Grundsalg hårdt ramt af prisfald og momspligt

Grundsalg hårdt ramt af prisfald og momspligt

23. marts 2011 - kl. 10:22 - af

Salget af grunde styrtdykker og ligger nu på det laveste niveau i flere år efter ikrafttrædelsen af ny momslov 1. januar 2011. Grundsælgerne rammes både af store prisfald og udgifter til moms.

Nye tal fra Boligsiden.dk og Spar Nord viser, at den nye momsregel har alvorlige konsekvenser for sælgere af byggegrunde. Salget af både helårs- og fritidsgrunde er styrtdykket, den gennemsnitlige liggetid er nu mere end halvandet år, grundpriserne falder, og sælger skal betale moms ved salg.

– Markedet havde en klar forventning om, at den nye momsregel ville få en negativ indvirkning på grundsalget. Man antog, at sælger og køber i praksis ville dele momsen i forbindelse med et salg, og dermed ville grundpriserne alt andet lige stige med 10-15 procent. Det er bare ikke sket. Tværtimod har priserne fortsat sit fald, og det efterlader grundsælgerne i en alvorlig knibe, konstaterer cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord.

Faldet 16 procent

Februar-tal fra Boligsiden.dk, der omfatter alle handler af helårs- og fritidsgrunde via mæglere, viser, at den gennemsnitlige salgspris i februar 2011 var 936.947 kroner. For et år siden lå den gennemsnitlige salgspris på 1.112.499 kroner – altså et fald på 16 procent. Men den nye momsregel tilfører yderligere salt til såret, og prisfaldet er i praksis meget større:

– De nye tal peger på, at grundsælgerne rammes ekstremt hårdt. Dels har grundpriserne generelt fortsat sit fald, og dels skal mange sælgere nu aflevere 20 procent af salgsbeløbet til staten, bemærker Jens Nyholm.

Han nævner som eksempel en byggegrund, der for et år siden havde en værdi på en million kroner. Den vil i dag være faldet med 16 procent til 840.000 kroner som følge af den generelle, negative prisudvikling. Men nu er prisen vel at mærke inklusive moms. Det betyder, at sælger kun står med 672.000 kroner, når momsen er betalt til staten. Altså et samlet fald på 328.000 kroner svarende til 32,8 procent på bare et år.

Faldet fortsætter

Og priserne ser ud til at fortsætte faldet:

– På Boligsiden.dk har vi registreret et markant højere salg i november og december 2010 frem til ikrafttrædelsen af de nye momsregler. I 2011 er antallet af handler og kvadratmeterprisen faldet. Vores seneste salgstal viser eksempelvis, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris fra februar til marts er faldet med yderligere 10 procent, således at den nu ligger på 811 kroner per kvadratmeter, konstaterer kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

Hos Spar Nord tør cheføkonomen ikke love udsigt til bedring:

– Med de usædvanligt høje liggetider er det vores forventning, at vi vil se yderligere prisfald de kommende måneder. Derudover vil en eventuelt stigende rente påvirke priserne yderligere i nedadgående retning, konstaterer Jens Nyholm.

Om Spar Nord

Med 275.000 kunder og mere end 1.500 medarbejdere er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spbar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 71 lokale banker fordelt over hele landet. Spar Nord ejes af mere end 110.000 aktionærer.

For yderligere oplysninger se: www.sparnord.dk

Om Boligsiden.dk

Boligsiden.dk er Danmarks mest besøgte boligportal med 2 millioner besøg om måneden. Boligsiden er mæglerbranchens boligsite. Det betyder, at alle boliger fra danske ejendomsmæglere vises på boligsiden.dk, som altid opdateres hurtigt med fotos og fakta.

Ejendomsmæglerne indberetter også salgsdata direkte til Boligsiden.dk, så snart en bolig er solgt. Dermed er Boligsiden.dk ene om at være i besiddelse af de seneste data på solgte ejendomme.

For yderligere oplysninger se: www.boligsiden.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Grundsalg hårdt ramt af prisfald og momspligt ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger