Region Nordjylland: Nordjyder synes det går godt

Region Nordjylland: Nordjyder synes det går godt

13. februar 2011 - kl. 13:51 - af

Nordjyderne er lige så overvægtige som andre steder i landet. Men trods forskellige dystre udsigter er der mange ting ved livet, som nordjyderne ellers glæder sig over – det kan læses i den nordjyske Sundhedsprofil 2010.

Fire ud af fem nordjyske borgere mener, de har et godt helbred.
Men, jo ældre vi bliver, jo flere skavanker får vi, og det påvirker naturligvis vores muligheder for, at vi kan ”gøre som vi vil”. Til gengæld styrkes vi mentalt og bliver mere tilfredse, jo ældre vi bliver.

Resultaterne fremgår af spørgeskemaundersøgelsen ”Hvordan har du det?” for 2010, hvor 23.392 nordjyder har svaret, hvad der svarer til 65,5 pct. besvarelser. De samlede resultater giver billedet af en sundhedsprofil for Nordjylland, som offentliggøres på en konference 1. marts i Aalborg Kultur- og Kongrescenter.

– De nordjyske kommuner og Region Nordjylland er godt tilfredse med, at så mange nordjyder har taget sig tid til at deltage i undersøgelsen. Vi har nu et virkelig godt fundament for den videre sundhedsindsats i hele regionen, siger Per Harfeld, formand for sundhedskoordinationsudvalget.

Et af de gode resultater i sundhedsprofilen er, at antallet af rygere er faldet fra godt 24 pct. til knap 22 pct. Der er flere mænd end kvinder der ryger. Desværre er der en lille stigning i antallet af rygere blandt de 16-19-årige unge.

– Hvis vi ser det i et sundhedsperspektiv, så går det den rigtige vej med et fald i antallet af rygere. Det har enorm betydning for udvikling af sygdom, overlevelsesmuligheder og betydning for vores sundhedsvæsen. 71 procent af rygerne ønsker i virkeligheden at holde op med at ryge, så vi skal bare klø på. Især skal vi holde øje med udviklingen i de unges rygevaner, for det handler jo om at forhindre, at de overhovedet begynder at ryge, siger Thomas Kastrup-Larsen, næstformand i sundhedskoordinationsudvalget.

Selv om det går den rigtige vej på rygeområdet, er der fortsat plads til forbedring, og det samme gælder andre områder.

Mere end 9 pct. af nordjyderne har det, man kalder for et højrisikoforbrug af alkohol, hvor mænd og kvinder drikker henholdsvis 21 og 14 genstande eller mere om ugen. 18 procent er fysisk inaktive i fritiden, og 24 pct. af mændene og 13 pct. af kvinderne har usunde kostvaner. Og så er godt 51 procent nordjyder overvægtige – hvoraf 35 pct. er moderat overvægtige, mens 16 pct. er svært overvægtige.

Nordjyder vil gerne ændre sundhedsvaner
Generelt er der mange borgere i Nordjylland, der ønsker at leve sundere. Fire ud af fem af de overvægtige vil gerne tabe sig, syv ud af 10 dagligrygere ønsker at holde op med at ryge, syv ud af 10 af de fysisk inaktive ønsker at være mere fysisk aktive, og over halvdelen af borgerne med usunde kostvaner ønsker at spise mere sund mad. Derimod er det kun hver fjerde nordjyder med et højrisikoforbrug af alkohol, som ønsker at drikke mindre.

– Vi skal naturligvis bakke op om de ønsker, der er i befolkningen om at ændre livsstil. Vi bør politisk skabe muligheder og rammer for, at nordjyderne kan ændre kurs, når de har motivationen til det, siger Thomas Kastrup Larsen.

Helt sikkert plads til forbedring
Selv om den nordjyske befolkning oplever, at de har et godt helbred, så er der desværre en stor del, nemlig 64 pct. af nordjyderne, der enten har en sygdom eller har eftervirkninger heraf. Eksempelvis har 21 pct. slidgigt, 20 pct. har forhøjet blodtryk og 12 pct. lider af en psykisk lidelse som fx depression eller angst.

Udviklingen i de såkaldte kroniske sygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme og kronisk lungelidelse går også den forkerte vej.

– Næsten over hele linjen er der tale om større eller mindre stigninger i forhold til tallene fra 2007. Vi ved, at udviklingen kan være præget af, at vi er blevet bedre til at opdage sygdommene, men det ændrer ikke på, at vi fortsat skal have en fokuseret indsats, fordi vores sundhedsvaner og helbred hænger sammen, siger Per Harfeld.

Både formand og næstformand for Sundhedskoordinationsudvalget er enige om, at det er en fælles udfordring for region og kommuner. De vil begge arbejde for, at det fælles politiske udvalg bruger sundhedsprofilen til at drøfte nye fælles initiativer.

Yderligere informationer

Undersøgelsen og sundhedsprofilkonference
Den samlede Sundhedsprofil for 2010 bliver offentliggjort på en konference 1. marts i Aalborg Kultur- og Kongrescenter, hvor alle resultater fra hele regionen og alle nordjyske kommuner kan ses og sammenlignes.

Læs mere om konferencen og undersøgelsen her

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Region Nordjylland: Nordjyder synes det går godt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER