Julen er hjerternes fest, og det er….
23. december 2010 - kl. 1:38 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
….især vigtigt for skilsmisseforældre at huske. Uvenskab og konflikter forpester julen for de mindste.
Jul hos mor den 24. december og jul hos far den 25. og gaver igen hos bedsteforældre eller onkler og tanter den 26. eller 27.
Det er lidt af en maraton, der venter de små skilsmissebørn. Og der er mange problemer at ramle ind i for forældre, som ikke er på bølgelængde. Og for meget uro skader børnene.
“Det som er sværest for alle børn, er når de kan mærke, at mor og far ikke kan enes. Den måde, det smitter af på børnene er, at de er fuldstændig ligeglade med julegaverne, de er bare bange, de er usikre, og det eneste de ønsker sig er, at det bare kan få en ende, og der kan blive fred i lejren,” siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der bl.a. er forfatter til bogen “De kompetente forældre”.
Derfor er det allerbedste råd fra børnepsykologen. Tal sammen, bliv enige og sæt dine behov til side for at sikre en tryg og dejlig jul for dine delebørn.
“Man kan opleve børn, der ligefrem bliver syge i julen, fordi de ikke kan rumme at være til så mange juleaftener. Derfor er det vigtigt, at man aftaler, at der kun er én den 24., og at mor eller far så må give sin gave til julefrokosten dagen efter,” siger Margrethe Brun Hansen til avisen.dk
Den udlægning er Ruth Juul, der er souschef i Center for Familieudvikling, der tilbyder familierådgivning helt på linje med. Hun mener også, at skilsmisseforældre kan gøre det meget lettere for deres børn, hvis de magter at give en fælles gave.
“Det kan betyde meget for barnet at få en fælles gave fra mor og far. Der ligger nemlig en implicit mulighed for konkurrence i gaverne, når man er skilsmisseforældre. Og det går ud over barnet, som først bliver glad for fars gave, men så bagefter – for mors skyld – er nødt til at mobilisere ligeså meget glæde over hendes gave for ikke at skuffe hende,” siger Ruth Juul.
Børn mærker nemlig meget hurtigt, hvis gavegivningen udvikler sig til en konkurrence mellem forældrene. Derfor er det også meget centralt, at de voksne blive enige om, hvor dyre gaver børnene skal have.
“Man skal jo ikke ende med, at den ene familie giver for 200 kroner og den anden for 3.500. Man skal blive enige om, hvordan man gør, så det ikke udvikler sig et spil om popularitet,” lyder rådet fra Familiecentret.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Julen er hjerternes fest, og det er....' til en bekendt