Feriehusudlejning: Turistflugt koster Danmark 650 millioner

Feriehusudlejning: Turistflugt koster Danmark 650 millioner

9. februar 2011 - kl. 11:25 - af

På bare tre år er antallet af svenske overnatninger i danske feriehuse halveret, og 2010 blev det dårligste år for feriehusudlejning til udenlandske turister nogensinde. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med 2007 går Danmark nu glip af næsten to millioner feriehusovernatninger om året, og regningen lyder ifølge Spar Nord på 650 millioner kroner. Sommerhusejere, detailhandlen og restauranter betaler regningen.

For fjerde år i træk fortsatte udenlandske turister også i 2010 med at svigte de danske feriehuse. I løbet af de seneste tre år er halvdelen af svenskerne og en tredjedel af nordmændene forsvundet fra feriehusene, og alene i 2010 er faldet i overnatninger på 22 og 14 procent for henholdsvis svenskere og nordmænd. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge en beregning foretaget af Spar Nord løber regningen for turistflugten nu op i over 650 millioner kroner:

– Sammenlignet med 2007 er antallet af udenlandske turister i danske feriehuse gået tilbage med næsten to millioner overnatninger. Det går ikke kun ud over de feriehusejere, der udlejer deres huse, men også restauranter, detailhandlen og andre bliver ramt, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

– Alt i alt betyder nedgangen i feriehusudlejningen, at der i 2010 forsvandt turistpenge for omkring 650 millioner kroner, fortsætter han.

Valutakurs får skylden

Ud over de seneste års generelle økonomiske afmatning peger Jens Nyholm på valutakursen som den primære årsag til, at særligt svenskerne er begyndt at holde sig væk:

– I 2009 faldt værdien af den svenske krone med omkring 20 procent over for den danske krone, og dermed blev det 20 procent dyrere at være svensker i Danmark, forklarer Jens Nyholm.

– Så der er ingen tvivl om, at den forringede vekselkurs har været med til at skræmme svenskerne væk – og det samme gør sig i øvrigt gældende for nordmændene, uddyber han.

Millionregning til husejerne

En ny rapport fra VisitDenmark opgør udenlandske turisters forbrug i danske feriehuse til 340 kroner i døgnet per person. Heraf er de største poster 178 kroner til leje af feriehuset, 71 kroner til fødevarer og 35 kroner til restaurantbesøg. Følgelig er det også sommerhusejerne, fødevarebutikkerne og restauranterne, der bliver hårdest ramt af turistflugten – jf. vedlagte skema. (klik på billedet i bunden af artiklen)

Vending på vej

Finanskrise og valutakurser er de seneste år gået hårdt ud over feriehusturismen, men meget tyder på, at 2011 kan blive enden på fire års nedtur. I hvert fald hvad angår de svenske og norske turister, som i december havde booket henholdsvis 30 og 7 procent flere overnatninger i juli 2011.

– Særligt den svenske men også den norske valuta er på vej tilbage på niveauerne før krisen, og det er alt andet lige med til at gøre Danmark mere interessant som ferieland igen, siger Jens Nyholm.

Om Spar Nord

Med 275.000 kunder og mere end 1.500 medarbejdere er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 71 lokale banker fordelt over hele landet. Spar Nord ejes af mere end 110.000 aktionærer.

For yderligere oplysninger se: www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Feriehusudlejning: Turistflugt koster Danmark 650 millioner ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger