Til suppe og pandekager i Agersted kirke

Til suppe og pandekager i Agersted kirke

19. januar 2011 - kl. 1:40 - af

Toppen af Danmarks store helårsturismesatsning Naturen+ drager nu kirkerne ind i arbejdet for at gøre det endnu mere attraktivt at besøge området om vinteren. Denne gang drejer det sig som kyndelmisse arrange menter, som afholdes i 16 forskellige kirker – de fleste på selve dagen d. 2. februar..

Vinteren er på sit højeste i starten af februar, og det kan være svært som turist at finde arrangementer om aftenen, som både er autentiske, og som de fastboende deltager i. Mørket og måske også sne og kulde sætter sine naturlige begrænsninger for udendørs aktiviteter. Det forsøger Toppen af Danmark at råde bod på.

Tidligere undersøgelser og erfaringer har vist, at turisterne gerne vil deltage i arrangementer som har en høj grad af noget autentisk. Finder den autentiske oplevelse desuden sted i samvær med de fastboende, bliver oplevelsen endnu bedre.

– Vi har taget udfordringen op og har kontaktet områdets kirker spurgt, om de havde lyst til at deltage i en kampagne for kyndelmissearrangementer, fortæller turistchef i Hirtshals, Laila Zielke, som har været ankerkvinde i det netværk, som skal koble lys med turistoplevelser. – Vi er glade for, at så mange kirker har sagt ja til at være med i kampagnen, og jeg er overbevist om, at turisterne får en unik oplevelse, som de kan gå hjem og fortælle familie og venner om.

Kyndelmissearrangementer retter sig i høj grad mod børn og unge, og det er da også ungdommen, der mange steder forestår korsang, læsninger og underholdning i kirken denne aften.

Traditionen tro, er der også kirker, der efter andagten serverer pandekager eller suppe, og arrangementet bliver således en hyggelig aften for både turister og lokalbefolkningen.

Hvad er kyndelmisse?
Kyndelmisse stammer fra den latinske betegnelse Missa Candelarum – altså lysenes messe.
Kyndelmisse falder 40 dage efter Jesu fødselsdag, altså 2. februar og er den dag, hvor Jesus blev fremstillet i templet. Det er også dagen for Marias renselse.

I Danmark har vi fejret kyndelmisse siden før reformationen, men dagen blev som helligdag afskaffet af Struensee i 1770. Et stigende antal danske kirker har taget skikken op igen og fejrer i dag kyndelmisse.

Hvad sker der i kirken på kyndelmissedag?
De fleste kirker har denne dag fokus på lyset, både det kunstige lys, det levende lys og lyset som et symbol på Kristus. Kirkerne er ofte fulde af levende lys, og man synger både sange og salmer.

Den kirkelige handling afholdes ofte som en aftenandagt – altså en kortere form for gudstjeneste.
Flere af kirkerne kombinerer denne aftenandagt, som ofte er tilrettelagt som en familiegudstjeneste med korsang, underholdning og hyggeligt samvær bagefter, hvor der serveres et let måltid eller en kop kaffe.

Vejrvarsler ved kyndelmisse
Der er mange vejrvarsler knyttet til kyndelmisse. Vi har samlet nogle af dem her:
− Hvis det blæser så meget på kyndelmissedag, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, forsvinder kulden snart.
− Hvis det sner på kyndelmissedag, kommer foråret tidligt.
− Hvis lærken høres første gang kyndelmissedag, bliver det tidligt forår.
− Kjørmes (kyndelmisse) tø er så godt som 100 læs hø.
− Megen rimfrost før kyndelmisse lover et smukt vækstår og en god høst.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Til suppe og pandekager i Agersted kirke' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2025 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger