Nordjyder stemte sundheden videre

Nordjyder stemte sundheden videre

6. marts 2011 - kl. 11:33 - af

Hvad skal vi stille op? Vi bliver flere borgere, og flere får brug for sundhedsvæsenet. Og vi bliver færre til at behandle en voksende gruppe af ældre. Nordjyder prioriterede ved et borgertopmøde og stemte under alle omstændigheder sundheden videre.

225 nordjyder diskuterede og stemte på livet løs på 18 konkrete spørgsmål lørdag 5. marts 2011 i en idrætshal i Nørresundby. Det samme skete i fire andre regioner.

Borgerne diskuterede tre overordnet temaer: 1. Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde, 2. Hvad skal dit bidrag være og 3. Plads til forskellighed.

Hvor meget skal vi forebygge frem for at behandle, hvor meget behandling skal vi give døende patienter, i hvor høj grad skal vi sikre lige behandling, og hvor meget skal borgerne selv bidrage i deres behandling. Dette var bare nogle af de spørgsmål, som nordjyderne tog stilling til.

Janne Smith Petersen var én af deltagerne:

– Vi er rigtig mange forskellige mennesker men med nogenlunde samme holdninger. Fx ville jeg gerne betale et beløb for at gå til egen læge for at undgå unødige besøg. Og man burde have en bøde for ikke at møde op til en aftale på sygehuset. Desuden måtte sundhedsvæsenet godt afspejle den fleksibilitet, der er i samfundet i dag, så man fx kunne gå til lægen om aftenen i stedet for at bruge lægevagt, siger Janne Smith Petersen, der er tilsynsassistent på en skole i Nørresundby.

– Det var super relevant at være med til som borger. Jeg var meget beæret over at blive inviteret. Det virkede lidt stift, da jeg kom i morges, men jeg er utrolig positiv nu, siger hun.

Mere brugerbetaling

I hovedtræk ville borgerne have mere brugerbetaling, hvor man skal betale for at gå til egen læge. Borgerne syntes også, det var rimeligt, at man skulle betale, hvis man ikke dukkede op til en aftale på sygehuset. Desuden var flere optaget af, at der kun skal tilbydes den dyreste og nyeste medicin, hvis lægen vurderer, at det er den rigtige behandling.

– Det var en super god dag, der levede op til mine forventninger. Folk har en klar holdning til sundhedsvæsenet. Der skal prioriteres, og borgerne er ikke bange for at prioritere. Forebyggelse er vigtigt, og man har et ansvar selv, mener borgerne. Det er ok, hvis sundhedsvæsenet signalerer, at man skal stoppe med at ryge, for ellers får man ingen behandling. Det er en ret klar og tydelig markering, siger Ulla Astman, regionsrådsformand.

– Brugerbetaling blev diskuteret meget, og ved mit bord handlede det om at bruge det til adfærdsregulering. Det ligger godt i tråd med, at vi skal prioritere, og at borgerne mener, at man skal opføre sig ordentligt for at få en ydelse. Det er noget vi lytter til og vil diskutere i det politiske arbejde, siger Ulla Astman.

Resultaterne fra borgertopmødet skal blandt andet bruges i Region Nordjyllands kommende sundhedsplan.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyder stemte sundheden videre ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER