Begivenhedsrig litteratur-uge på Dronninglund Gymnasium

Begivenhedsrig litteratur-uge på Dronninglund Gymnasium

19. januar 2011 - kl. 1:25 - af

Superkendt dansk forfatter kommer direkte fra Brooklyn, New York, og sætter punktum for en begivenhedsrig litteratur-uge på Dronninglund Gymnasium

Naja Marie Aidt er et af de meste varme forfatternavne i Danmark. Til daglig bor hun i Brooklyn, New York, men en gang om året gået turen til Danmark.

– Og hvad var mere oplagt end at kapre hende til vores litteratur-uge på DG. Hun er for de unge, hvad Klaus Rifbjerg er for den ældre generation. Mange unge ikke bare læser hende. De ”sluger” hendes bøger og lidt skæve univers, fortæller en af initiativtagerne til litteratur-uge, lektor Gitte Snebang.

Naja Marie Aidt slutter litteratur-ugen af fredag formiddag med en fælles dobbelttime for alle eleverne på DG.
Men inden da har der været en række arrangementer med fokus på sprog og litteratur. Således blev ugen indledt mandag med en fællestime med direktøren for Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen, København, der spændende og engageret og med fuld tryk på powerpoint talte om sprogets udvikling gennem de sidste par årtier i forbindelse med indvandringen, påvirkningen fra engelsk, slang, bandeord og meget mere.

– Og så holder vi vores årlige litteraturcafé onsdag aften, hvor eleverne læser op af deres egne digte og noveller – eller læser op fra en af de bøger der på en eller anden måde har berørt dem. Eller de kommer blot for at nyde det gode selskab, fortsætter Gitte Snebang.

Som gæsteforfattere kommer desuden gamle DG-elever, der har fået udgivet digte, noveller eller romaner eller er godt på vej til udgivelser. Således kommer bl.a. Kasper Antoni, der har fået udgivet et par digtsamlinger.

– Og så kommer selvfølgelig også DG’s egne sprogkunstnere, Siff Rytter og Carl Jørgen Nielsen, der bl.a. har fået udgivet digtsamlingen ”Solsorte”, og læser op, fortæller om deres arbejde med sproget og giver eksempler på sproget mange filurligheder, så det er den rene lyst, fortæller Ole Bjørn, den anden initiativtager til litteratur-ugen.

Litteraturugen skal også skyde Alfa-konkurrencen i gang. I forbindelse med en række skrivekurser for eleverne i deres fritid, udskriver skolen en konkurrence om det bedste digt eller den bedste novelle. Produktionen af digte og noveller, der indgik i konkurrencen sidste år er i år blevet trykt og sælges nu på DG for 5 kr. Ligeledes skal alle klasserne op til og under litteratur-ugen undersøge et litterært emne samt ud fra inspirationen her dekorere opslagstavler. Kort sagt: sproget på arbejde.
Men ikke blot sproget er på arbejde. Også eleverne. Hver dag i det store frikvarter er der afsat 10 minutter til oplæsning af noveller eller digte eleverne selv har skrevet eller oplæsning af god litteratur.
Mandag lagde alle a-klasserne ud, hvor Steven 1a læste et digt af Giso 1a, Martina 2a en novelle, hun selv har skrevet og endelig Malene og Rikke 3a, der læste et stykke op fra en novelle af Naja Marie Aidt. Det var flot gået.

– Det er selvfølgelig ikke alle elever, der interesserer sig lige meget for sprog og litteratur. Men et arrangement af denne type kan få elevernes øjne op for den glæde, der er ved selv at producere litteratur. Mange elever går med en drøm om at blive forfattere – eller på anden måde arbejde med sprog og litteratur. Det er den drøm, vi gerne vil være med til at realisere i det små, netop ved at give disse elever et rum og nogle rammer, hvor de kan læse deres digte eller noveller op – eller fortælle, hvorfor litteratur betyder noget. Og de små skub gennem tre år, kan være medvirkende til at drømmen på en eller anden måde realiseres, slutter Ole Bjørn.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Begivenhedsrig litteratur-uge på Dronninglund Gymnasium' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger