Region Nordjylland: Er din grund forurenet ?

Region Nordjylland: Er din grund forurenet ?

8. januar 2011 - kl. 13:08 - af

Gamle telefonbøger, handelskalendere, arkiver og tilsynslister fra 1950 og frem til i dag – det er redskaber, som medarbejderne i Jordforureningsgruppen i Region Nordjylland på bedste detektivmaner benytter, når de skal finde muligt forurenede grunde.

– Region Nordjylland har i dag en liste med ca. 10.000 grunde, der er eller måske er forurenede. Der kan dog være mange flere, fordi vi hele tiden får kendskab til nye stoffer eller brancher, der kan udgøre en risiko for miljøet. Et eksempel kan være smedeværksteder eller plast- og metalvirksomheder. Vi har ikke tidligere systematisk søgt efter disse brancher, men det gør vi nu. Det betyder konkret, at vi gennemgår telefonbøger, gamle lister og arkiver fra kommuner og amter og meget mere fra 1950 og frem for at finde de grunde, hvor de muligt forurenende virksomheder kan have været, siger Mette Lund Poulsen fra Jordforureningsgruppen i Region Nordjylland.

Mariagerfjord Kommune var først på listen

Region Nordjylland er for kort tid siden blevet færdig med udredningsarbejdet i Mariagerfjord Kommune. Her har regionen fundet ca. 750 nye grunde, som nu skal vurderes i forhold til jordforureningsloven. Det vil sige, at Region Nordjylland skal vurdere om de grunde, der er fundet ud fra de gamle lister, kan være forurenede og skal undersøges yderligere. Der er ikke nødvendigvis forurening, bare fordi der har ligget en virksomhed, der har arbejdet med forurenende stoffer. Så mange grunde kan sandsynligvis hurtigt slettes fra listen igen.

I Mariagerfjord Kommune er de glade for kortlægningen.

– Det er med til at sikre borgerne bedst muligt, hvis de f.eks. skal sælge eller købe en ejendom. Derudover vil det også forebygge nye problemer i forbindelse med en eventuelt flytning af jord eller opførelse af nye boliger på en grund, siger Rikke Stilling, miljøtekniker i Mariagerfjord Kommune

Forstørrelsesglasset peger nu på de øvrige kommuner

Medarbejderne i Region Nordjylland går nu i gang med at indsamle adresser i de øvrige 10 nordjyske kommuner efter samme opskrift som i Mariagerfjord Kommune. Arbejdet skal efter planen afsluttes i 2012. Herefter har regionen en samlet liste over forurenede og muligt forurenede grunde, og medarbejderne i Jordforureningsgruppen kan prioritere indsatsen og afklare de grunde, hvor forureningen kan udgøre en risiko for grundvand og mennesker.

Se mere om aktiviteterne på området på www.jordforurening.rn.dk

Her kan du også se om Region Nordjylland har konstateret forurening eller mulig forurening på din grund.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Region Nordjylland: Er din grund forurenet ? ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger