Lokalhistorisk forening for Lyngså og Omegn på jagt.

Lokalhistorisk forening for Lyngså og Omegn på jagt.

28. januar 2010 - kl. 13:47 - af

– I det sene efterår 2009 fik vi indleveret en skudsmålsbog, et legitimationskort og et par gårdmalerier, fortæller formand for Lokalhistorisk Forening for Lyngså og Omegn, Ole Christensen, og fortsætter.
– Her i det nye år vil vi gøre en indsats for at få disse ting frem i lyset. Alle tre dele har jo en historie, som er værd at bevare for eftertiden.
– En skudsmålsbog var en personlig bog, som tjenestefolk skulle have før i tiden. Hvis tjenestefolk for eksempel skulle tiltræde en ny plads som tjenestekarl eller pige i huset, var det skik og brug, at der fra det tidligere tjenestested blev skrevet en slags anbefaling i bogen.
– Legitimationskortet blev indført under anden verdenskrig. Ingen måtte bevæge sig udendørs uden at have kortet på sig. Alle havde pligt til på forlangende at vise kortet til politi og myndighedspersoner.
– Rundt omkring os sker der masser spændende ting og sager, fortæller Ole Christensen videre.
– For bare halvtreds år siden var der masser af gårde i Lyngså by og omegn, mens der i dag næsten ikke er nogen tilbage. Før i tiden var det skik og brug, at forskellige kunstmalere kørte rundt og malede huse og gårde, mens der i efterkrigsårene også blev fotograferet fra luften. Billeder og malerier er mange steder i dag smidt på loftet, gemt væk i skunker og skabe eller simpelthen smidt ud.
– Vi vil være meget taknemmelig for, hvis folk vil kigge efter i gemmerne, finde effekterne frem og aflevere dem til os i Lokalhistorisk Forening. Vi vil herefter opbevare det til glæde for eftertiden.
– Ikke bare de nævnte ting og sager har interesse, men også andre effekter, der kan være med til at sætte vores lokalhistorie på Danmarkskortet, har vor største interesse, slutter formand Ole Christensen.
Ole Christensen kan kontaktes på telefon 98 46 90 39 eller på e-mail ole+gudrun@nordfiber.dk

Foto og tekst. Frilev Emil Pedersen

En skudsmålsbog fra før 1900-tallet, underskrevet af sognepræst Faaborg i Albæk, tilhørende Kristian Marinus Poulsen, der var fra Lyngså. Bogen kostede dengang 20 øre, hvilket på det tidspunkt var rigtig mange penge.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lokalhistorisk forening for Lyngså og Omegn på jagt.' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger