtidens behandling af leddegigt, siger Grethe Andersen.

Forskningsresultaterne imødeses med forventning og kan også være relevante i forhold til behandling af andre auto-immune sygdomme.

Yderligere informationer

Deltagende forskningsinstitutioner

Forskningen udføres ved Center for Klinisk Forskning, Sygehus Vendsyssel og Klinisk Immunologisk Afdeling, Aalborg Universitetssygehus i samarbejde med Klinisk Immunologisk Afdeling, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå, Sverige.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kroppens eget forsvar mod leddegigt ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger