
Hvorfor skaller huden ved solskoldning?
16. juli 2010 - kl. 10:17 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Det er sæson for solskoldninger, og selv fra en løsthængende T-shirt må man døje med et smertehelvede.
Overlæge Mette Deleuran – lektor i dermatologi – fortæller, at det er solens ultraviolette stråler, der er skyld i forbrændingen, men at der kan gå flere dage, før hvide flager af hudceller kan børstes af.
De øverste lag af huden skaller af, når huden er i en ophelingsface, så det er et positivt tegn på, at huden regenerere efter at have været syg.
Solskoldning betyder, rødme, varme og hævelse, i svære tilfælde blæredannelser.
Når huden således skaller, vil der være flere hornceller, der dør end normalt. De yderste lag skiftes hele tiden ud med nye. Hornceller bliver først dannet dybest nede i overhuden. Her har de en lille levende kerne. Kernen taber de, når de bevæger sig op gennem huden, hvor de fungere som barriere for de celler, som stadig er levende. Så bliver du solskoldet, er det ikke kun de levende hornceller det går ud over, men også celler fra de underliggende lag, og det er årsagen til afskalning, når huden heler op.
Huden kan, hvis den får tid, vænne sig til solen. Men det er ikke sundt at være brun, også selvom det sker langsomt. Det kan som bekendt være skyld i, at man senere udvikler hudkræft, og derudover bliver huden tykkere, og man udvikler lettere rynker.
Kilde: Videnskab.dk
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Hvorfor skaller huden ved solskoldning? ' til en bekendt