Park & Vej til kamp mod vinterens vejskader

Park & Vej til kamp mod vinterens vejskader

8. marts 2011 - kl. 16:01 - af

Det begynder som små sprækker i den nye asfalt, men kan ende med en ødelagt vejstrækning. Mange steder har kulden hævet vejene og revner er begyndt at vise sig. Derfor har Park & Vej taget ”den sorte gryde” i brug for at udbedre resultaterne af vinterens hårde frost. Revneforseglingen skal blandt andet forebygge at skaderne ikke udvikler sig.

Den sorte gryde er grøn

I Park & Vejs garager står paller fyldt med 20 kg blokke af sort fugemasse klar til at blive smeltet i gryden, der står monteret bag på en af de karakteristiske orange ladvogne. Den ”sorte gryde” er i virkeligheden grøn, men kan til gengæld rumme ca. 240 liter af den sorte, flydende masse. Lidt mere end både pasta- og frituregryden derhjemme.

Indholdet opvarmes med gas eller strøm til ca. 160 grader, hvorefter det er klar til at blive aftappet. Selve arbejdet med at forsegle sker med et håndholdt kræmmerhus af metal eller en rullende fordeler. Den varme forseglingsmasse hældes ned i vejens sprækker og forhindrer derefter den ødelæggende fugt i at forårsage yderligere frostskader. Og vejen kan tages i brug med det samme.

Effektiv behandling i frostvejr

Den nye metode egner sig godt til de nuværende vintre, hvor der er store udsving i temperatur og skift mellem kulde og tøvejr. De tørre og kolde perioder giver nemlig mulighed for at forsegle sprækkerne efterhånden, som de opstår. Det vil på sigt forlænge vejenes levetid og forebygge større skader.

Faktisk er teknikken bedst egnet om vinteren, da revnerne er størst i den kolde årstid, og derfor bliver ekstra forseglet, når varmen indfinder sig igen og revnerne trækker sig sammen. Men det kræver som sagt et tørt klima, for at forseglingen kan få ordentligt fat i underlaget.

Fokus på de nyere veje

Forseglingen bruges til mindre sprækker og revner fra 0,5 – 3 cm. Af samme grund kan den ikke bruges til meget slidte og nedbrudte veje. Der arbejdes derfor i første omgang med de veje, hvor der er investeret i ny asfalt indenfor de sidste 5 år.

Yderligere information kan fås ved at kontakte afdelingsleder Jørgen Christensen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Park & Vej til kamp mod vinterens vejskader' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger